StoryEditorElegancja za grosze!

4 przepisy na tanie dania na sylwestra, które wyglądają jak milion dolarów

Niezależnie od tego, czy urządzasz sylwestrową domówkę u siebie, czy musisz ugotować coś na składkową imprezę, chcesz, by twoje danie wyglądało niesamowicie. Ideałem byłaby potrawa, która świetnie się prezentuje, a przy tym nie jest droga! Poznaj nasze propozycje.

Przepis na risotto z brokułem i migdałami 

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu do risotto 
  • 1 średni brokuł 
  • 1 średnia cebula 
  • 3-4 szklanki warzywnego bulionu 
  • garść startego parmezanu 
  • 2 czubate łyżki masła 
  • 1 łyżka oliwy 
  • garść migdałów 
  • świeżo zmielony pieprz 

Przygotowanie

Brokuła umyj i podziel na małe różyczki. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z masłem i oliwą. Gdy się zeszkli, wsyp surowy ryż. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem. Gotuj na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając płyn, aż ryż zmięknie. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia, dodaj parmezan i dopraw pieprzem. Wymieszaj wszystko. Podawaj z podprażonymi migdałami.

image
FOTO: Envato Elements

Pieczone warzywa – feeria barw na talerzu 

Składniki: 

  • 200 g kolorowych marchewek  
  • 200 g pomarańczowych marchewek 
  • 200 g cukinii zielonej 
  • 200 g cukinii żółtej 
  • 250 g groszku zielonego w strączkach (może być świeży lub mrożony) 
  • 100 g młodej kukurydzy 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 cebula czerwona 
  • tymianek 
  • sól i oliwa 

Przygotowanie: 

Marchewki i cukinie umyj i pokrój na paski lub w plastry. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Wrzuć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego, zalej oliwą, posyp solą i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

image
FOTO: Envato Elements

Klasyczna prostota czyli focaccia z oliwkami i pomidorami 

Składniki: 

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych 
  • 7 łyżek ciepłej wody 
  • płaska łyżeczka cukru 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 125 ml ciepłej wody 
  • świeży rozmaryn 
  • 50 g mini pomidorków 
  • słoik czarnych oliwek 

Przygotowanie: 

Drożdże, 2 łyżki mąki, cukier oraz wodę umieść w naczyniu, rozetrzyj razem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Gdy zaczyn ruszy, umiesć go w dużej misce. Wsyp mąkę, sól, wlej wodę i oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto powinno być jednolite, ale lepkie. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na godzinę, by ciasto wyrosło. 

Do naczynia, w którym będzie pieczona focaccia, wlej dwie łyżki oliwy i rozetrzyj palcami po ściankach. Natłuszczonymi dłońmi przenieś ciasto do naczynia i rozciągaj je delikatnie, by wypełniło formę. Odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie palcami zrób wgłębienia w cieście, posyp rozmarynem i udekoruj pomidorkami oraz oliwkami - pamiętaj lekko je wcisnąć. Piecz w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. 

By danie wyglądało jeszcze bardziej spektakularnie, możesz ułożyć na nim kwiatowy ogród np. z papryki, pomidora, oliwek i cebuli. 

image
FOTO: Envato Elements

Pyszne i zjawiskowe faszerowane pomidory 

Składniki: 

  • 0,5 szklani kaszy perłowej 
  • 5 pomidorów 
  • sól, pieprz 
  • papryka mielona 
  • 0,5 szklanki śmietany 22% 
  • 200 ml bulionu 
  • 250 g mięsa mielonego 
  • olej 
  • 2 cebule 

Przygotowanie: 

Kaszę perłową przepłucz, zalej osolonym wrzątkiem i gotuj przez ok. 25 minut. Następnie odsącz na sitku. Pomidory umyj i odetnij góry. Usuń miąższ i pestki. Cebulę umyj, posiekaj i podsmaż na oleju razem z mięsem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Pomidory napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej bulionem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Pozostały bulion wymieszaj ze śmietaną i miąższem z pomidorów, dopraw do smaku i podawaj jako sos. 

image
FOTO: Envato Elements

 

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. czerwiec 2024 01:47