Proste i szybkie ciasto z wiśniami sprawdzi się w gorące dni
Ten wiśniowy przysmak to także doskonałe rozwiązanie, gdy goście zapowiadają się w ostatniej chwili lub gdy rodzina ma ochotę na coś słodkiego, a słoneczna pogoda nie zachęca do spędzenia całego dnia przy rozgrzanym piekarniku. Wystarczy tylko kilka składników i chwila na przygotowanie ciasta - pośpiech jest wręcz wskazany, by wszystkie elementy zachowały odpowiednią konsystencję!
Zdrowotne zalety wiśni
Dlaczego w sezonie letnim warto postawić na wiśnie? Przede wszystkim dlatego, że właśnie teraz są najlepsze – soczyste i świeże. Można zerwać je prosto z drzewa i dodać do deseru, by wzbogacić go o kwaskową nutę.
Co więcej, wiśnie mają bardzo dobry wpływ na zdrowie. Są bogate w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się. Powinny wzbogacić dietę osób, które pracują przy złym oświetleniu, bo zawarte w nich antocyjany mają zbawienny wpływ na wzrok, zwłaszcza na ostrość widzenia. Prócz tego w wiśniach znajdują się także witaminy C i B8 oraz żelazo.
Czekoladowe ciasto z wiśniami - przepis
Do przygotowania ciasta czekoladowego z wiśniami potrzebne będą:
- 150 g zimnego masła
- 200 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 1 białko jajka
- 4 łyżki brązowego cukru
- 300 g wiśni
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g gorzkiej czekolady
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, wodę, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i łyżkę cukru. Zagnieć ciasto, ale uważaj, aby nie wyrabiać go zbyt długo - tylko do czasu, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie umyj, osusz i wypestkuj wiśnie. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Posiekaj czekoladę.
Po co najmniej godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przenieś na blachę, do tortownicy lub formy na tartę. Na środku ułóż posiekaną czekoladę, do czekolady dodaj wiśnie i częściowo zawiń boki, by nadzienie nie spłynęło. Posmaruj białkiem po wierzchu, posyp resztą cukrem i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. Envato Elements