Dlaczego drewniane gadżety kuchenne gromadzą bakterie?
Na co dzień używamy nie tylko drewnianych łyżek, ale również desek czy misek, które po użyciu należy umyć. Użytkownicy drewnianych zastaw powinni być świadomi ryzyka, które niesie ze sobą korzystanie z nich. Jak przyznają eksperci, drewniane gadżety kuchenne posiadają otwarte pory, przez co w procesie smażenia wchłaniają olej i inne substancje. Następstwem nieprawidłowego utrzymania naczyń mogą być mnożące się skupiska bakterii.
Sól dobra na wszystko
Jednym ze sposobów na oczyszczenie drewnianych łyżek może być posypanie ich solą i przetarcie połową cytryny. Następnie wystarczy opłukać je pod zimną wodą i pozostawić do wyschnięcia, a kolonie bakterii na pewno znikną.
Sok z cytryny skuteczny w walce z bakteriami
Kolejnym patentem na oczyszczenie drewnianej zastawy jest mikstura z ciepłej wody i soku z cytryny, w której należy zanurzyć drewniane wyposażenie i odczekać od 15 do 20 minut. Po wypłukaniu pod bieżącą wodą są ponownie gotowe do użycia.
Soda oczyszczona zawsze pomocna
Jeżeli na drewnianej zastawie pojawią się plamy, pomocna w ich usunięciu może być soda oczyszczona. Jeśli chcemy wywabić przebarwienie, musimy to miejsce posypać białym proszkiem, skropić sokiem z cytryny, a na koniec wytrzeć szmatką. Po usunięciu sodowego osadu wystarczy wypłukać naczynia i pozostawić do wyschnięcia w słonecznym miejscu. Dla zakonserwowania drewnianych przyrządów kuchennych można polać je olejem.
Zalewa octowa lub alkoholowa skuteczna w walce z bakteriami
Zalewa octowa usuwa nagromadzone w porach drewnianej zastawy bakterie i dodatkowo redukuje nieprzyjemny zapach oraz plamy. Podobny zabieg można wykonać, zastępując ocet alkoholem. Na koniec, jak po każdym czyszczeniu, pozostałości środków należy wypłukać pod wodą i przetrzeć ściereczką.
Papier ścierny nadaje nowe życie drewnianym gadżetom
Choć zastosowanie papieru ściernego może wydać się specyficzną metodą, to jest skuteczne. Dzięki starciu wierzchniej warstwy pojawia się czyste drewno, gotowe do ponownego użycia.
Czy warto używać drewnianych gadżetów kuchennych?
Choć drewniane łyżki czy talerze wyglądają ładnie, to utrzymanie ich w czystości może być dość kłopotliwe, dlatego warto regularnie dezynfekować elementy drewnianej zastawy, by nie doprowadzić do ich całkowitego zniszczenia.
oprac. Justyna Czupryniak
źródło: envatoelements