StoryEditorPrzydatny trik

Jak obrać pomidora ze skórki? Ten trik to spore ułatwienie!

22.02.2024., 10:00h
Pomidory to owoce, bez których trudno o przygotowanie smacznych dań. Wiele osób nie wyobraża sobie ich konsumpcji bez wcześniejszego obrania ze skórki. Jak to zrobić łatwo i szybko?

Pomidory to nie tylko smaczne owoce, ale przede wszystkim źródło cennych witamin oraz przeciwutleniaczy. To oczywiście składnik wielu codziennych potraw, ale na tym zalety się nie kończą. Pomidory zawierają wartościowy dla organizmu ludzkiego likopen. To czerwony barwnik mający właściwości antyutleniające. Co to znaczy? Wspomaga opóźnianie procesów starzenia organizmu i niweluje negatywny wpływ działania wolnych rodników. Co jeszcze zyskujmy, jedząc pomidory?

  • Lepszą odporność – dzięki zawartej w pomidorach witaminie C.
  • Silny układ krwionośny – regulowanie poziomu kwasów tłuszczowych i ciśnienia tętniczego.
  • Niwelowanie cellulitu – pomidory wykazują działanie moczopędne i wspierające metabolizm. Owoce te zawierają także potas, który wspomaga usuwanie wody z organizmu.
  • Silniejszy organizm – pomidory są ważnym ogniwem w profilaktyce antynowotworowej.
  • Sokoli wzrok – dobrze działają na oczy.
  • Piękną cerę – dzięki obecności witaminy A i E.
  • Normowanie poziomu cukru w organizmie.
  • Ochronę przed szkodliwymi promieniami UV.

Po co obierać pomidora?

Nie wszyscy pozbywają się skórki pomidorów. Jednak są pewne receptury, które tego wymagają, np. zupa pomidorowa, leczo, sos do spaghetti lub do pizzy. Dla niektórych osób pomidorowa skórka jest ciężkostrawna. Jak szybko i sprawnie obrać pomidora?

image
WYSIEW POMIDORÓW W DOMU

Kiedy i jak wysiewać pomidory na rozsady?

Jak poprawnie sparzyć pomidora?

Potrzebny będzie wrzątek wlany do miseczki. Ten sposób jest znany większej części społeczeństwa. Wystarczy zanurzyć we wrzątku pomidora na ok. 15 sekund (aby się nie poparzyć, warto użyć chochli lub łyżki). Następnie przekładamy owoc do zimnej wody i gotowe. Parzeniu możemy poddać każdy rodzaj pomidora, także malinowe, czekoladowe, czy koktajlowe.

image

Jak poprawnie sparzyć pomidora?

FOTO: Envato Elements

Jak sparzyć pomidora w mikrofali?

Innym sprytnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. To szybka i łatwa metoda na pozbycie się czerwonej skórki. Wystarczy naciąć skórkę pomidora na czubku (robimy krzyżyk), włożyć go do odpowiedniej miseczki do kuchenki mikrofalowej i podgrzewać przez 60 sekund na pełnej mocy urządzenia! Po wyjęciu obieramy owoc ze skórki – uwaga może być gorący!

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 12:49