StoryEditorPrzepis na grzane piwo

Jak zrobić grzaniec z piwa/grzane piwo?

27.11.2022., 09:00h

Temperatura za oknem coraz częściej spada poniżej zera, a my szukamy sposobu na to, jak się rozgrzać. Doskonałym pomysłem na zwiększenie temperatury naszego ciała będzie wypicie grzanego piwa. Znacie przepis?

Grzane piwo – z jakimi przyprawami smakuje najlepiej?

Wśród przypraw dodawanym do grzanego piwa najczęściej wymieniane są goździki. Tuż po nich królują cynamon, imbir i miód. Prawdziwi smakosze decydują się również na dodawanie cytrusów takich jak pomarańcza czy cytryna, niektórzy wolą grzańca na słodko, dlatego dorzucają rodzynki sułtańskie lub dolewają soku malinowego. Zdaniem autorów przepisów dobór piwa, które decydujemy się podgrzać, nie jest bez znaczenia. Częściej wybieranym jest jednak piwo jasne, które lepiej nadaje się do przyrządzania grzańca, rzadziej jest to ciemne piwo, choć grzaniec na jego bazie również może smakować wybornie.

Czego nie robić podczas gotowania grzańca?

Przyrządzając grzaniec, powinniśmy pamiętać o tym, by nie dopuścić do wrzenia piwa, ponieważ ma to wpływ na jego smak i zubaża zespół zawartych w nim składników odżywczych. By wspomóc proces odgazowywania piwa, powinniśmy je mieszać podczas gotowania lub otworzyć przed rozpoczęciem przyrządzania grzańca, by gaz sam się ulotnił. Na koniec powinniśmy pamiętać o tym, by nie podawać grzanego piwa, wlewając je do kufla wraz ze wszystkimi wygotowanymi w nim przyprawami i owocami, tylko przecedzić je przez sitko, pozbywając się przy tym zbędnych już składników.

Jaki jest przepis na tradycyjnego grzańca?

Zdaniem ekspertów z branży piwnej przepis na tradycyjnego grzańca nie istnieje, jednak jedno jest pewne – bazą grzańca piwnego było, jest i będzie PIWO. Chcąc przygotować najprostszego grzańca piwnego, powinniśmy przygotować:

  • 0,5 l piwa niepasteryzowanego jasnego,
  • kawałek świeżego/suszonego imbiru,
  • miód lub cukier,
  • goździki,
  • cynamon,
  • cytrynę.

Po przygotowaniu składników piwo podgrzewamy, dodajemy przyprawy i gotowe. Na koniec odcedzamy i podajemy. Smacznego!

oprac. Justyna Czupryniak

fot. envatoelements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 14:31