StoryEditorUrozmaić swoje śniadanie

10 ciekawych przepisów na owsiankę

Owsianka to danie, które przeżywa swój renesans. Choć przez lata kojarzyła się z nieapetyczną breją, od niedawna na nowo odkrywamy jej walory. Jednak aby się nie znudziła, warto urozmaicać owsiankę i przygotowywać ją na różne sposoby. Jakich dodatków można użyć?

Dlaczego warto jeść owsiankę? 

Owsianki to przede wszystkim szybkie i pożywne dania, które można przygotować w kilkanaście minut. Zaspokoją głód na dłużej, ponieważ płatki owsiane po zjedzeniu pęcznieją w żołądku. Co więcej, te niepozorne sprasowane zboża zawierają aż 20 unikalnych polifenoli, zwanych awentramidami, które nie występują nigdzie indziej! Związki te mają silne działanie antyoksydacyjne, zwalczają też stany zapalne. 

Płatki owsiane mają także dużą zawartość błonnika. Poprawia on trawienie i wspiera przemianę materii, pomaga także uregulować pracę jelit i zwalczyć zaparcia. Dodatkowo owsianka trawi się dłużej i stopniowo dostarcza energię, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Płatki owsiane pomagają także zwalczyć zły cholesterol i obniżyć poziom cukru we krwi. Choć wyglądają niepozornie, mogą naprawdę korzystnie wpłynąć na zdrowie! 

Klasyczna owsianka z owocami 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka 
  • maliny, jagody, borówki - świeże lub mrożone 
  • dodatkowo: kilka orzechów włoskich lub laskowych 

Przygotowanie: 

Mleko podgrzej w rondelku. Gdy będzie ciepłe, wsyp płatki owsiane i gotuj na niewielkim ogniu, mieszając co chwila, aż masa zgęstnieje i stanie się kleista. Jeśli używasz owoców mrożonych, wrzuć je do rondelka chwilę przed podaniem, by złapały temperaturę. Wyłóż do miseczki, dodaj świeże owoce i posyp orzechami. 

image

Klasyczna owsianka z owocami to pomysł na pożywne śniadanie.

FOTO: Envato Elements

Owsianka kawowa 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych  
  • 1 szklanka mleka 
  • 60 ml mocnej kawy (najlepiej espresso) 
  • szczypta soli 
  • dowolne dodatki, np. owoce 

Przygotowanie: 

Płatki owsiane wsyp do rondelka. Zalej kawą i mlekiem. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na niedużym ogniu przez kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż masa zgęstnieje i stanie się kleista. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dodaj mleka. Podawaj z dowolnymi dodatkami, np. owocami. 

image

Kawa i owsianka? A może owsianka z kawą?

FOTO: Envato Elements

Owsianka z czekoladą lub kakao 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych  
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 kostki czekolady lub łyżeczka kakao 
  • dowolne dodatki, np. owoce 

Przygotowanie: 

Mleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę lub kakao. Wsyp płatki owsiane. Wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu, mieszając co chwila, aż płatki owsiane zmiękną a masa zgęstnieje. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

image

Czekoladowa owsianka to coś dla łasuchów.

FOTO: Envato Elements

Budyniowa owsianka z kokosem

Składniki:

 

  • 50 g płatków owsianych   
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżka proszku budyniowego 
  • 5 g wiórków kokosowych 
  • 1 gruszka lub 1 nektarynka 

Przygotowanie: 

W rondelku podgrzej mleko. Dodaj do niego płatki owsiane i kokosowe wiórki. Gotuj przez chwilę, aż płatki zmiękną. W szklance rozmieszaj proszek budyniowy z odrobiną mleka. Gdy owsianka w rondelku zgęstnieje, a płatki zmiękną, wlej do niej budyń. Podawaj z owocami – najlepsze będą pokrojone gruszki lub nektarynki. Możesz także użyć gruszek z zalewy. 

image

Łyżka budyniu odmieni smak twojej owsianki.

