StoryEditorŁatwe przepisy!

5 dań na Dzień Kobiet, które ogarnie nawet facet

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Kobiet. Warto uczcić to święto, wyręczając żonę w niektórych obowiązkach - na przykład w przygotowywaniu posiłków. Proponujemy kilka prostych przepisów, z którymi poradzą sobie nawet panowie na co dzień stroniący od aktywności w kuchni!

Pomysł na wyjątkowe śniadanie: poznaj przepis na szakszukę 

Składniki: 

  • 4 jajka, 
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry lub około 1 kg świeżych pomidorów, 
  • średnia cebula, 
  • 2–3 ząbki czosnku, 
  • masło do smażenia, 
  • łyżka oregano i bazylii, 
  • pół łyżeczki chili, 
  • sól 

Przygotowanie: 

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Do patelni z warzywami dodaj pomidory - jeżeli używasz świeżych, warto je wcześniej pokroić na ósemki. Dodaj oregano, chili i bazylię. Duś pomidory na wolnym ogniu, by odparowały. Gdy będą gotowe, za pomocą łopatki zrób w nich wgłębienia i wbij w nie jajka (możesz wcześniej wbić jajko do małej szklanki i następnie wlać je na patelnię). Posól całość i przykryj. Gotuj, aż białka się zetną, ale pilnuj, by żółtka pozostały płynne.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na pieczone warzywa z sosem z granatu 

Składniki: 

  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 0,5 buraka 
  • 1/4 selera 
  • 2 łyżki oleju 
  • 0,5 łyżeczki kuminu 
  • 1/4 łyżeczki kozieradki 
  • sól i pieprz 

Składniki na sos: 

  • 1 szklanka soku z granatów 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • szczypta chilli 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Obierz wszystkie warzywa i pokrój je w słupki podobnej wielkości. Przełóż je do dużej miski. Wlej olej i wsyp wszystkie przyprawy, a następnie ręcznie wymieszaj całość, nacierając warzywa. Przełóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na ok. 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. 

Do rondelka wlej sok z granatu, wsyp cukier i dodaj przyprawy. Gotuj na średnim ogniu. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Zdejmij sos z ognia, gdy zacznie gęstnieć i polej nim upieczone warzywa.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na zupę-krem z brokułów 

Składniki

  • 1 duży brokuł 
  • 750 ml bulionu warzywnego 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 100 g śmietankowego serka topionego 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej oliwę i podgrzej ją. Następnie wrzuć czosnek oraz cebulę, podsmaż przez 3-5 minut. Brokuł umyj i pokrój, oddzielając od siebie różyczki. Możesz wykorzystać także łodygę, ale warto pokroić ją na jak najmniejsze części, by dobrze się ugotowała. Dodaj różyczki brokuła do garnka z cebulą i zalej całość bulionem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 20 minut). Po tym czasie dodaj serek topiony, wymieszaj całość i zblenduj zupę, by powstał krem. Podawaj z grzankami.

image
FOTO: Envato Elements

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami: jak go zrobić? 

Składniki: 

  • 700 g mięsa mielonego 
  • 500 g pieczarek 
  • 3 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 400 ml przecieru pomidorowego 
  • 500 g pomidorów (świeżych lub z puszki) 
  • 400 g suchego makaronu spaghetti 
  • 5 łyżek masła 
  • oregano, bazylia 
  • pieprz i sól 

Przygotowanie

Pieczarki umyj, pokrój w plastry i podsmaż na maśle. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż samą na maśle aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Następnie umieść na patelni z cebulą surowe mięso mielone i podsmaż wszystko razem, doprawiając pieprzem i solą do smaku. Wlej przecier pomidorowy i dodaj pokrojone pomidory. Następnie dodaj pieczarki i zioła i gotuj całość na wolnym ogniu. W osobnym naczyniu ugotuj makaron, by był al dente. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem na patelni.

image
FOTO: Envato Elements

Deser a la tiramisu w szklance 

Składniki

  • 1 opakowanie waniliowego budyniu bez cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 opakowanie biszkoptów 
  • 3 żółtka 
  • 400 ml mleka (do ugotowania budyniu) 
  • 100 g masła 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej 

Przygotowanie: 

Zaparz szklankę kawy rozpuszczalnej i odstaw, by wystygła. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, a pod koniec gotowania dodaj do niego masło. Wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na puch. Następnie połącz z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając. 

Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj w szklankach. Na to wyłóż kilka łyżek budyniu, następnie warstwę biszkoptów i kilka łyżek masy z mascarpone. Posyp po wierzchu kakao i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

image
FOTO: Envato Elements

 

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 06:32