StoryEditorPączki z całego świata

5 nietypowych przepisów na pączki: świętuj tłusty czwartek w oryginalny sposób!

Pączki jada się na całym świecie, choć nie zawsze przypominają one te, które znamy z Polski. Przed nadchodzącym tłustym czwartkiem warto zaszaleć i wypróbować nietypowe przepisy na słodkie wypieki. Kto wie, może to właśnie one skradną serca i podniebienia przy okazji tegorocznego święta łasuchów! Jak zrobić oryginalne pączki z różnych zakątków świata?

Pączki z serka ricotta we włoskim stylu – przepis 

Składniki

  • 200 g sera ricotta 
  • 2 jajka 
  • 75 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli 
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 
  • olej lub smalec do smażenia 
  • cukier puder (do posypania) 

Przygotowanie

Serek ricotta przełóż do miski. Wbij jajka i połącz na gładką masę. Następnie wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cynamon, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki, by powstało jednolite ciasto. W płaskim rondelku o wysokich brzegach rozgrzej olej lub smalec do smażenia. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj ciasto łyżką i smaż je na złoto. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

image
FOTO: Envato Elements

Chorwackie pączki cytrynowo-jabłkowe 

Składniki

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 pojemniczki po jogurcie mąki pszennej 
  • 4 jaja 
  • 6 kopiatych łyżek cukru 
  • 2-3 twarde kwaskowate jabłka 
  • sok z 1 cytryny 
  • skórka starta z 2 cytryn 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj za pomocą miksera. Następnie otrzyj skórkę z dwóch cytryn, a z jednej wyciśnij sok. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj owoce do ubitych jajek, a następnie wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlej jogurt naturalny i zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach miksera. 

W małym, ale wysokim rondlu rozgrzej olej. Ciasto nakładaj za pomocą dwóch łyżek, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na hiszpańskie pączki z nutą pomarańczy 

Składniki

  • 100 g mąki 
  • 50 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli 
  • 75 ml soku z pomarańczy 
  • starta skórka z 1 pomarańczy 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

Pomarańczę sparz i wyszoruj, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Przelej sok do rondelka, dodaj szczyptę soli, cukier oraz masło, podgrzewaj aż się zagotuje. Do gorącej masy dodaj przesianą mąkę i mieszaj energicznie, by powstało ciasto. Odstaw do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna, wbijaj po jednym jajku i zmiksuj. Papier do pieczenia potnij na niewielkie kwadraty. Ciasto wyciskaj rękawem cukierniczym na kawałki papieru do pieczenia, a następnie wrzucaj je na rozgrzany olej tak, by pergamin był od góry. Gdy ciasto się nagrzeje, odrywaj papier. Smaż z obu stron na złoto. Odkładaj na ręcznik papierowy. Ostudzone pączki polukruj i udekoruj skórką pomarańczową.

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić prawdziwe amerykańskie donuty? 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 ml mleka 
  • 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant 
  • 1 jajko 
  • 20 g cukru 
  • 40 g masła 
  • 1 łyżka rumu, wódki lub spirytusu 
  • ok. 200 g cukru pudru 
  • ok. 3 łyżek gorącej wody 
  • kolorowe posypki cukrowe 
  • tłuszcz do smażenia 

Przygotowanie

Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn: wkrusz je do kubka, zalej ciepłym mlekiem, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie rozpuść masło i odstaw, by ostygło. Gdy zaczyn ruszy, umieść go w dużej misce wraz z mąką, cukrem i jajkiem. Zacznij wyrabiać i stopniowo dolewaj ostudzone masło. Na koniec wlej alkohol. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość. 

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki lub kubka wykrawaj okręgi z ciasta, na środku każdego okręgu wytnij dziurkę np. kieliszkiem. Wycięte donuty ułóż na blacie, przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut, by ponownie wyrosły. Pod koniec tego czasu zacznij rozgrzewać olej w rondelku. Smaż donuty, aż zrobią się złotobrązowe, a następnie wyjmuj je na ręcznik papierowy, by osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotuj lukier z cukru pudru i wody. Polej nim ostudzone donuty i udekoruj kolorową posypką.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na afrykańskie pączki 

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej  
  • 120 g mleka kokosowego  
  • 30 g drożdży  
  • 50 g drobnego cukru  
  • 40 g masła 
  • 1 łyżeczka kardamonu  
  • 2 żółtka  
  • łyżka spirytusu    
  • sól  
  • cukier puder  
  • olej do smażenia 

Przygotowanie

W rondelku rozpuść masło i ostudź je. Następnie przelej do miski, dodaj do niego mleko kokosowe, cukier, żółtka, drożdże i kardamon - masło powinno być na tyle chłodne, by drożdże się nie sparzyły. Wymieszaj wszystkie składniki. W kolejnym kroku dodaj mąkę, szczyptę soli i spirytus. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie podziel masę na 4 części. Każdą z nich wykładaj na posypany mąką blat i wałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Ostrym nożem krój ciasto na trójkąty. Odłóż je na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzej w rondelku olej do smażenia. Przekładaj ciasto na gorący tłuszcz i smaż na złoto z obu stron. Wyjmuj na ręcznik papierowy. Po odsączeniu z tłuszczu posyp cukrem pudrem.

image
FOTO: Envato Elements
 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 07:44