Klasyczne śniadanie: owsianka z dynią
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina startego imbiru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania puree: dynię umyj i pokrój na małe kawałki, podpiecz w piekarniku lub ugotuj w dużym garnku, by zmiękła. Następnie oddziel miąższ od skórek i zblenduj go.
W rondelku podgrzej mleko. Gdy będzie ciepłe, zmniejsz ogień i wsyp płatki owsiane. Gotuj je według przepisu na opakowaniu aż owsianka zacznie gęstnieć. Dodaj puree z dyni i wymieszaj składniki. Następnie osłodź owsiankę do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj cynamon i imbir oraz ewentualnie inne dodatki – owoce, nasiona itp., według upodobań. Gotuj owsiankę jeszcze 2-3 minuty, następnie przełóż do miseczki i podawaj.
Przepis na dyniowy omlet na słodko
Składniki:
- 100 g puree z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rozbij jajko do miski i ubij je lekko za pomocą trzepaczki lub widelca. Następnie dodaj puree z dyni i miód. W osobnym naczyniu połącz suche składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj je, a następnie dodaj do miski z dynią i jajkiem. Połącz wszystkie składniki, by powstała gładka masa. W razie potrzeby możesz ją dodatkowo zblendować. Na patelni rozgrzej trochę masła lub oliwy z oliwek i wylej masę omletową. Smaż z obu stron aż się zetnie. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. prażonymi jabłkami lub masłem orzechowym.
Dyniowe smoothie z jogurtem
Składniki:
- 1/2 szklanki pieczonej dyni lub puree
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Upieczoną lub ugotowaną dynię umieść w blenderze (możesz użyć także gotowego puree). Dodaj jogurt i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Następnie osłodź do smaku miodem i dodaj cynamon lub inne przyprawy (np. gałkę muszkatołową, kawałek świeżego imbiru). Zmiksuj wszystko na gładki koktajl. Możesz go podać na ciepło lub dodać do blendera kilka kostek lodu i serwować zmrożony.
Dyniowe pancakes dla dużych i małych
Składniki:
- 100 g puree z dyni
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Rozbij jajko do miski i roztrzep je widelcem lub trzepaczką. Następnie dodaj puree z dyni. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wlej mleko. Osłodź całość miodem lub syropem klonowym według upodobań. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej trochę masła lub oliwy, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż niewielkie placki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements