Owsianka kokosowa z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 gałązka rabarbaru
- 3 truskawki
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze części. W rondelku rozpuść masło, wrzuć rabarbar i gotuj, aż będzie miękki.
W osobnym rondelku umieść płatki owsiane. Zalej je mlekiem kokosowym, dodaj cukier i sól. Gotuj, aż płatki zmiękną. Wyłóż owsiankę do miseczki, udekoruj rabarbarem i umytymi, pokrojonymi w plastry truskawkami.
Ciasto galette z rabarbarem
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- 140 g zimnego masła
- 1 jajko
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Zimne masło umieść na blacie wraz z mąką, 4 łyżkami cukru i solą, przesiekaj. Wbij jajko, zagnieć całość na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Łodygi rabarbaru umyj i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Umieść je w misce, wsyp pozostałe 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak, by obtoczyć rabarbar w dodatkach.
Ciasto rozwałkuj na płasko. Ułóż je na blasze. Na środku ciasta umieść rabarbar, zostawiając ok. 4 cm po bokach. Skrop rabarbar sokiem z cytryny. Następnie zawiń boki ciasta do środka, ale nie przykrywaj nadzienia. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się zarumieni.
Domowe lody rabarbarowe
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- 100 ml wody
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Wodę wlej do rondelka, podgrzej i rozpuść cukier. Wrzuć kawałki rabarbaru i wlej sok z cytryny. Przykryj i podduszaj przez kilka minut, by rabarbar zmiękł. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna, zblenduj ją na gładko i wlej do foremek na lody. Wstaw do zamrażalnika na całą noc.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements