Szampańska babka czekoladowa na szampański wieczór
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 10 łyżek kakao,
- 2 szklanki brązowego cukru,
- 4 duże jajka,
- 250 ml oleju rzepakowego,
- 300 ml szampana
Na polewę:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g kakao,
- 250 g cukru,
- 225 ml wody,
- 50 g miodu,
- 250 g żelatyny + 40 ml wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę i kakao wsyp do miski. W osobnym naczyniu wbij jajka i lekko je roztrzep, ale nie ubijaj. Dodaj cukier, olej i szampana i dokładnie wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki, wymieszaj, by stworzyły jednolitą masę. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto i piecz ok. 50 minut w temp. 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odłóż, by ostygło.
Przygotuj kakaową glazurę: zagotuj wodę z cukrem, kakao i śmietanką. W ciepłym płynie rozpuść miód. W osobnym naczyniu namocz żelatynę, a następnie rozpuść ją. Dodaj żelatynę do polewy i wymieszaj wszystko. Zmiksuj masę i przecedź przez sitko. Tak przygotowaną glazurą oblej wystudzoną babkę. Ozdób w dowolny sposób.
Zamiast makowca: makowa panienka z karmelem
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 6 g proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- 100 g maku
- 125 ml śmietany 30%
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml mleka
- 1 budyń
- 100 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Jajka rozbij, umieszczając w osobnych naczyniach żółtka i białka. Do żółtek dodaj 100 g cukru i ubij na puch. Wlej dwie łyżki wody i wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Do masy z żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Następnie po trochu dodawaj białka i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą. Wylej na blachę, wyłożoną papierem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Z pozostałych 150 g cukru przygotuj karmel. Gdy będzie gotowy, wlej do niego śmietankę, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Ugotuj budyń i wystudź. Masło ubij z cukrem pudrem, a następnie połącz z mascarpone, budyniem i karmelem.
Upieczony biszkopt makowy przetnij wzdłuż. Posmaruj masą karmelową pierwszy blat, następnie nałóż drugi i posmaruj po wierzchu. Polej karmelem.
Bajaderki z alkoholem tylko dla dorosłych
Składniki:
- 800 g ciastek, ciast itd.
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki bakalii
- 30-50 ml wódki lub rumu
Przygotowanie:
Wszystkie resztki ciast pokrusz na kawałki, mogą być większe i mniejsze, i umieść w dużej misce. W rondelku przygotuj masę z masła, mleka i kakao (jeśli w resztkach jest dużo czekoladowych ciast, możesz pominąć ten składnik). Przestudź i dodaj do ciast. Następnie wlej alkohol, dodaj powidła oraz bakalie. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Zrób z niej kulki lub wyklej nią foremki do lodów i odstaw do zastygnięcia. Następnie oblej je polewą czekoladową i udekoruj.
Wytworny sernik z pomarańczami
Składniki:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Ciasteczka pokrusz za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do ciastek. Wymieszaj i tak powstałą masą wyklej dno tortownicy. Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
Przygotuj masę serową. Wymieszaj ser, serek mascarpone, jajka, cukier, proszek budyniowy oraz ekstrakt waniliowy. Zetrzyj skórkę z obu pomarańczy a z jednego owocu wyciśnij sok. Dodaj skórkę do masy serowej, wlej sok i wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, na spodzie ustaw blaszkę z wodą. Wstaw sernik i piecz go przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 50 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do wystygnięcia. Udekoruj np. plastrami pomarańczy. Przechowuj w lodówce.
Karmelowe brownie
Składniki:
- 180 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 220 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 30 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku. Wrzuć do niego posiekaną gorzką czekoladę i rozmieszaj. Odstaw do przestudzenia. W tym czasie do miski wbij jajka i lekko je roztrzep, ale nie ubijaj. Dodaj wanilię i cukier, wymieszaj. Następnie połącz z masą czekoladową. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 35 minut.
Przygotuj karmel: w rondelku umieść cukier i zalej wodą. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie wlej kremówkę, dodaj masło i wymieszaj, by wszystko się połączyło. Gotuj jeszcze przez minutę, potem wystudź i polej brownie po wierzchu.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements