StoryEditorUpały nie odpuszczają

Po jakie warzywa i owoce warto sięgnąć podczas upałów?

Upały w Polsce nie odpuszczają. W taką pogodę należy zachowywać się odpowiedzialnie, dbać o nawodnienie organizmu i odpowiedni ubiór. Warto pamiętać, że wodę do organizmu można dostarczyć nie tylko pijąc dużo płynów, ale także włączając odpowiednie produkty do swojej diety. Jakie warzywa i owoce najlepiej jeść w upały?

Ile wody pić w upały? 

W gorące dni dostarczenie wody do organizmu staje się koniecznością. Wiele osób zastanawia się, ile litrów płynów dziennie powinno się wypić. Powszechnie mówi się o 1,5 litra, jednak to za mało. Część naukowców zaleca, by pić 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Inni jednak sugerują, by w upały wypijać około 3 litrów wody dziennie, rozkładając tę objętość na cały dzień. 

Co ważne, wodę należy pić regularnie nawet wtedy, gdy nie czujemy pragnienia. Warto przez cały dzień mieć pod ręką butelkę, bidon lub szklankę. 

Jakich płynów lepiej się wystrzegać? 

Nie wszystkie płyny dobrze wpływają na nasz organizm, zwłaszcza wtedy, gdy jest gorąco. Z pewnością warto unikać napojów alkoholowych. Wbrew pozorom, alkohol przyczynia się do odwodnienia organizmu oraz rozszerza naczynia krwionośne, przez co mamy uczucie, że jest nam jeszcze bardziej gorąco. 

Nienajlepszym wyborem są także słodkie napoje, w tym gazowane, które dają tylko złudne uczucie nawodnienia. Lepiej zastąpić je płynami bogatymi w mikroelementy i elektrolity. 

Jak dostarczyć wodę do organizmu poprzez dietę? 

Właściwa dieta to klucz do dobrego samopoczucia nie tylko w upały. Poprzez odpowiedni dobór pożywienia możemy dostarczyć do organizmu wiele ważnych składników - w tym wodę. W upały warto więc sięgać po owoce i warzywa. By urozmaicić dietę, można zrobić z nich na przykład różnego rodzaju sałatki

Warzywa bogate w wodę 

Spośród warzyw, które warto włączyć do letniej diety, bez wątpienia wyróżniają się ogórki. Zawartość wody w tych warzywach wynosi nawet 95 proc.! Są przy tym orzeźwiające i niskokaloryczne, więc nawet duża ilość ogórków w diecie nie zaszkodzi plażowej sylwetce. 

Porównywalną zawartość wody mają w sobie cukinia oraz seler naciowy. Można je wykorzystać na różne sposoby, podając na ciepło oraz na zimno, co z pewnością jest dużą zaletą, gdy temperatura na zewnątrz nie zachęca do spędzania czasu w rozgrzanej od gotowania kuchni. 

Jakie jeszcze warzywa zawierają dużo wody i warto sięgnąć po nie, gdy na dworze jest gorąco? 

  • marchew, 
  • brokuły, 
  • rzodkiewka,   
  • pomidory, 
  • kalafior, 
  • papryka czerwona, 
  • sałata, 
  • szparagi, 
  • szpinak, 
  • rzepa.

Jakie owoce warto jeść w upały? 

Spośród owoców, po które warto sięgnąć w gorące dni, na pierwszym miejscu zdecydowanie plasuje się brat ogórka, czyli również należący do rodziny dyniowatych arbuz. Zawartość wody w tym smacznym owocu to około 92 proc. Świetnie nawadniają także truskawki i brzoskwinie, które w lecie są świeże i smaczne. 

Owoce dobre na upały to także: 

  • pomarańcze, 
  • ananasy, 
  • grejpfruty, 
  • jabłko, 
  • śliwki, 
  • wiśnie, 
  • maliny.  

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. maj 2024 18:52