StoryEditorLess waste!

7 pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia

29.09.2022., 16:17h

Marnowanie żywności to problem globalny. Tymczasem każdy z nas może przygotować z resztek całkiem smaczne przekąski lub dodatki. Oto kilka zmyślnych patentów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni, od zaraz!

Zero waste to ruch, który już na dobre zadomowił się w naszym kraju. Zakłada ograniczenie generowania ilości śmieci. To pojęcie ściśle wiąże się z minimalizmem, recyklingiem, wykorzystywaniem naturalnych zasobów odnawialnych.

Pamiętajmy, że świadome jedzenie to także dbanie o to, aby jak najmniej żywności się marnowało. To mądre i uważne jej segregowanie, a także wykorzystywanie do powtórnej obróbki tego, co zostaje. Okazuje się, że z wielu resztek można uzyskać niezwykle smaczne kąski.

image
FOTO: Envato Elements

1.Marchewka

Z natki marchewki można zrobić przepyszne pesto! Wystarczy zmiksować ją z czosnkiem, oliwą, parmezanem, solą i orzechami, a powstanie wyśmienity sos do makaronu.

Z obierek z warzyw od włoszczyzny można ugotować bulion-wywar, będący idealną bazą do zup i sosów. Warunek jest jeden – należy porządnie wyszorować warzywa!

2. Skorupki jaj

Są niezwykle bogate w wapń. Jeśli przed użyciem zostaną dokładnie umyte i wyparzone, można je zblendować na proszek. Posłużą jako dodatek do koktajlu, smoothie lub owsianki.

image
FOTO: Envato Elements

3. Bananowe szaleństwo

Niemal każdy z nas wyrzuca skórkę banana do śmieci. Niepotrzebnie. Okazuje się, że można z niej przygotować wegańską „szarpaną” wołowinę. Świetnie udaje ona mięso! Co jeszcze? Można wypolerować nią buty i metalowe przedmioty. Zadziała wybielająco na zęby, a także pokochają ją ogrodnicy. Skutecznie odstrasza mszyce. Skórka ta zawiera sporo minerałów, dlatego można zrobić z niej nawóz. Należy ją wysuszyć, zmielić i dosypać do ziemi.

4. Resztki obiadowe

Z gotowanych ziemniaków można zrobić pyszne kluski lub sałatkę kartoflaną (w połączeniu z ogórkiem kiszonym i majonezem) lub zapiekankę – oczywiście należy dodać ser i kilka innych warzyw, jak papryka, cukinia czy pomidory. Ugotowane, ale niezjedzone ziemniaki nadadzą się na krokiety!

W przypadku warzyw z rosołu, polecamy warzywne kotlety. W połączniu z jajkiem, bułka tartą, przyprawami, usmażone na patelni, mogą stanowić pyszne danie!

5. Pestka awokado

Pestka ma działanie antynowotworowe, zawiera przeciwutleniacze, jest bogata w minerały oraz witaminy, do których należą: magnez, potas, witamina C. To bomba antyoksydacyjna i bogactwo błonnika. Jak ją przygotować, aby była jadalna?

Wystarczy wysuszyć pestkę na słońcu, rozbić ją na mniejsze części i zblendować na proszek. W tej postaci dodawać do owsianki, koktajli, a nawet do kanapek.

6. Chlebek

Wyrzucanie chleba w naszej kulturze jest nacechowane bardzo negatywnie. I dobrze. Z czerstwego chleba można przygotować:

  • pyszne grzanki z masłem,
  • grzanki do zupy,
  • bułkę tartą,
  • francuskie tosty (kromkę moczymy w jajku, dodajemy przyprawy, opcjonalnie ser i smażymy na patelni).

image
FOTO: Envato Elements

7. Obierki ziemniaków

Tych może nazbierać się całkiem sporo. Aby je wykorzystać, trzeba ziemniaki dokładnie umyć, by pozbyć się zanieczyszczeń. Obierki ziemniaków należy skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą oraz ziołami i włożyć do nagrzanego piekarnika. W ten sposób powstaną domowe chipsy.

Tak samo postępujemy z liśćmi kalafiora. Są  dobrym źródłem błonnika, witaminy C i A oraz kwasu foliowego, wapnia, potasu i selenu. Zamiast wyrzucać je śmietnika, warto dodać do zupy lub przyrządzić z nich chrupiącą przegryzkę.

 

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 04:24