Cukinia nadziewana kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2 spore cukinie
- 2 filety z kurczaka
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 100 g sera mozzarella lub cheddar
- 45g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów usuń miąższ, zostawiając jednak ok. 1 cm po bokach. Nasmaruj cukinię oliwą z oliwek.
Mięso z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką. Podsmaż mięso. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Suszone pomidory pokrój w paski i również umieść na patelni. Farsz zalej śmietaną i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie przełóż go do wydrążonych cukinii. Po wierzchu posyp całość startym serem. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut.
Lasagne z cukinii bez makaronu
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 przecier pomidorowy
- 2 cukinie
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g tartej mozzarelli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni wraz z mięsem mielonym. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, pieprz oraz przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu, aż woda z przecieru odparuje i całość zgęstnieje.
Cukinię umyj, osusz i pokrój na cienkie, równe plastry. Najlepiej użyć do tego specjalnej tarki, ale sprawdzi się także zwykła obieraczka do warzyw lub nóż do sera. Naczynie żaroodporne natrzyj tłuszczem i ułóż na nim warstwę cukinii. Następnie wylej na nią część mięsa z pomidorami. Powtarzaj, aż naczynie się zapełni. Posyp po wierzchu tartym serem i zapiekaj przez około 20-30 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Klopsiki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 1 łyżeczka oregano
- posiekany szczypiorek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij wodę, możesz także dodatkowo posolić cukinię i odstawić ją na sitku na około 30 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Umieść cukinię w misce, dodaj jajko, bułkę tartą, pokrojoną lub startą mozzarellę, szczypiorek. Przypraw do smaku oregano, solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki, by powstała masa. Jeżeli jest zbyt mokra, dodaj więcej bułki tartej. Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie klopsiki. Gotuj je w osolonej wodzie lub bulionie przez około 10-15 minut. Możesz je także upiec w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, przez około 15 minut.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements