Pączki z serka ricotta we włoskim stylu – przepis
Składniki:
- 200 g sera ricotta
- 2 jajka
- 75 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
Serek ricotta przełóż do miski. Wbij jajka i połącz na gładką masę. Następnie wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cynamon, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki, by powstało jednolite ciasto. W płaskim rondelku o wysokich brzegach rozgrzej olej lub smalec do smażenia. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj ciasto łyżką i smaż je na złoto. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Chorwackie pączki cytrynowo-jabłkowe
Składniki:
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 pojemniczki po jogurcie mąki pszennej
- 4 jaja
- 6 kopiatych łyżek cukru
- 2-3 twarde kwaskowate jabłka
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj za pomocą miksera. Następnie otrzyj skórkę z dwóch cytryn, a z jednej wyciśnij sok. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj owoce do ubitych jajek, a następnie wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlej jogurt naturalny i zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach miksera.
W małym, ale wysokim rondlu rozgrzej olej. Ciasto nakładaj za pomocą dwóch łyżek, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis na hiszpańskie pączki z nutą pomarańczy
Składniki:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 75 ml soku z pomarańczy
- starta skórka z 1 pomarańczy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pomarańczę sparz i wyszoruj, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Przelej sok do rondelka, dodaj szczyptę soli, cukier oraz masło, podgrzewaj aż się zagotuje. Do gorącej masy dodaj przesianą mąkę i mieszaj energicznie, by powstało ciasto. Odstaw do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna, wbijaj po jednym jajku i zmiksuj. Papier do pieczenia potnij na niewielkie kwadraty. Ciasto wyciskaj rękawem cukierniczym na kawałki papieru do pieczenia, a następnie wrzucaj je na rozgrzany olej tak, by pergamin był od góry. Gdy ciasto się nagrzeje, odrywaj papier. Smaż z obu stron na złoto. Odkładaj na ręcznik papierowy. Ostudzone pączki polukruj i udekoruj skórką pomarańczową.
Jak zrobić prawdziwe amerykańskie donuty?
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 jajko
- 20 g cukru
- 40 g masła
- 1 łyżka rumu, wódki lub spirytusu
- ok. 200 g cukru pudru
- ok. 3 łyżek gorącej wody
- kolorowe posypki cukrowe
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn: wkrusz je do kubka, zalej ciepłym mlekiem, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie rozpuść masło i odstaw, by ostygło. Gdy zaczyn ruszy, umieść go w dużej misce wraz z mąką, cukrem i jajkiem. Zacznij wyrabiać i stopniowo dolewaj ostudzone masło. Na koniec wlej alkohol. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki lub kubka wykrawaj okręgi z ciasta, na środku każdego okręgu wytnij dziurkę np. kieliszkiem. Wycięte donuty ułóż na blacie, przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut, by ponownie wyrosły. Pod koniec tego czasu zacznij rozgrzewać olej w rondelku. Smaż donuty, aż zrobią się złotobrązowe, a następnie wyjmuj je na ręcznik papierowy, by osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotuj lukier z cukru pudru i wody. Polej nim ostudzone donuty i udekoruj kolorową posypką.
Przepis na afrykańskie pączki
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 120 g mleka kokosowego
- 30 g drożdży
- 50 g drobnego cukru
- 40 g masła
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 żółtka
- łyżka spirytusu
- sól
- cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło i ostudź je. Następnie przelej do miski, dodaj do niego mleko kokosowe, cukier, żółtka, drożdże i kardamon - masło powinno być na tyle chłodne, by drożdże się nie sparzyły. Wymieszaj wszystkie składniki. W kolejnym kroku dodaj mąkę, szczyptę soli i spirytus. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie podziel masę na 4 części. Każdą z nich wykładaj na posypany mąką blat i wałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Ostrym nożem krój ciasto na trójkąty. Odłóż je na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzej w rondelku olej do smażenia. Przekładaj ciasto na gorący tłuszcz i smaż na złoto z obu stron. Wyjmuj na ręcznik papierowy. Po odsączeniu z tłuszczu posyp cukrem pudrem.