StoryEditorLekkie i zdrowe!

3 przepisy na fit ciasta bez cukru

Czasami ochota na coś słodkiego jest tak silna, że trudno się jej oprzeć. W tej sytuacji warto postawić na słodycze bez cukru - smakują równie dobrze a są o wiele lepsze dla organizmu! Proponujemy 3 przepisy na ciasta, które sprawdzą się również podczas diety. Jak je zrobić?

Daktylowy sernik na maślance 

Składniki

  • 700 ml maślanki 
  • 150 g orzechów nerkowca 
  • 150 gramów daktyli 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 8 arkuszy żelatyny 
  • sok z 1 cytryny 
  • 100 ml syropu z agawy 
  • 4 białka 

Przygotowanie: 

W naczyniu umieść orzechy nerkowca i daktyle oraz olej kokosowy. Zblenduj całość. W osobnym naczyniu namocz żelatynę w zimnej wodzie. Sok z cytryny podgrzej w rondelku, a następnie połącz z żelatyną i mieszaj, aż się rozpuści. Wymieszaj maślankę z syropem z agawy, dodając najpierw dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny, a później całość. Odstaw na kilka minut. W tym czasie ubij białka na sztywno i połącz je z masą maślankową. Wyłóż tortownicę masą z daktyli, ubijając ją lekko. Na wierzch wylej maślankę i wstaw całość do lodówki na całą noc. Podawaj z owocami.

image
FOTO: Envato Elements

Kokosowe brownie 

Składniki

  • 250 ml mleka kokosowego 
  • 30 g zmielonego siemienia lnianego 
  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 100 ml syropu klonowego 
  • 45 g oleju kokosowego 
  • 100 g mąki kokosowej lub 150 g zmielonych migdałów 
  • 40 g skrobi ziemniaczanej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Olej kokosowy podgrzej w rondelku, by zrobił się płynny. W osobnym naczyniu podgrzej mleko kokosowe tak, by prawie się zagotowało. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną wcześniej czekoladę. Wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Dodaj zmielone siemię lniane, rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Wymieszaj całość. W osobnym naczyniu połącz suche składniki: mąkę kokosową, skrobię, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj zawartość obu naczyń na jednolitą masę, przelej do formy do pieczenia i posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi. Piecz ok. 20 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.

image
FOTO: Envato Elements

Wegańska tarta orzechowa 

Składniki

  • 2 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 
  • 80 g suszonych daktyli 
  • 1/4 szklanki kakao 
  • 7 łyżek roztopionego oleju kokosowego 
  • 1 szklanka masła orzechowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • szczypta soli 
  • 200 g dowolnych orzechów 

Przygotowanie

Orzechy arachidowe podpraż na patelni aż się zarumienią. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zblenduj razem z daktylami. Dodaj kakao i 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, wymieszaj całość. Tak przygotowaną masą wyłóż formę na tartę razem z bokami. 

W naczyniu umieść masło orzechowe, miód, pozostały olej kokosowy, wanilię i sól. Zmiksuj całość, by powstała jednolita masa. Wyłóż ją na daktylowy spód. Posyp po wierzchu podprażonymi orzechami i odstaw na całą noc do lodówki.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 19:41