StoryEditorLetni obiad z ogrodu

3 przepisy na obiad z cukinią w roli głównej

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które rosną w naszych ogrodach! Możemy się nią cieszyć całe lato i nie ma szans, że się znudzi – wystarczy za każdym razem podawać ją pod postacią innego dania! Poznaj nasze propozycje na obiady z cukinią, które można jeść bez końca.

Cukinia nadziewana kurczakiem i suszonymi pomidorami 

Składniki

  • 2 spore cukinie 
  • 2 filety z kurczaka 
  • 200 ml śmietany 30 proc.  
  • 100 g sera mozzarella lub cheddar 
  • 45g suszonych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 łyżka masła 

Przygotowanie

Cukinię umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów usuń miąższ, zostawiając jednak ok. 1 cm po bokach. Nasmaruj cukinię oliwą z oliwek. 

Mięso z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką. Podsmaż mięso. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Suszone pomidory pokrój w paski i również umieść na patelni. Farsz zalej śmietaną i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie przełóż go do wydrążonych cukinii. Po wierzchu posyp całość startym serem. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Lasagne z cukinii bez makaronu 

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego 
  • 1 przecier pomidorowy 
  • 2 cukinie 
  • 1 średnia cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300 g tartej mozzarelli 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie

Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni wraz z mięsem mielonym. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, pieprz oraz przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu, aż woda z przecieru odparuje i całość zgęstnieje. 

Cukinię umyj, osusz i pokrój na cienkie, równe plastry. Najlepiej użyć do tego specjalnej tarki, ale sprawdzi się także zwykła obieraczka do warzyw lub nóż do sera. Naczynie żaroodporne natrzyj tłuszczem i ułóż na nim warstwę cukinii. Następnie wylej na nią część mięsa z pomidorami. Powtarzaj, aż naczynie się zapełni. Posyp po wierzchu tartym serem i zapiekaj przez około 20-30 minut w 160 stopniach Celsjusza. 

image
FOTO: Envato Elements

Klopsiki z cukinii 

Składniki

  • 1 cukinia 
  • 1 jajko 
  • 5-6 łyżek bułki tartej 
  • 1 opakowanie sera mozzarella 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • posiekany szczypiorek 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij wodę, możesz także dodatkowo posolić cukinię i odstawić ją na sitku na około 30 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Umieść cukinię w misce, dodaj jajko, bułkę tartą, pokrojoną lub startą mozzarellę, szczypiorek. Przypraw do smaku oregano, solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki, by powstała masa. Jeżeli jest zbyt mokra, dodaj więcej bułki tartej. Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie klopsiki. Gotuj je w osolonej wodzie lub bulionie przez około 10-15 minut. Możesz je także upiec w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, przez około 15 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. maj 2024 03:27