StoryEditorSezon na rabarbar

3 pomysły na dania z rabarbarem na słodko

Maj dla jednych ma smak szparagów, dla innych – smak rabarbaru! To niesamowite warzywo pojawia się wczesną wiosną i choć wygląda niepozornie, można z niego wyczarować pyszne dania! Dziś prezentujemy trzy słodkie odsłony rabarbaru. Jak można go wykorzystać?

Owsianka kokosowa z rabarbarem i truskawkami 

Składniki: 

  • 1/4 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli 
  • 1 gałązka rabarbaru 
  • 3 truskawki 
  • 1 łyżeczka masła 

Przygotowanie

Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze części. W rondelku rozpuść masło, wrzuć rabarbar i gotuj, aż będzie miękki. 

W osobnym rondelku umieść płatki owsiane. Zalej je mlekiem kokosowym, dodaj cukier i sól. Gotuj, aż płatki zmiękną. Wyłóż owsiankę do miseczki, udekoruj rabarbarem i umytymi, pokrojonymi w plastry truskawkami.

image
FOTO: Envato Elements

Ciasto galette z rabarbarem 

Składniki: 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki  
  • 8 łyżek cukru 
  • szczypta soli 
  • 140 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • 5 łodyg rabarbaru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • cukier waniliowy 

Przygotowanie: 

Zimne masło umieść na blacie wraz z mąką, 4 łyżkami cukru i solą, przesiekaj. Wbij jajko, zagnieć całość na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. 

Łodygi rabarbaru umyj i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Umieść je w misce, wsyp pozostałe 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak, by obtoczyć rabarbar w dodatkach. 

Ciasto rozwałkuj na płasko. Ułóż je na blasze. Na środku ciasta umieść rabarbar, zostawiając ok. 4 cm po bokach. Skrop rabarbar sokiem z cytryny. Następnie zawiń boki ciasta do środka, ale nie przykrywaj nadzienia. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się zarumieni. 

image
FOTO: Envato Elements

Domowe lody rabarbarowe 

Składniki

  • 3 łodygi rabarbaru 
  • 100 ml wody 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 

Przygotowanie

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Wodę wlej do rondelka, podgrzej i rozpuść cukier. Wrzuć kawałki rabarbaru i wlej sok z cytryny. Przykryj i podduszaj przez kilka minut, by rabarbar zmiękł. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna, zblenduj ją na gładko i wlej do foremek na lody. Wstaw do zamrażalnika na całą noc.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 08:41