Pomysł na wyjątkowe śniadanie: poznaj przepis na szakszukę
Składniki:
- 4 jajka,
- puszka pomidorów krojonych bez skóry lub około 1 kg świeżych pomidorów,
- średnia cebula,
- 2–3 ząbki czosnku,
- masło do smażenia,
- łyżka oregano i bazylii,
- pół łyżeczki chili,
- sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Do patelni z warzywami dodaj pomidory - jeżeli używasz świeżych, warto je wcześniej pokroić na ósemki. Dodaj oregano, chili i bazylię. Duś pomidory na wolnym ogniu, by odparowały. Gdy będą gotowe, za pomocą łopatki zrób w nich wgłębienia i wbij w nie jajka (możesz wcześniej wbić jajko do małej szklanki i następnie wlać je na patelnię). Posól całość i przykryj. Gotuj, aż białka się zetną, ale pilnuj, by żółtka pozostały płynne.
Przepis na pieczone warzywa z sosem z granatu
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 buraka
- 1/4 selera
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kozieradki
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 1 szklanka soku z granatów
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta chilli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz wszystkie warzywa i pokrój je w słupki podobnej wielkości. Przełóż je do dużej miski. Wlej olej i wsyp wszystkie przyprawy, a następnie ręcznie wymieszaj całość, nacierając warzywa. Przełóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na ok. 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Do rondelka wlej sok z granatu, wsyp cukier i dodaj przyprawy. Gotuj na średnim ogniu. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Zdejmij sos z ognia, gdy zacznie gęstnieć i polej nim upieczone warzywa.
Przepis na zupę-krem z brokułów
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100 g śmietankowego serka topionego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej oliwę i podgrzej ją. Następnie wrzuć czosnek oraz cebulę, podsmaż przez 3-5 minut. Brokuł umyj i pokrój, oddzielając od siebie różyczki. Możesz wykorzystać także łodygę, ale warto pokroić ją na jak najmniejsze części, by dobrze się ugotowała. Dodaj różyczki brokuła do garnka z cebulą i zalej całość bulionem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 20 minut). Po tym czasie dodaj serek topiony, wymieszaj całość i zblenduj zupę, by powstał krem. Podawaj z grzankami.
Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami: jak go zrobić?
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 500 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 400 g suchego makaronu spaghetti
- 5 łyżek masła
- oregano, bazylia
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, pokrój w plastry i podsmaż na maśle. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż samą na maśle aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Następnie umieść na patelni z cebulą surowe mięso mielone i podsmaż wszystko razem, doprawiając pieprzem i solą do smaku. Wlej przecier pomidorowy i dodaj pokrojone pomidory. Następnie dodaj pieczarki i zioła i gotuj całość na wolnym ogniu. W osobnym naczyniu ugotuj makaron, by był al dente. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem na patelni.
Deser a la tiramisu w szklance
Składniki:
- 1 opakowanie waniliowego budyniu bez cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie biszkoptów
- 3 żółtka
- 400 ml mleka (do ugotowania budyniu)
- 100 g masła
- 5 łyżeczek cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Zaparz szklankę kawy rozpuszczalnej i odstaw, by wystygła. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, a pod koniec gotowania dodaj do niego masło. Wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na puch. Następnie połącz z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając.
Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj w szklankach. Na to wyłóż kilka łyżek budyniu, następnie warstwę biszkoptów i kilka łyżek masy z mascarpone. Posyp po wierzchu kakao i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements