StoryEditorPrzetwory

5 pomysłów na przetwory z gruszek na zimę

Smaczne gruszki dostępne są w sprzedaży niemal cały rok. Jeżeli jednak lubisz przetwory z tych owoców, to dobry moment, by je przygotować! Przedstawiamy pięć propozycji na gruszki do słoików. Jak je zrobić?

Spis treści:

Przepis na klasyczny dżem z gruszek 

Składniki

  • 1 kg dojrzałych gruszek, 
  • 500 g cukru, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie

Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w drobną kostkę. Umieść je w garnku, wsyp cukier (możesz dodać go mniej w zależności od własnych upodobań), sok z cytryny i cynamon, jeżeli go używasz. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez godzinę lub dwie. Gruszki powinny się rozpaść. Gorący dżem przekładaj do słoików, zamykaj je i odstawiaj do góry dnem. 

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić tradycyjne gruszki w occie? 

Składniki

  • 4-5 dojrzałych twardych gruszek,  
  • 250 ml octu,  
  • 150 g cukru,  
  • 1 laska cynamonu, 
  • 4 goździki 

Przygotowanie

Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połowy i usuń gniazda nasienne. Jeżeli owoce są duże, możesz podzielić je na ćwiartki. Do rondelka wsyp cukier, dodaj cynamon i goździki, wlej ocet. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj gruszki i gotuj je przez około 10 minut w octowej zalewie. Następnie przełóż owoce do czystych słoików i zalej je płynem z rondelka. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem lub zapasteryzuj. Przechowuj w chłodnym miejscu. 

image
FOTO: Envato Elements

Gruszkowy wytrawny chutney do słoików 

Składniki

  • 4 dojrzałe gruszki,  
  • 1 cebula, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 150 g brązowego cukru,  
  • 150 ml octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka startego imbiru,  
  • 0,5 łyżeczki gorczycy, 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, 
  • 3 goździki, 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Do rondelka wsyp cukier i zalej octem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj posiekaną drobno cebulę i pokrojoną paprykę. Dopraw imbirem, gorczycą, cynamonem i goździkami oraz solą. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotuj wszystkie składniki na małym ogniu przez około godzinę, aż zawartość rondelka utworzy jednolitą, gęstą masę. Gotowy chutney przełóż do słoików i odstaw je do góry dnem lub zapasteryzuj. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na kompot z gruszek 

Składniki

  • 4 dojrzałe twarde gruszki 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 plaster cytryny 
  • 1 goździk 

Przygotowanie

Gruszki umyj, obierz i pokrój na połówki. Do rondelka wlej wodę i sok z cytryny, wsyp cukier, dodaj wanilię, cytrynę i goździka, zagotuj. Umieść gruszki w syropie i gotuj je jeszcze przez około 20 minut na małym ogniu. Przełóż owoce do słoików i zalej je zalewą z rondelka. Zakręć i zapasteryzuj. 

image
FOTO: Envato Elements

Gruszki w egzotycznej zalewie z chili 

Składniki

  • 4 dojrzałe gruszki 
  • 1 szklanka octu ryżowego 
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki 
  • 1 czerwona papryczka chili 

Przygotowanie

Gruszki obierz i pokrój na połowy. Jeżeli owoce są małe, możesz zostawić je w całości. Do rondelka wlej ocet ryżowy, sos sojowy, dodaj cukier, starty imbir, skórkę z limonki oraz posiekaną papryczkę chili. Zagotuj, a następnie dodaj gruszki. Gotuj je w zalewie przez około 20 minut, następnie przełóż do czystych słoików i zalej płynem z dodatkami. Zakręć i zapasteryzuj.

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. wrzesień 2024 03:15