StoryEditorDomowe przetwory

5 pomysłów na paprykę w słoikach

Przełom sierpnia i września to moment, kiedy krzaczki papryki uginają się pod ciężarem dojrzałych warzyw. Warto wówczas przygotować zaprawy na zimę. Papryka świetnie smakuje w klasycznej zalewie z octu i soli, ale można ją także zrobić na inne sposoby. Jakie? Poznaj nasze propozycje!

Przepis na klasyczną paprykę konserwową 

Składniki

  • 2 kg papryki  
  • 6 szklanek wody 
  • 1,5 szklanek octu 10 proc. 
  • 130 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • gorczyca 
  • pieprz w ziarnach 
  • liście laurowe 
  • ząbki czosnku 

Przygotowanie

Do czystych, wyparzonych słoików włóż po łyżeczce gorczycy, kilka ziaren pieprzu, jeden liść laurowy i pokrojony ząbek czosnku. Wodę z octem, cukrem i solą połącz w garnku i zagotuj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je ciasno w słoikach i zalej gorącą zalewą. Zakręć i pasteryzuj przez 10-15 minut. 

Papryka w zalewie z keczupem 

Składniki

  • 2 kg papryki 
  • 4 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 420 g ketchupu  
  • 750 ml wody 
  • 120 ml octu 10 proc. 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 6-7 liści laurowych 
  • 12-14 kulek ziela angielskiego 

Przygotowanie

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm. Cebule obierz i pokrój cienko w piórka, czosnek pokrój w plasterki. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól, dodaj keczup, połącz wszystkie składniki i zagotuj zalewę. Następnie do zalewy dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez około 5 minut, następnie zmniejsz ogień i duś kolejne 5-8 minut. Gorącą paprykę przekładaj wraz z zalewą do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodaj liść laurowy i po 2 kulki ziela angielskiego. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij i ustaw dnem do góry. 

Papryka w musztardzie po chorwacku 

Składniki

  • 12 dużych papryk zielonych, czerwonych i żółtych 
  • 150 ml octu 10 proc. 
  • 150 ml wody 
  • 150 ml oleju 
  • 300 g musztardy 
  • 1 łyżka soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 10 ziaren pieprzu 
  • 6 liści laurowych 

Przygotowanie

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. W garnku umieść ocet, wodę, cukier, sól, pieprz i liście laurowe. Podgrzej i dodaj paprykę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Następnie odcedź i wystudź. W tym czasie musztardę połącz z olejem za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj wystudzoną paprykę, wymieszaj i przełóż do czystych, wystudzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj przez 10-15 minut. 

Przepis na kiszoną paprykę 

Składniki

  • 1 kg papryki zielonej, czerwonej i żółtej 
  • 2 papryczki chili 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 2-3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 5 gałązek kopru 
  • 2 łyżki soli 
  • 2 litry wody 

Przygotowanie

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubsze paski. Obierz czosnek, liście laurowe pokrusz, papryczkę chili pokrój w plasterki. W garnku zagotuj wodę z solą i zielem angielskim, odstaw do wystudzenia. W czystych i wyparzonych słoikach ułóż ciasno paprykę, do każdego słoika dodaj czosnek, gałązkę kopru, pokruszone liście laurowe i kilka plastrów chili. Następnie zalej wszystko ostudzoną zalewą. Zakręć słoiki i odstaw na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie włóż je do garnka z wodą i pasteryzuj 10-15 minut. 

Nietypowy przepis: marmolada z czerwonej papryki 

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki 
  • 2 papryczki chili 
  • 100 g cukru  
  • 2 szczypty soli 
  • 0,5 kieliszka czerwonego wytrawnego wina 

Przygotowanie

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w wąskie paski. Chili pokrój na plasterki - jeżeli chcesz, by marmolada była mniej pikantna, usuń pestki z papryczek. Umieść oba rodzaje papryki oraz cukier, sól i wino w garnku o grubym dnie i gotuj całość przez około godzinę, mieszając przez jakiś czas, by uniknąć przypalenia. Po tym czasie zblenduj zawartość garnka na gładką masę i podgrzewaj jeszcze przez około 30 minut, co chwilę mieszając. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj je przez 15 minut. Odstaw na około tydzień, by marmolada nabrała smaku. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 01:26