Dlaczego jajka drożeją?
Jak podaje portal Wiadomości Handlowe, problemy z jajkami dotyczą nie tylko Polski czy nawet Europy, ale całego świata. Tego produktu zaczyna brakować na sklepowych półkach - z reglamentacją jajek mierzą się np. Niemcy, Brytyjczycy, ale też Japończycy i Amerykanie. Niewykluczone, że niedobory dotkną także Polski, bo krajowa produkcja zmalała o 20 proc. w ciągu pół roku. Póki co, jajka nie są jeszcze towarem luksusowym, jednak różnica w cenie jest już widoczna gołym okiem.
Wzrost cen jajek wynika z kilku czynników. Pierwszy z nich to drożejące koszty produkcji, przede wszystkim wysokie ceny pasz dla drobiu oraz energii, drugi – grypa ptaków, która grasuje po świecie i zmusza hodowców do likwidowania stad. Ostatnia przyczyna to trwająca wojna w Ukrainie – z tego powodu niemożliwe jest zapełnienie luk na europejskim rynku tańszym towarem ze wschodu.
Przeczytaj więcej: Tomasz Mizgier, prezes firmy Fermy Drobiu Mizgier: Nie należy siać paniki, ale ceny jaj będą rosły [WYWIAD]
Ile kosztują jajka?
Przez lata przyzwyczailiśmy się, że jajka to produkt tani i ogólnodostępny. Jednak z wizją wytłaczanki pełnej jajek po kilkadziesiąt groszy musimy się już pożegnać. W styczniu 2023 średnia cena jednego jajka wynosiła 0,64 zł. Na początku lutego w popularnym dyskoncie za jajko trzeba zapłacić już 0,80 zł, a to prawdopodobnie nie koniec. Eksperci oceniają, że cena jednej sztuki tego produktu może niebawem sięgnąć 1,30-1,60 zł.
Przeczytaj więcej: Taniej już było. Za jedno jajo zapłacimy 1,60 zł?
Czego użyć zamiast jajek do naleśników?
Miłośnicy jajek sadzonych, na miękko i po benedyktyńsku z pewnością zapłaczą nad wzrostem cen ulubionego produktu. Jednak osoby, które po jajka sięgają tylko przy okazji pieczenia i nie jedzą ich samodzielnie, nie mają powodów do zmartwień. Szlak już od dawna przecierają im weganie, którzy nie korzystają z tego towaru w kuchni i znaleźli liczne zamienniki.
Wybierając alternatywę dla jajek, warto utrwalić sobie w głowie jedną zasadę: 1 jajko = 1/4 szklanki płynu. To ułatwi nam przeliczanie z tradycyjnych przepisów.
Popularnym zamiennikiem jajek w kuchni są rozgniecione banany. Dodają nieco słodyczy, zawierają także sporo wody, dzięki czemu można ich użyć np. do zrobienia naleśników czy gofrów, a smak z pewnością na tym nie ucierpi. Z kolei do ciast, w których jajka pełnią głównie funkcję spoiwa, możemy zamiast nich użyć zmielonych nasion chia albo siemienia lnianego, wymieszanych z wodą.
Jeżeli pieczemy domowy chleb a w przepisie pojawiają się jajka, nie musimy rezygnować ze sprawdzonej receptury. Ich zadaniem często jest zakwaszenie ciasta - można do tego użyć mieszaniny oleju, wody i proszku do pieczenia.
Czym zastąpić jajka w kuchni?
Na wymienionych przykładach lista zamienników jajek w kuchni się nie kończy. W zależności od tego, co chcemy osiągnąć, możemy użyć:
- rozgniecionych bananów,
- przecieru jabłkowego,
- jedwabistego tofu,
- zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego zmieszanego z wodą,
- jogurtu naturalnego,
- maślanki,
- słodzonego mleka kondensowanego.
Wymienione składniki w niewielkim stopniu wpływają na smak potraw. Istnieją także nieco mniej popularne alternatywy dla jajek, które nie zawsze mamy w domu, a które nieco zmieniają smak. Zalicza się do nich:
- skrobia ziemniaczana,
- mąka z tapioki,
- soda oczyszczona i psyllium.
W zależności od tego, jakiego efektu oczekujemy, warto próbować różnych kombinacji, które pozwolą nieco zaoszczędzić na kupowaniu jajek lub urozmaicić dietę wegańską.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements