StoryEditorNie tylko dla wegan

Jaja są kosmicznie drogie. Poznaj 10 zamienników jajek do pieczenia

Ostatnie miesiące upływają Polakom pod znakiem drożejących produktów spożywczych. Od niedawna coraz więcej mówi się o jajkach, których ceny wystrzeliły w górę. Jednak okazuje się, że jajka nie są w kuchni niezastąpione. Do pieczenia możemy wykorzystać inne produkty! Jakie?

Dlaczego jajka drożeją? 

Jak podaje portal Wiadomości Handlowe, problemy z jajkami dotyczą nie tylko Polski czy nawet Europy, ale całego świata. Tego produktu zaczyna brakować na sklepowych półkach - z reglamentacją jajek mierzą się np. Niemcy, Brytyjczycy, ale też Japończycy i Amerykanie. Niewykluczone, że niedobory dotkną także Polski, bo krajowa produkcja zmalała o 20 proc. w ciągu pół roku. Póki co, jajka nie są jeszcze towarem luksusowym, jednak różnica w cenie jest już widoczna gołym okiem

Wzrost cen jajek wynika z kilku czynników. Pierwszy z nich to drożejące koszty produkcji, przede wszystkim wysokie ceny pasz dla drobiu oraz energii, drugi – grypa ptaków, która grasuje po świecie i zmusza hodowców do likwidowania stad. Ostatnia przyczyna to trwająca wojna w Ukrainie – z tego powodu niemożliwe jest zapełnienie luk na europejskim rynku tańszym towarem ze wschodu

Przeczytaj więcej: Tomasz Mizgier, prezes firmy Fermy Drobiu Mizgier: Nie należy siać paniki, ale ceny jaj będą rosły [WYWIAD] 

Ile kosztują jajka? 

Przez lata przyzwyczailiśmy się, że jajka to produkt tani i ogólnodostępny. Jednak z wizją wytłaczanki pełnej jajek po kilkadziesiąt groszy musimy się już pożegnać. W styczniu 2023 średnia cena jednego jajka wynosiła 0,64 zł. Na początku lutego w popularnym dyskoncie za jajko trzeba zapłacić już 0,80 zł, a to prawdopodobnie nie koniec. Eksperci oceniają, że cena jednej sztuki tego produktu może niebawem sięgnąć 1,30-1,60 zł. 

Przeczytaj więcej: Taniej już było. Za jedno jajo zapłacimy 1,60 zł? 

Czego użyć zamiast jajek do naleśników? 

Miłośnicy jajek sadzonych, na miękko i po benedyktyńsku z pewnością zapłaczą nad wzrostem cen ulubionego produktu. Jednak osoby, które po jajka sięgają tylko przy okazji pieczenia i nie jedzą ich samodzielnie, nie mają powodów do zmartwień. Szlak już od dawna przecierają im weganie, którzy nie korzystają z tego towaru w kuchni i znaleźli liczne zamienniki. 

Wybierając alternatywę dla jajek, warto utrwalić sobie w głowie jedną zasadę: 1 jajko = 1/4 szklanki płynu. To ułatwi nam przeliczanie z tradycyjnych przepisów. 

Popularnym zamiennikiem jajek w kuchni są rozgniecione banany. Dodają nieco słodyczy, zawierają także sporo wody, dzięki czemu można ich użyć np. do zrobienia naleśników czy gofrów, a smak z pewnością na tym nie ucierpi. Z kolei do ciast, w których jajka pełnią głównie funkcję spoiwa, możemy zamiast nich użyć zmielonych nasion chia albo siemienia lnianego, wymieszanych z wodą. 

Jeżeli pieczemy domowy chleb a w przepisie pojawiają się jajka, nie musimy rezygnować ze sprawdzonej receptury. Ich zadaniem często jest zakwaszenie ciasta - można do tego użyć mieszaniny oleju, wody i proszku do pieczenia

Czym zastąpić jajka w kuchni? 

Na wymienionych przykładach lista zamienników jajek w kuchni się nie kończy. W zależności od tego, co chcemy osiągnąć, możemy użyć: 

  • rozgniecionych bananów,
  • przecieru jabłkowego,
  • jedwabistego tofu,
  • zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego zmieszanego z wodą,
  • jogurtu naturalnego,
  • maślanki,
  • słodzonego mleka kondensowanego.

Wymienione składniki w niewielkim stopniu wpływają na smak potraw. Istnieją także nieco mniej popularne alternatywy dla jajek, które nie zawsze mamy w domu, a które nieco zmieniają smak. Zalicza się do nich: 

  • skrobia ziemniaczana, 
  • mąka z tapioki, 
  • soda oczyszczona i psyllium. 

W zależności od tego, jakiego efektu oczekujemy, warto próbować różnych kombinacji, które pozwolą nieco zaoszczędzić na kupowaniu jajek lub urozmaicić dietę wegańską.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 00:40