Letnia zupa-krem z marchewki
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- 250 ml bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmaż je przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj całość na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Makaron z zieloną fasolką i brokułami
Składniki:
- 70 g makaronu
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g brokułu
- 50 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, by był al dente. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj. Brokuł podziel na różyczki, umyj i ugotuj. Czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj na patelnię brokuły, fasolkę i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypany pokruszonym serem feta.
Pomidorowe risotto na bulionie z pomidorów
Składniki:
- 400 g świeżych pomidorów
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu do risotto
- 250 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Pomidory sparz gorącą wodą. Następnie schłodź je zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Skórki oraz gniazda nasienne zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż. Na patelnię wsyp suchy ryż do risotto, dodaj pomidory bez skórek i gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlej część bulionu. Dolewaj płyn stopniowo, gotując przez około 15 minut, aż ryż zmięknie, ale pozostanie sprężysty. Podawaj risotto ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi, świetnie smakuje także posypane parmezanem.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements