StoryEditorZ darów ogrodu

3 przepisy na kolorowy letni obiad

Lato to czas, kiedy nasze ogródki są kolorowe jak nigdy! Chodzi nie tylko o barwne kwiaty, ale także warzywa – na grządkach złoci się fasolka, rumienią pomidory i papryki. Warto je wykorzystać i wyczarować barwny oraz aromatyczny obiad, za jakim w zimie będziemy tęsknić niemal tak samo, jak za długimi letnimi dniami! Poznajcie nasze propozycje przepisów.

Letnia zupa-krem z marchewki 

Składniki

  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 ziemniak 
  • 250 ml bulionu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmaż je przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj całość na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. 

image
FOTO: Envato Elements

Makaron z zieloną fasolką i brokułami 

Składniki

  • 70 g makaronu 
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej 
  • 200 g brokułu 
  • 50 g sera feta 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, by był al dente. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj. Brokuł podziel na różyczki, umyj i ugotuj. Czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj na patelnię brokuły, fasolkę i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypany pokruszonym serem feta.

image
FOTO: Envato Elements

Pomidorowe risotto na bulionie z pomidorów 

Składniki

  • 400 g świeżych pomidorów 
  • 200 g pomidorów koktajlowych 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g ryżu do risotto 
  • 250 ml bulionu warzywnego 

Przygotowanie

Pomidory sparz gorącą wodą. Następnie schłodź je zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Skórki oraz gniazda nasienne zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż. Na patelnię wsyp suchy ryż do risotto, dodaj pomidory bez skórek i gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlej część bulionu. Dolewaj płyn stopniowo, gotując przez około 15 minut, aż ryż zmięknie, ale pozostanie sprężysty. Podawaj risotto ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi, świetnie smakuje także posypane parmezanem.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. maj 2024 04:09