StoryEditorKurki

Jak przygotować kurki do mrożenia, aby nie były gorzkie?

06.08.2023., 11:00h
Pierwsze kurki pojawiają się już w czerwcu, a szukać możemy ich jeszcze w listopadzie. Lekko pieprznym smakiem grzybów możemy jednak cieszyć się przez cały rok, jeśli odpowiednio je zamrozimy. Sprawdź, co zrobić, żeby nie stały się gorzkie i nie straciły jędrności.

Jak wyczyścić kurki przed mrożeniem? 

Najważniejszą częścią mrożenia kurek jest ich wcześniejsze przygotowanie, które zaczynamy od ich oczyszczenia. Możemy to zrobić na kilka sposobów.

Pracochłonne, ale warte wysiłku będzie czyszczenie za pomocą szczotki do grzybów lub nożyka. Pozwoli nam to pozbyć się zalegającego pod kapeluszem piasku i ziemi. Nie warto się z tym męczyć, kiedy zebrane przez nas kurki są małe. Wówczas przygotujmy dla nich solankę – do 1 l wody dodajemy 1-2 łyżek soli. Zanurzamy grzyby w ciepłej, ale nie gorącej wodzie z solą, która sprawi, że nie utracą one jędrności. Zostawiamy je na kilka minut – w tym czasie zanieczyszczenia opadną na dno naczynia, a one same wypłyną na wierzch.

Jak wysuszyć kurki przed mrożeniem?

Istotne jest osuszenie kurek po umyciu. Jeśli będą jeszcze mokre, a my zamrozimy je, to posklejają się, a podczas obróbki termicznej wchłoną wodę, co zmieni ich smak, dlatego wytrzyjmy je lub wyłóżmy na ręczniku papierowym i pozwólmy wyschnąć.

Czy kurki przed mrożeniem trzeba gotować?

Przed zamrożeniem należy poddać kurki działaniu wysokiej temperatury. To właśnie ona zapobiega gorzknieniu grzybów. Możemy je usmażyć na maśle czy oleju roślinnym – lub bez żadnego tłuszczu, pozwalając kurkom puścić soki na rozgrzanej patelni i wchłonąć je z powrotem. Dobrymi sposobami będą również blanszowanie oraz gotowanie na parze pod pokrywką. Przed mrożeniem jest możliwość przyrządzenia ich tak, aby od razu po rozmrożeniu były gotowym daniem do wrzucenia do garnka lub na patelnię. Wtedy podczas przygotowywania przyprawiamy je, dodajemy czosnek lub cebulę i tak pakujemy.

Jak przechowywać zamrożone kurki?

Kurki przechowujemy w zamrażarce przez maksymalnie 8 miesięcy – przez ten czas nie stracą swojego wyjątkowego smaku. Nie możemy mrozić ich ponownie, dlatego pakujemy je do pudełek lub woreczków przeznaczonych do mrożenia w porcjach, które zjemy za jednym razem. Opakowanie powinno być szczelne – wtedy do kurek nie dostaną się ani zapachy z zamrażarki, ani powietrze. Już przy zamykaniu ich zwróćmy uwagę, aby było go w środku jak najmniej.

Tak przygotowane kurki do mrożenia będziemy mogli dodawać do takich potraw jak mięsa, ryby, sosy czy zapiekanki w każdą porę roku.

oprac. Teresa Karwacka

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 08:43