Okazuje się, że refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób na świecie. To bardzo nieprzyjemne schorzenie związane z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Pojawia się wtedy zgaga, a nawet pieczenie za mostkiem, które nasila się, gdy leżymy. W refluksie występuje obniżone napięcie zwieracza dolnego przełyku, który zaczyna wyrzucać pokarm z żołądka. Jest to kwaśna treść, która w końcu staje się powodem stanów zapalnych przełyku, krtani, a nawet oskrzeli.
Objawy refluksu:
- ból brzucha,
- zgaga,
- częste i kwaśne odbijanie,
- uczucie pieczenia w mostku;
- ślinotok;
- nudności,
- chrząkanie.
Do tych mniej typowych symptomów należy: przewlekły kaszel; zapalenie: gardła, krtani, czy zatok przynosowych.
Dieta refluksowa
Najważniejsza jest zmiana nawyków. Pacjenci powinni przejść na spożywanie lekkich i mniejszych posiłków, 4-5 razy dziennie, co 3 godziny. Ostatni posiłek na co najmniej trzy godziny przed snem. Po jedzeniu należy unikać schylania się, ćwiczeń, leżenia. Wszystko po to, by zapobiec zarzucaniu kwaśnej treści do przełyku.
Refluks – co jeść?
- potrawy z chudego mięsa, pierś z kurczaka lub z indyka,
- gotowane wędliny,
- warzywa gotowane, jak: marchew, pietruszka, brokuły, cukinia, dynia, kalafior,
- owoce, które nie są kwaśne, jak: banany, gruszki, brzoskwinie, melon,
- kasze,
- chudy nabiał, jak: jogurty i kefiry,
- własnoręcznie przygotowane ciasta z dodatkiem owoców, ze zmniejszoną ilością cukru i tłuszczu,
- koperek, bazylia, oregano, cynamon, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
- sałatki lub surówki przygotowane na tarce o drobnych oczkach,
- płatki zbożowe,
- pieczywo jasne i razowe,
- chudy nabiał.
W diecie refluksowej ważne są dobre nawyki – zaleca się kwadrans przed każdym posiłkiem wypijać szklankę przegotowanej lub mineralnej wody.
Refluks – czego unikać:
- dań i produktów z dużą ilością tłuszczu, jak: sery żółte, masło, śmietana, oleje roślinne,
- tłustych gatunków mięs i wędlin,
- słodyczy, zwłaszcza ciastek, ciast z kremem, czekolady,
- pomidorów, cytrusów, czy truskawek,
- alkoholu,
- papierosów,
- mięty, tymianku, kminku, papryki chili, pieprzu, kurkumy, czosnku.
Dieta o niskiej kwasowości przy refluksie
Przy refluksie żołądkowym wskazane są potrawy, które nie wzmagają wydzielania soków trawiennych. Eksperci zalecają, by bacznie obserwować organizm i analizować samopoczucie oraz ewentualne wystąpienie objawów refluksu po danym posiłku. Wielokrotnie zalecenia dietetyczne są zindywidualizowane. I tak, z jednej strony niektóre badania pokazują, że błonnik pokarmowy sprzyja powstawaniu zgagi, z drugiej zaś w pieczywie jasnym brakuje błonnika, który przecież wpływa pozytywnie na przemianę materii. Warto przetestować, po spożyciu jakich produktów pojawiają się chrypka czy pieczenie. Uwaga! Kojąco zadziała np. ciepła woda lub mleko, które pomagają oczyścić przełyk.
W razie niepokojących objawów, warto zgłosić się do lekarza!
Angelika Drygas
fot. envato elements