Najczęściej wybór jest podyktowany typem instalacji w budynku lub kwestią bezpieczeństwa.
Płyta gazowa – ważne cechy
Płyta gazowa niegdyś królowała niemal w każdym domu, to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Obecnie płyty te prezentują się bardzo atrakcyjnie i można je zamontować w nowoczesnym mieszkaniu. Nie we wszystkich budynkach istnieje możliwość podłączenia się do gazu – w takiej sytuacji można skorzystać z butli gazowej. Dla wielu może zabrzmieć to nieco przestarzale, jednak współczesne butle gazowe są bezpieczniejsze, ponieważ dopływ gazu jest natychmiast odcinany, gdy zgaśnie płomień. To rozwiązanie dla fanów klasyki, którzy uwielbiają jedzenie przygotowywane na ogniu.
Wady korzystania z płyty gazowej:
- Mniej bezpieczna – w razie nieszczelności instalacji może dojść do groźnego wybuchu, łatwiej o poparzenie w przypadku niezachowania ostrożności.
- Pracochłonna – łatwo przypalić jedzenie, należy częściej doglądać dań podczas gotowania. Czyszczenie płyty gazowej jest zajmujące.
Zalety korzystania z płyty gazowej:
- Niski koszt zakupu – cena to ok. 700 zł już z piekarnikiem (!), bez piekarnika ok. 400 zł.
- Nie trzeba wymieniać garnków.
- Tańsza w eksploatacji – gaz jest tańszy niż prąd.
- Lepszy smak potraw (choć to rzecz gustu) i możliwość gotowania dań z woka.
Płyta indukcyjna – ważne cechy
Płyty indukcyjne nie mają klasycznych palników czy grzałek. Pole magiczne jest odpowiedzialne za wytwarzanie ciepła – energia elektryczna jest zamieniana na energię cieplną. W czasie gotowania płyta może się nagrzewać, jednak jest to jedynie ciepło przekazane przez rozgrzany garnek. Od razu pod zdjęciu naczynia z płyty indukcyjnej można poczuć ciepło bijące z powierzchni, jednak już po chwili szkło staje się chłodne. Dlatego ryzyko poparzenia jest minimalne.
Zalety korzystania z płyty indukcyjnej
Oszczędność energii — czas gotowania jest krótszy niż na kuchence gazowej, nie ma strat energii, ponieważ płyta indukcyjna nagrzewa się tylko w miejscu pola grzewczego (przez garnek). W momencie podniesienia naczynia płyta automatycznie przestaje grzać. Dzięki temu nie marnujesz energii i nie musisz martwić się poparzeniem. Podobnie w przypadku wykipienia potrawy. Ponadto efektywność płyt indukcyjnych szacuje się na 85-95%. Podczas korzystania z płyty gazowej mamy do czynienia z nieprzerwanym poborem energii. Jeśli gotujemy na płycie indukcyjnej, możemy wykorzystać wytworzoną energię cieplną i pozostawić garnek po wyłączeniu palnika.
Bezpieczeństwo — powierzchnia płyty nie nagrzewa się, jeśli na polu grzewczym nie stoi garnek czy patelnia. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko poparzenia się, co jest istotne w przypadku rodzin z małymi dziećmi. Po drugie prąd jest o wiele bezpieczniejszy i nie istnieje ryzyko nagłego wybuchu.
Szybkość – gotowanie na płycie indukcyjnej jest szybsze – nawet o 30 proc. w porównaniu z płytą gazową, co także przekłada się na oszczędność energii.
Prosta w utrzymaniu czystości — nie ma możliwości przypalenia jedzenia, które wypadłoby z garnka. Łatwiej wyczyścić płaską powierzchnię płyty indukcyjnej niż gazową, która ma kilka palników, pomiędzy którymi gromadzi się trudny do usunięcia brud, tłuszcz, przypalenia.
Dodatkowe funkcje – np. wskaźnik zalegania ciepła, łączenie pól grzewczych, czy timer, dzięki któremu można ustawić czas i moc gotowania i skupić się na innych ważnych sprawach, nie martwiąc się o obiad.
Estetyka – płyta zrównuje się z wysokością blatu, jest minimalistyczna, pięknie komponuje się z każdym wnętrzem.
Jakie są wady i zalety płyty indukcyjnej?
Wysokie koszty zakupu – urządzenie może kosztować od 800 zł do ok. 3000 zł. Za dobrą i spełniającą wymagania płytę o czterech palnikach, zapłacimy średnio ok. 1200-1600.
Wymaga specjalnych garnków i patelni — należy liczyć się z wysokim kosztem zakupu nowych akcesoriów do gotowania, to około 400 złotych dodatkowo w budżecie.
Koszty eksploatacji – obecnie koszty utrzymania wzrosły na każdym polu, zarówno gaz, jak i prąd są bardzo drogie. Trudno jednoznacznie oszacować, ile płyta indukcyjna zużyje energii, bo to zależy od przyzwyczajeń kulinarnych domowników. Średnio koszty wahają się od 500-700 zł rocznie.
Są dania, które lepiej smakują, jeśli przygotujmy je na kuchence gazowej:
- dania z woka – strumień ognia ma wpływ na smak i fakturę dań,
- opalanie cebuli do rosołu,
- klasyczna jajecznica.
Angelika Drygas
Fot. envato elements