StoryEditorKuchenny HIT!

Idealny przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami, które przygotujesz w 20 minut!

Jeśli należysz do osób, które unikają przygotowywania deserów w obawie, że galaretka się nie zetnie a z ciasta wyjdzie zakalec, mamy dla Ciebie rozwiązanie. To prosty i szybki przepis na ciasto z wiśniami, które uda się każdemu! =

Proste i szybkie ciasto z wiśniami sprawdzi się w gorące dni 

Ten wiśniowy przysmak to także doskonałe rozwiązanie, gdy goście zapowiadają się w ostatniej chwili lub gdy rodzina ma ochotę na coś słodkiego, a słoneczna pogoda nie zachęca do spędzenia całego dnia przy rozgrzanym piekarniku. Wystarczy tylko kilka składników i chwila na przygotowanie ciasta - pośpiech jest wręcz wskazany, by wszystkie elementy zachowały odpowiednią konsystencję! 

Zdrowotne zalety wiśni

Dlaczego w sezonie letnim warto postawić na wiśnie? Przede wszystkim dlatego, że właśnie teraz są najlepsze – soczyste i świeże. Można zerwać je prosto z drzewa i dodać do deseru, by wzbogacić go o kwaskową nutę. 

Co więcej, wiśnie mają bardzo dobry wpływ na zdrowie. Są bogate w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się. Powinny wzbogacić dietę osób, które pracują przy złym oświetleniu, bo zawarte w nich antocyjany mają zbawienny wpływ na wzrok, zwłaszcza na ostrość widzenia. Prócz tego w wiśniach znajdują się także witaminy C i B8 oraz żelazo. 

Czekoladowe ciasto z wiśniami - przepis 

Do przygotowania ciasta czekoladowego z wiśniami potrzebne będą: 

  • 150 g zimnego masła 
  • 200 g mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 5 łyżek zimnej wody 
  • szczypta soli 
  • 1 białko jajka 
  • 4 łyżki brązowego cukru  
  • 300 g wiśni 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, wodę, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i łyżkę cukru. Zagnieć ciasto, ale uważaj, aby nie wyrabiać go zbyt długo - tylko do czasu, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. 

W tym czasie umyj, osusz i wypestkuj wiśnie.  Wymieszaj z 2 łyżkami cukru, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Posiekaj czekoladę. 

Po co najmniej godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przenieś na blachę, do tortownicy lub formy na tartę. Na środku ułóż posiekaną czekoladę, do czekolady dodaj wiśnie i częściowo zawiń boki, by nadzienie nie spłynęło. Posmaruj białkiem po wierzchu, posyp resztą cukrem i piecz w 180 stopniach przez 35 minut. 

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Envato Elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 23:13