StoryEditorMateriał promocyjny

Jak w pełni korzystać z darów ziemi? Zdrowe przepisy

Jedną z największych skarbnic wartości odżywczych w Polsce są dary naszej ziemi. Warzywa, owoce, zioła, orzechy i nasiona – ich potencjał jest ogromny. Do przyrządzenia pysznych potraw z darów ziemi warto wykorzystać urządzenia, takie jak miksery kielichowe i ręczne. Sprawdź kilka przepisów na bazie cennych darów ziemi.

Owocowe smoothie na śniadanie – prosty przepis

Jednymi z niezastąpionych urządzeń w każdej kuchni są miksery kielichowe w euro.com.pl lub inne modele. Dzięki nim można szybko przygotować pożywne smoothie, które dostarczy organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. Warto przygotować taki lekki i zdrowy posiłek na śniadanie, aby zacząć dzień pełen energii i radości.

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 kiwi,
  • garść szpinaku,
  •  ½ awokado,
  • 150 ml wody kokosowej,
  • łyżeczka nasion chia.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w mikserze kielichowym. Zmiksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej smoothie do osobnego naczynia i zabierz do pracy lub wypij od razu po przygotowaniu.

Przepis na hummus z ciecierzycy na kanapki

Nie jesz mięsa? Hummus to świetne źródło białka roślinnego. Aby go zrobić, wykorzystać warto mikser ręczny. Dzięki niemu kremowa konsystencja hummusu będzie znacznie łatwiejsza do przygotowania. Ciekawe modele mikserów ręcznych znajdziesz m.in. tutaj: https://www.euro.com.pl/miksery-reczne.bhtml.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umieść składniki w możliwie wysokim naczyniu. Zmiksuj całość na gładką pastę za pomocą miksera ręcznego. Hummus doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa. Roślinne smarowidło do kanapek możesz spakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy. Przygotowałeś więcej hummusu? Świetnie! Możesz przechowywać go w lodówce nawet przez 5 dni.

Placuszki owsiane – przepis na pożywne śniadanie

Jak wykorzystać dary ziemi na śniadanie? Spróbuj przygotować z nich pożywne placuszki. Do ich usmażenia fantastycznie sprawdzają się płatki owsiane. Przepis wymaga użycia miksera kielichowego lub ręcznego – w zależności od tego, do którego urządzenia masz dostęp.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 1 jajko,
  • 125 ml mleka roślinnego,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksuj w mikserze kielichowym lub ręcznym – muszą uzyskać konsystencję mąki. Dodaj jajko, banana, mleko i cynamon. Dokładnie wymieszaj składniki – możesz ponownie wykorzystać mikser. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu.

image
Jak w pełni korzystać z darów ziemi? Zdrowe przepisy
FOTO: Materiał Partnera

Coś na chłodny poranek – zupa kremowa z marchewki i ziemniaków

Warzywa to niezaprzeczalnie cenne dary ziemi. Można z nich przygotować fantastyczne zupy krem, bogate w witaminy i składniki mineralne. Warto zjeść taką zupę rano, zwłaszcza w chłodny dzień. Danie świetnie rozgrzeje i zapewni energię na cały dzień.

Składniki:

  • 300 g marchwi,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 35%,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie:

Warzywa pokrój i podsmaż na maśle klarowanym, następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości. Gdy składniki zmiękną, zmiksuj całość za pomocą miksera ręcznego. Zupę możesz jeść z domowymi grzankami. Możesz też posypać ją prażonymi pestkami dyni – opcjonalnie dodać kilka kropli soku z limonki lub cytryny.

Domowe masło orzechowe – łatwy przepis

Lubisz smarowidła na kanapki, jednak nie jesteś przekonany do sklepowych produktów? Spróbuj zrobić domowe masło orzechowe – jest świetną alternatywą dla tych w markecie. Do przygotowania orzechowego smarowidła przyda się mikser kielichowy o dużej mocy. Powinien dać radę zmielić orzechy na gładką pastę.

Składniki:

  • 500 g orzechów ziemnych (najlepiej uprażonych),
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (do smaku),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wsyp orzechy i odrobinę soli do miksera kielichowego, następnie zmiksuj – musisz uzyskać kremową konsystencję. Twoja pasta orzechowa wyszła zbyt gęsta? Możesz opcjonalnie dodać odrobinę oleju roślinnego. Dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego, jeśli nie lubisz całkiem słonego smaku masła orzechowego. Przechowuj pastę w szczelnie zamkniętym słoiku.

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. kwiecień 2025 00:00