StoryEditorJesienne śniadanie

4 przepisy na słodkie śniadanie z dynią w roli głównej

Dynia nie jest warzywem, które kojarzy nam się ze śniadaniem. Jednak w sezonie na to warzywo warto wykorzystywać je maksymalnie, a ponieważ jest wszechstronne, istnieje na to wiele sposobów! Gwarantujemy, że dyniowe śniadania oczarują każdego. Jakie przepisy warto wykorzystać?

Klasyczne śniadanie: owsianka z dynią 

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki puree z dyni 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • odrobina startego imbiru (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania puree: dynię umyj i pokrój na małe kawałki, podpiecz w piekarniku lub ugotuj w dużym garnku, by zmiękła. Następnie oddziel miąższ od skórek i zblenduj go. 

W rondelku podgrzej mleko. Gdy będzie ciepłe, zmniejsz ogień i wsyp płatki owsiane. Gotuj je według przepisu na opakowaniu aż owsianka zacznie gęstnieć. Dodaj puree z dyni i wymieszaj składniki. Następnie osłodź owsiankę do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj cynamon i imbir oraz ewentualnie inne dodatki – owoce, nasiona itp., według upodobań. Gotuj owsiankę jeszcze 2-3 minuty, następnie przełóż do miseczki i podawaj. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na dyniowy omlet na słodko 

Składniki

  • 100 g puree z dyni 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Rozbij jajko do miski i ubij je lekko za pomocą trzepaczki lub widelca. Następnie dodaj puree z dyni i miód. W osobnym naczyniu połącz suche składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj je, a następnie dodaj do miski z dynią i jajkiem. Połącz wszystkie składniki, by powstała gładka masa. W razie potrzeby możesz ją dodatkowo zblendować. Na patelni rozgrzej trochę masła lub oliwy z oliwek i wylej masę omletową. Smaż z obu stron aż się zetnie. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. prażonymi jabłkami lub masłem orzechowym. 

Dyniowe smoothie z jogurtem 

Składniki

  • 1/2 szklanki pieczonej dyni lub puree 
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 
  • 1 banan 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie

Upieczoną lub ugotowaną dynię umieść w blenderze (możesz użyć także gotowego puree). Dodaj jogurt i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Następnie osłodź do smaku miodem i dodaj cynamon lub inne przyprawy (np. gałkę muszkatołową, kawałek świeżego imbiru). Zmiksuj wszystko na gładki koktajl. Możesz go podać na ciepło lub dodać do blendera kilka kostek lodu i serwować zmrożony. 

image
FOTO: Envato Elements

Dyniowe pancakes dla dużych i małych 

Składniki

  • 100 g puree z dyni 
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego 

Przygotowanie

Rozbij jajko do miski i roztrzep je widelcem lub trzepaczką. Następnie dodaj puree z dyni. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wlej mleko. Osłodź całość miodem lub syropem klonowym według upodobań. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej trochę masła lub oliwy, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż niewielkie placki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. maj 2024 12:05