Przepis na risotto z brokułem i migdałami
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu do risotto
- 1 średni brokuł
- 1 średnia cebula
- 3-4 szklanki warzywnego bulionu
- garść startego parmezanu
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- garść migdałów
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Brokuła umyj i podziel na małe różyczki. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z masłem i oliwą. Gdy się zeszkli, wsyp surowy ryż. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem. Gotuj na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając płyn, aż ryż zmięknie. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia, dodaj parmezan i dopraw pieprzem. Wymieszaj wszystko. Podawaj z podprażonymi migdałami.
Pieczone warzywa – feeria barw na talerzu
Składniki:
- 200 g kolorowych marchewek
- 200 g pomarańczowych marchewek
- 200 g cukinii zielonej
- 200 g cukinii żółtej
- 250 g groszku zielonego w strączkach (może być świeży lub mrożony)
- 100 g młodej kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula czerwona
- tymianek
- sól i oliwa
Przygotowanie:
Marchewki i cukinie umyj i pokrój na paski lub w plastry. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Wrzuć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego, zalej oliwą, posyp solą i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Klasyczna prostota czyli focaccia z oliwkami i pomidorami
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
- 7 łyżek ciepłej wody
- płaska łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 125 ml ciepłej wody
- świeży rozmaryn
- 50 g mini pomidorków
- słoik czarnych oliwek
Przygotowanie:
Drożdże, 2 łyżki mąki, cukier oraz wodę umieść w naczyniu, rozetrzyj razem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Gdy zaczyn ruszy, umiesć go w dużej misce. Wsyp mąkę, sól, wlej wodę i oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto powinno być jednolite, ale lepkie. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na godzinę, by ciasto wyrosło.
Do naczynia, w którym będzie pieczona focaccia, wlej dwie łyżki oliwy i rozetrzyj palcami po ściankach. Natłuszczonymi dłońmi przenieś ciasto do naczynia i rozciągaj je delikatnie, by wypełniło formę. Odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie palcami zrób wgłębienia w cieście, posyp rozmarynem i udekoruj pomidorkami oraz oliwkami - pamiętaj lekko je wcisnąć. Piecz w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut.
By danie wyglądało jeszcze bardziej spektakularnie, możesz ułożyć na nim kwiatowy ogród np. z papryki, pomidora, oliwek i cebuli.
Pyszne i zjawiskowe faszerowane pomidory
Składniki:
- 0,5 szklani kaszy perłowej
- 5 pomidorów
- sól, pieprz
- papryka mielona
- 0,5 szklanki śmietany 22%
- 200 ml bulionu
- 250 g mięsa mielonego
- olej
- 2 cebule
Przygotowanie:
Kaszę perłową przepłucz, zalej osolonym wrzątkiem i gotuj przez ok. 25 minut. Następnie odsącz na sitku. Pomidory umyj i odetnij góry. Usuń miąższ i pestki. Cebulę umyj, posiekaj i podsmaż na oleju razem z mięsem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Pomidory napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej bulionem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Pozostały bulion wymieszaj ze śmietaną i miąższem z pomidorów, dopraw do smaku i podawaj jako sos.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements