Daktylowy sernik na maślance
Składniki:
- 700 ml maślanki
- 150 g orzechów nerkowca
- 150 gramów daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 8 arkuszy żelatyny
- sok z 1 cytryny
- 100 ml syropu z agawy
- 4 białka
Przygotowanie:
W naczyniu umieść orzechy nerkowca i daktyle oraz olej kokosowy. Zblenduj całość. W osobnym naczyniu namocz żelatynę w zimnej wodzie. Sok z cytryny podgrzej w rondelku, a następnie połącz z żelatyną i mieszaj, aż się rozpuści. Wymieszaj maślankę z syropem z agawy, dodając najpierw dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny, a później całość. Odstaw na kilka minut. W tym czasie ubij białka na sztywno i połącz je z masą maślankową. Wyłóż tortownicę masą z daktyli, ubijając ją lekko. Na wierzch wylej maślankę i wstaw całość do lodówki na całą noc. Podawaj z owocami.
Kokosowe brownie
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego
- 30 g zmielonego siemienia lnianego
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 ml syropu klonowego
- 45 g oleju kokosowego
- 100 g mąki kokosowej lub 150 g zmielonych migdałów
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Olej kokosowy podgrzej w rondelku, by zrobił się płynny. W osobnym naczyniu podgrzej mleko kokosowe tak, by prawie się zagotowało. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną wcześniej czekoladę. Wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Dodaj zmielone siemię lniane, rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Wymieszaj całość. W osobnym naczyniu połącz suche składniki: mąkę kokosową, skrobię, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj zawartość obu naczyń na jednolitą masę, przelej do formy do pieczenia i posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi. Piecz ok. 20 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.
Wegańska tarta orzechowa
Składniki:
- 2 szklanki niesolonych orzechów arachidowych
- 80 g suszonych daktyli
- 1/4 szklanki kakao
- 7 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 1 szklanka masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 200 g dowolnych orzechów
Przygotowanie:
Orzechy arachidowe podpraż na patelni aż się zarumienią. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zblenduj razem z daktylami. Dodaj kakao i 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, wymieszaj całość. Tak przygotowaną masą wyłóż formę na tartę razem z bokami.
W naczyniu umieść masło orzechowe, miód, pozostały olej kokosowy, wanilię i sól. Zmiksuj całość, by powstała jednolita masa. Wyłóż ją na daktylowy spód. Posyp po wierzchu podprażonymi orzechami i odstaw na całą noc do lodówki.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements