StoryEditorPrzechowywanie żywności

Jak dobrze przechowywać suszone grzyby, by nie uległy zepsuciu?

Rozpoczęcie sezonu jesiennego już za nami, a jak wiadomo wrzesień i październik to idealne miesiące na grzybobranie. Zebrane grzyby, pod warunkiem, że są jadalne, można ususzyć i przechowywać. Jak to zrobić, by się nie zepsuły?

Jak przygotować suszone grzyby?

Sposobów na przygotowywanie suszonych grzybów jest kilka. Jedni decydują się na tradycyjne sposoby – suszą grzyby na pełnym słońcu, drudzy wybierają piekarnik elektryczny i termoobieg, a jeszcze inni – dehydratory. Ostatni sposób jest jednak bardziej kosztowny, ale w kwestiach przedłużenia trwałości czy utrzymania smaku i aromatu produktów, zdaje się być niezastąpiony.

Przechowywanie suszonych grzybów - co trzeba wiedzieć?

Szczelnie zamknięte opakowania to podstawa! Jeśli nie chcemy moli spożywczych, lepiej zdecydować się na szklane, metalowe, emaliowane lub plastikowe pojemniki, które powinno się szczelnie zamknąć. W przypadku tego ostatniego, należy się upewnić, czy tworzywo, z którego zostało wykonane, jest przeznaczone do przechowywania żywności. Pomoże to również utrzymać świeży aromat i smak grzybów. Odpowiednio przygotowany pojemnik zaleca się przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Jak długo można przechowywać suszone grzyby?

Dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane grzyby można spożywać nawet do roku po przygotowaniu. Jeśli jednak grzyby nie są pokryte pleśnią, nie zatraciły swojego aromatu lub smaku – wówczas można spożywać je jeszcze dłużej.

Jak uchronić grzyby przed wilgocią?

Suszone grzyby często stają się dodatkiem do dań obiadowych. Warto pamiętać, że nie lubią wilgoci, dlatego istotne jest, by nie narażać ich na kontakt z parą wodną, która towarzyszy gotowaniu. Jeśli nasza potrawa nie wymaga zużycia całego pojemnika suszonych grzybów, nie ma potrzeby trzymania go nad garnkiem.

Zapobiec wilgoci można wsypując odrobinę ziarnek suchego ryżu do pojemnika, w którym przechowuje się suszone grzyby.

Właściwości suszonych grzybów

Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do potraw, skrywają w sobie również bogactwo ważnych pierwiastków i mikroelementów, takich jak: wapń, fosfor i selen. Suszone grzyby nie są jednak w stanie zaoferować wystarczającej ilości składników spożywczych. 

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z grzybami, pamiętaj o tym, żeby zbierać je z rozwagą lub kupować tylko ze sprawdzonych, bezpiecznych źródeł.

źródło: kobieta.interia.pl; akademiasmaku.pl

Patrycja Lisowska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. maj 2024 22:41