Spis treści:
- Przepis na klasyczny dżem z gruszek
- Jak zrobić tradycyjne gruszki w occie?
- Gruszkowy wytrawny chutney do słoików
- Przepis na kompot z gruszek
- Gruszki w egzotycznej zalewie z chili
Przepis na klasyczny dżem z gruszek
Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek,
- 500 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w drobną kostkę. Umieść je w garnku, wsyp cukier (możesz dodać go mniej w zależności od własnych upodobań), sok z cytryny i cynamon, jeżeli go używasz. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez godzinę lub dwie. Gruszki powinny się rozpaść. Gorący dżem przekładaj do słoików, zamykaj je i odstawiaj do góry dnem.
Jak zrobić tradycyjne gruszki w occie?
Składniki:
- 4-5 dojrzałych twardych gruszek,
- 250 ml octu,
- 150 g cukru,
- 1 laska cynamonu,
- 4 goździki
Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połowy i usuń gniazda nasienne. Jeżeli owoce są duże, możesz podzielić je na ćwiartki. Do rondelka wsyp cukier, dodaj cynamon i goździki, wlej ocet. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj gruszki i gotuj je przez około 10 minut w octowej zalewie. Następnie przełóż owoce do czystych słoików i zalej je płynem z rondelka. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem lub zapasteryzuj. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Gruszkowy wytrawny chutney do słoików
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 150 g brązowego cukru,
- 150 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 0,5 łyżeczki gorczycy,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 3 goździki,
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do rondelka wsyp cukier i zalej octem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj posiekaną drobno cebulę i pokrojoną paprykę. Dopraw imbirem, gorczycą, cynamonem i goździkami oraz solą. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotuj wszystkie składniki na małym ogniu przez około godzinę, aż zawartość rondelka utworzy jednolitą, gęstą masę. Gotowy chutney przełóż do słoików i odstaw je do góry dnem lub zapasteryzuj.
Przepis na kompot z gruszek
Składniki:
- 4 dojrzałe twarde gruszki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 plaster cytryny
- 1 goździk
Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz i pokrój na połówki. Do rondelka wlej wodę i sok z cytryny, wsyp cukier, dodaj wanilię, cytrynę i goździka, zagotuj. Umieść gruszki w syropie i gotuj je jeszcze przez około 20 minut na małym ogniu. Przełóż owoce do słoików i zalej je zalewą z rondelka. Zakręć i zapasteryzuj.
Gruszki w egzotycznej zalewie z chili
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 1 szklanka octu ryżowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1 czerwona papryczka chili
Przygotowanie:
Gruszki obierz i pokrój na połowy. Jeżeli owoce są małe, możesz zostawić je w całości. Do rondelka wlej ocet ryżowy, sos sojowy, dodaj cukier, starty imbir, skórkę z limonki oraz posiekaną papryczkę chili. Zagotuj, a następnie dodaj gruszki. Gotuj je w zalewie przez około 20 minut, następnie przełóż do czystych słoików i zalej płynem z dodatkami. Zakręć i zapasteryzuj.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements