StoryEditorDomowy obiad

3 przepisy na soczyste mięso w aromatycznym sosie. Doskonałe na niedzielny obiad!

Wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu w świąteczny dzień bez dania mięsnego, któremu towarzyszy pachnący sos. Jeżeli na samą myśl o takim obiedzie przełykasz ślinę, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na dania z mięsem. Kurczak, indyk czy karkówka: co wybierzesz dla siebie?

Przepis na lekkiego kurczaka w sosie porowym 

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka, 
  • 1 duży por, 
  • 350 g śmietany 18 proc., 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka opłucz i oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki i posyp zmielonym pieprzem oraz solą. Pora dokładnie umyj, odetnij liście i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Dodaj pora, posiekany czosnek i podsmażaj przez chwilę. Następnie zalej całość śmietaną, przykryj patelnię i duś całość na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe do jedzenia. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na indyka w sosie koperkowym 

Składniki

  • 400 g mięsa z piersi indyka, 
  • 125 g śmietanki kremówki 30 proc., 
  • 125 g jogurtu greckiego, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Indyka umyj i oczyść, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. W misce połącz śmietankę kremówkę, jogurt grecki, wsyp mąkę i dodaj posiekany koperek oraz czosnek. Wymieszaj, w razie potrzeby dodaj 3-4 łyżki ciepłej wody. Tak przygotowanym sosem zalej podsmażonego indyka. Przykryj patelnię i duś mięso na średnim ogniu ok. 15-20 minut, aż będzie gotowe do jedzenia. 

image
FOTO: Envato Elements

Klasyczna karkówka w sosie pieczeniowym 

Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej, 
  • 1 cebula, 
  • 200 ml wody, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 1 ziele angielskie, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Karkówkę umyj i osusz, a następnie pokrój w grube plastry. Oprósz mięso solą i pieprzem, posyp majerankiem oraz słodką papryką. Tak zamarynowaną karkówkę odłóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso i usmaż je na patelni z rozgrzanym tłuszczem. 

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na patelni, na której smażyła się karkówka. Dodaj posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, zalej zawartość patelni wodą, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Ponownie ułóż plastry karkówki na patelni, przykryj i duś na małym ogniu około 20-30 minut.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. kwiecień 2024 00:43