FOTO: Envato Elements

Owsianka z masłem orzechowym i bananem 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych    
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 banan 
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 

Przygotowanie: 

W rondelku podgrzej mleko. Gdy będzie ciepłe, wsyp płatki owsiane. Gotuj przez chwilę, mieszając co jakiś czas, aż płatki zmiękną. Do ciepłej owsianki dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Podawaj z pokrojonym bananem lub innymi owocami. 

image

Dodaj do owsianki łyżkę masła orzechowego.

FOTO: Envato Elements

Pieczona owsianka ze śliwkami 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • kilka śliwek 
  • garść orzechów laskowych lub włoskich 

Przygotowanie: 

W naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia wymieszaj płatki, mleko i miód oraz orzechy. Rozłóż masę równomiernie w naczyniu. Na wierzch dodaj umyte i pokrojone śliwki. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Możesz podać taką owsiankę na ciepło lub przechowywać w lodówce i zjeść na zimno. 

image

Pieczoną owsiankę możesz podać także z nektarynami.

FOTO: Envato Elements

Alternatywa dla owsianki: jak zrobić jaglankę? 

Składniki: 

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/3 szklanki jagód 
  • syrop klonowy lub brązowy cukier 

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz na sitku pod bieżącą wodą lub w garnku. Umieść ją w rondelku, zalej mlekiem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Podawaj z owocami i syropem klonowym. 

image

Gdy masz już dość owsianki, wypróbuj jaglankę według naszego przepisu.

FOTO: Envato Elements

Owsianka na słono: z jajkami i pomidorem 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1-2 jajka 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • szczypiorek 

Przygotowanie: 

Mleko podgrzej w rondelku. Dodaj płatki owsiane. Gotuj przez chwilę na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż płatki zmiękną. Przełóż do miseczki. 

Na patelni przygotuj jajka sadzone. Możesz także przygotować jajka w koszulkach: wbij każde jajko do osobnej małej miseczki. W niedużym garnku zagotuj 1 litr wody z 2 łyżkami octu spirytusowego. Gdy woda będzie już wrzeć, łyżką zamieszaj w niej tak, by zrobić mały wir. Do tego wiru wlej surowe jajko z miseczki. Po około 3 minutach ostrożnie wyłów je z wody i połóż na owsiance. 

Do owsianki z jajkiem dodaj umyte i pokrojone na ćwiartki pomidorki. Posyp szczypiorkiem. Możesz także podawać ją z plastrami bekonu. 

image

Owsianka na słono smakuje równie pysznie.

FOTO: Envato Elements

Ziołowa owsianka z bazylią i kurkumą 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • garść świeżych liści bazylii 

Przygotowanie

Podgrzej mleko w rondelku i wsyp do niego płatki owsiane. Gotuj przez chwilę na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż płatki zmiękną, a masa stanie się kleista. Dodaj kurkumę i pieprz cayenne, gotuj jeszcze przez około minutę, by przyprawy uwolniły aromat. Przełóż owsiankę do miski i dodaj posiekaną bazylię. 

image

Kurkuma to bomba dla zdrowia - dodaj ją do owsianki.

FOTO: Envato Elements

Owsianka z dynią 

Składniki: 

  • 50 g płatków owsianych  
  • 1 szklanka mleka 
  • 100 g puree z dyni 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie: 

Jeśli nie masz gotowego puree z dyni, przygotuj je wcześniej. Dynię umyj i pokrój na kawałki. Usuń pestki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut, aż miąższ zmięknie. Wystudź i oddziel miąższ od skórki. Zblenduj go, lub jeśli jest bardzo miękki, rozgnieć widelcem. 

W rondelku podgrzej mleko. Wsyp do niego płatki owsiane i gotuj przez chwilę na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż płatki zmiękną. Do owsianki dodaj puree dyniowe i cynamon i dokładnie wymieszaj.

image

Dyniowa owsianka to danie idealne na jesień.

FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 19:51