StoryEditorLekkie i pożywne!

3 pomysły na wiosenny obiad

Na przełomie wiosny i lata możemy coraz śmielej korzystać z darów natury. Szczególnie w tym okresie warto komponować posiłki z sezonowych warzyw i owoców - to właśnie teraz są najsmaczniejsze i najbogatsze w składniki odżywcze. Poznaj nasze propozycje na prawdziwie wiosenny obiad!

Przepis na risotto z zielonymi szparagami 

Składniki: 

  • 1 pęczek zielonych szparagów 
  • 1 duża cebula 
  • 3 łyżki masła 
  • 700 ml bulionu jarzynowego 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól i pieprz 
  • 100 g ryżu do risotto 
  • 40 ml białego wytrawnego wina 
  • 30 g tartego sera pecorino lub parmezanu 

Przygotowanie

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój je na kawałki o długości 3-4 cm. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj szparagi i podsmażaj przez około 5 minut. Wsyp ryż, podsmaż przez minutę i zalej winem. Gotuj, aż wino odparuje, następnie wlewaj po trochu bulion. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do momentu, aż ryż będzie al dente. Zdejmij z ognia i dodaj starty ser. Wymieszaj całość. 

Uwaga: Bulion jarzynowy możesz zastąpić także bulionem ugotowanym ze skrawków szparagów.

image
FOTO: Envato Elements

Wiosenna zupa z bobu 

Składniki

  • 0,5 kg bobu 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • 2 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 0,5 pęczka szczypiorku 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Następnie dodaj obrany z łupin bób oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej bulionem i gotuj przez około 10 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj kolejne 10-20 minut, aż warzywa zmiękną. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj resztę na gładki krem. 

image
FOTO: Envato Elements

Serowa tarta z porem 

Składniki

  • 250 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 1 łyżka zimnej wody 
  • szczypta soli 
  • 200 g startego sera typu cheddar 
  • 2 pory 
  • 3 jajka 
  • 200 ml śmietanki 36 proc. 
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa 

Przygotowanie

Zacznij od wyrobienia ciasta. W naczyniu lub na blacie posiekaj mąkę z masłem. Następnie wbij jajko, dodaj szczyptę soli i łyżkę wody. Całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. 

Pory umyj i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść łyżkę masła i lekko podsmaż warzywa. Odstaw, by wystygły. Pozostałe dwa jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone pory oraz połowę sera. 

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę. Przykryj papierem do pieczenia, obciąż suchą fasolą i piecz przez 15 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij, usuń obciążenie i posyp drugą połową sera. Na to wlej masę z porami i piecz jeszcze przez 30 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 02:08