Dlaczego warto jeść w pracy posiłki z ziemniaków?
Ziemniak bywa niekiedy nazywany królem polskiego stołu, trudno bowiem wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez tego warzywa. Dzięki temu, że kartofle są tak uniwersalne, mogą stanowić dodatek lub podstawę samodzielnego dania. Warto po nie sięgać zwłaszcza podczas przerw w pracy, bowiem zawarta w ziemniakach skrobia trawi się powoli, a co za tym idzie - dłużej czujemy się najedzeni. Badania pokazują, że kartofle mają bardzo wysoki indeks sytości w porównaniu z innymi produktami węglowodanowymi. Dzięki temu, jeżeli posilimy się daniem z ziemniaków w porze obiadowej, jest mniejsza szansa na to, że będziemy podjadać przed podwieczorkiem lub kolacją. To szczególnie ważne w przypadku osób pracujących w gospodarstwie, na przykład podczas prac polowych - trwają one często wiele godzin i nie dają okazji, by robić częste przerwy na posiłki.
Sałatka z pieczonych ziemniaków i fasolki szparagowej z sosem musztardowym
Składniki (4 porcje):
- 500 g małych ziemniaków
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 pęczek koperku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sos:
- 1 łyżka musztardy w kulkach
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wyszoruj ziemniaki w skórce. Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Wrzuć ziemniaki i gotuj je przez 15-20 minut. Odcedź i wystudź na sicie. W tym czasie umyj fasolkę i zetnij końcówki z obu stron. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli i wrzuć fasolkę. Gotuj 10-15 minut, tak, aby była ugotowana, ale pozostała chrupka. Przelej zimną wodą i odcedź.
Przygotuj sos: w osobnym naczyniu umieść musztardę miodową, musztardę w kulkach, ocet jabłkowy i olej. Połącz wszystkie składniki.
Wystudzone ziemniaki przekrój na połówki. Wymieszaj je z olejem, dopraw solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 220°C i wysyp na blachę. Piecz je 30 minut. Przełóż ziemniaki na półmisek. Dodaj fasolkę, posiekaną cebulę i gałązki koperku. Polej sosem musztardowym i podawaj. Zamiast piekarnika możesz grillować ziemniaki na patelni grillowej.
Pieczone ziemniaczki z burakiem i sosem chimichurri
Składniki (4 porcje):
- 500 g małych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 150 g buraków
- 100 g kiszonego ogórka
Sos chimichurri:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 pęczka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- sól
Nagrzej piekarnik do 200°C. Buraki zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Podziel na połówki lub ćwiartki. Cebule obierz i pokrój w krążki. Zalej zimną wodą - krążki będą bardziej chrupiące i stracą nieco ostrości. Upieczone buraki wyciągnij z piekarnika. Odwiń folię i zostaw je do ostudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
Kiedy ziemniaki się gotują, a buraki pieką, przygotuj sos. Natkę i kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj. Przełóż do miski. Obierz czosnek, posiekaj go drobno i rozetrzyj go nożem na desce ze szczyptą soli na pastę. Dodaj oregano i chili oraz ocet i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane zioła i ponownie połącz wszystko w gęsty ziołowy sos. Na półmisku rozłóż ziemniaki. Poprzekładaj je upieczonymi burakami i krążkami cebuli. Pokrój ogórka w małą kostkę. Rozsyp go na ziemniakach i burakach. Polej sosem i podawaj.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i jajkiem sadzonym (lub kwaśną śmietaną)
Składniki (4 porcje):
- 3 średnie ziemniaki (ok. 300 g)
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula (ok. 100 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 jajka + 4 do podania
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito na czas przygotowania pozostałych składników, by puściły sok. Kapustę kiszoną poszatkuj drobno. Cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, wędzoną paprykę, pół łyżeczki soli i nieco pieprzu. Dodaj dobrze odciśnięte z soku ziemniaki, wylej wodę, ale skrobię, która zebrała się na dole miski, dodaj do masy na placki. Wbij do miseczki jajka i dodaj je do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Przekładaj je na talerz z ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple, na przykład w piekarniku rozgrzanym do 60-70°C. Pod koniec wbij pozostałe jajka na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną równomiernie olejem. Posól, dopraw pieprzem i zmniejsz ogień na średnią moc. Smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wtedy wlej na patelnię ocet i zdejmij jajko z ognia. Porcje placków podawaj z jajkiem polanym sosem powstałym podczas smażenia. Możesz zrezygnować z jajka sadzonego i podać je z kwaśną śmietaną.
Słodka babka ziemniaczana w polewie czekoladowej
Składniki (10 porcji):
- 500 g ziemniaków (2-3 średnie)
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 duże jaja
- 300 g cukru
- 70 g konfitury brzoskwiniowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka oleju roślinnego
Polewa:
- 0,5 szklanki gęstej śmietanki 36%
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki zaparzonej kawy
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie zawiń w folię aluminiową. Piecz przez 20-30 minut, po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i odczekaj aż ostygną na tyle, by można je było obrać. Przełóż do miski. Za pomocą praski przeciśnij ziemniaki, by powstała gładka masa. Odmierz 250 g puree. Zachowaj resztę do innego dania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Formę do pieczenia chleba lub keksówkę o wymiarach 15x10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Do dużej miski przełóż ziemniaki, dodaj jajka, cukier, konfiturę i ekstrakt waniliowy i miksuj całość robotem, aż uzyskasz gładką masę. Stopniowo dodawaj olej, ciągle ubijając, aż do całkowitego połączenia. Dodaj suche składniki w dwóch partiach, mieszając tylko do połączenia się po każdym dodaniu. Wylej ciasto na blaszkę i wygładź powierzchnię. Piecz ciasto na złoty kolor przez około 70 minut, aż włożony w środek patyczek będzie suchy. Przenieś ciasto na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia w blasze przez 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i postaw na kratkę. Usuń pergamin i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę: w małym rondlu na średnim ogniu zagotuj śmietanę, masło, cukier, kawę i sól. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia, aż lekko zgęstnieje, 40-60 minut. Na ciasto wylej krem czekoladowy (powinien spływać po bokach) i za pomocą małej szpatułki równomiernie rozprowadź po powierzchni.
źródło: Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, materiały prasowe
fot. Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, materiały prasowe
oprac. Zuzanna Ćwiklińska