Przepis na risotto z zielonymi szparagami
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 700 ml bulionu jarzynowego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 100 g ryżu do risotto
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 30 g tartego sera pecorino lub parmezanu
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój je na kawałki o długości 3-4 cm. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj szparagi i podsmażaj przez około 5 minut. Wsyp ryż, podsmaż przez minutę i zalej winem. Gotuj, aż wino odparuje, następnie wlewaj po trochu bulion. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do momentu, aż ryż będzie al dente. Zdejmij z ognia i dodaj starty ser. Wymieszaj całość.
Uwaga: Bulion jarzynowy możesz zastąpić także bulionem ugotowanym ze skrawków szparagów.
Wiosenna zupa z bobu
Składniki:
- 0,5 kg bobu
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 0,5 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Następnie dodaj obrany z łupin bób oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej bulionem i gotuj przez około 10 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj kolejne 10-20 minut, aż warzywa zmiękną. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj resztę na gładki krem.
Serowa tarta z porem
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- 200 g startego sera typu cheddar
- 2 pory
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zacznij od wyrobienia ciasta. W naczyniu lub na blacie posiekaj mąkę z masłem. Następnie wbij jajko, dodaj szczyptę soli i łyżkę wody. Całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
Pory umyj i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść łyżkę masła i lekko podsmaż warzywa. Odstaw, by wystygły. Pozostałe dwa jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone pory oraz połowę sera.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę. Przykryj papierem do pieczenia, obciąż suchą fasolą i piecz przez 15 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij, usuń obciążenie i posyp drugą połową sera. Na to wlej masę z porami i piecz jeszcze przez 30 minut.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements