Przepis na gorącą czekoladę z chili
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki suszonego chili
- 4 szklanki mleka
- 180 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Czekoladę pokrusz na mniejsze części, wrzuć do mleka i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp suszone chili. Gotuj tak długo, aż płyn się zagotuje. Wówczas zdejmij z ognia. Słodką śmietanę ubij na sztywno. Przelej gorącą czekoladę do kubków i podawaj udekorowaną bitą śmietaną.
Domowy budyń czekoladowy z owocami
Składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- dowolne owoce do podania
Przygotowanie:
Mleko podziel na pół. 250 ml wlej do rondelka, postaw na ogniu i zagotuj. Do gorącego mleka wrzuć pokruszoną czekoladę, dodaj łyżkę cukru i mieszaj, aż wszystko się rozpuści. W osobnym naczyniu umieść resztę mleka i cukru, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Połącz wszystkie składniki rózgą kuchenną lub blenderem na niskich obrotach.
Naczynie z mlekiem z dodatkiem czekolady umieść na małym ogniu, wlej pozostałe składniki i od razu zacznij mieszać, by zawartość obu naczyń się połączyła i by nie powstały grudki. Mieszaj masę aż zgęstnieje, a następnie przelej do pucharków lub miseczek. Podawaj na ciepło z ulubionymi owocami lub np. orzechami.
Czekoladowe ciastka z lawą – przepis
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i połącz składniki. W osobnym naczyniu umieść jajka, mąkę oraz cukier i sól. Połącz za pomocą rózgi kuchennej bądź miksera. Następnie wlej roztopioną masę maślano-czekoladową i ponownie wymieszaj składniki. Foremki, w których przygotowujesz ciastka, nasmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej do nich masę czekoladową i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 8 minut, następnie wyjmij i odstaw na około 2 minuty. Po tym czasie wyjmij ciastka z foremek. Podawaj od razu np. z dodatkiem ulubionych owoców lub słodkiego sosu.
Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką
Składniki:
- 1 kg jabłek lub gruszek
- 100 g zimnego masła
- 140 g mąki
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Zimne masło pokrój nożem na mniejsze kawałki. Umieść w misce, wsyp cukier puder i mąkę. Następnie zagnieć wszystko, by uzyskać konsystencję kruszonki. Odstaw do lodówki.
Jabłka lub gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść je w foremkach do zapiekania lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp cynamonem, możesz także dodać np. płatki owsiane, rodzynki, płatki migdałów itp. Na wierzch wyłóż kruszonkę i rozprowadź ją równomiernie. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak zrobić pieczone jabłka?
Składniki:
- 4 średnie jabłka
- garść rodzynek,
- 2 łyżki płynnego miodu
- 20 g orzechów włoskich
- pół łyżeczki cynamonu
- Przygotowanie:
Jabłka umyj i odetnij górę wraz z ogonkiem, odłóż na bok. Usuń gniazda nasienne i pestki, wydrąż miąższ z jabłek, pozostawiając jednak ok. 1 cm po bokach. W naczyniu wymieszaj orzechy włoskie, rodzynki, miód i cynamon. Tak przygotowaną mieszanką wypełnij wydrążone jabłka. Przykryj je odkrojonymi “czapeczkami” z ogonkiem i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, i piecz przez około 40 minut.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements