Tradycyjne chipsy z ziemniaków - jak je zrobić w domu?
Dla wszystkich, którzy najbardziej cenią sobie klasykę, doskonałym rozwiązaniem będą domowe chipsy ziemniaczane. Wystarczą 3 składniki, by je wyczarować, a przepis można łatwo modyfikować, np. dodając ulubione przyprawy - suszoną paprykę w proszku, szczypiorek, czosnek i tak dalej.
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój je na jak najcieńsze plasterki. Umieść plastry w misce i obtocz je dokładnie w oleju rzepakowym. Następnie rozłóż pojedynczo na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz przez około 10 minut. Po wyjęciu posyp solą lub ulubionymi przyprawami.
Przepis na chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu to popularna i lubiana alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych przekąsek. Szczególnie dobrze smakują jesienią, kiedy przypada sezon na to warzywo.
Składniki:
- 5 sporych liści jarmużu
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- suszona papryka w proszku
- sól
Przygotowanie:
Umyj liście jarmużu, osusz je i wytnij twarde łodygi. Następnie pokrój liście na mniejsze części. Wrzuć do miski i polej olejem rzepakowym, a następnie posyp przyprawami i dokładnie obtocz w tej mieszance. Tak przygotowane liście rozłóż na blasze do pieczenia tak, by się nie stykały. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 5-10 minut, aż staną się chrupkie.
Domowe chipsy z marchwi
Marchew to bardzo popularne warzywo, które łatwo kupić o każdej porze roku. Przygotowane z niego chipsy z pewnością ucieszą również dzieci, kusząc je kolorem, ale też słodkawym smakiem. By go podbić, do przyprawienia marchewkowych chipsów można użyć cynamonu.
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól
Przygotowanie:
Marchewki obierz lub dokładnie wyszoruj. Pokrój na cienkie plasterki i umieść w misce. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj, a następnie posyp przyprawami i dokładnie obtocz w nich wszystkie plastry marchwi. Rozłóż je na blaszce tak, by się nie stykały. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak zrobić chipsy z buraka?
Buraczane chipsy to kolejna przekąska, która przyciąga ze względu na swój piękny kolor. Warto je przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe, a przy tym smaczne! Warto uzupełnić podstawowy przepis o ulubioną przyprawę, np. czosnek lub rozmaryn.
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki obierz, umyj i pokrój na jak najcieńsze plastry. By było to łatwiejsze, większe warzywa możesz najpierw podzielić na części. Plastry buraka umieść w misce, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj a następnie rozłóż chipsy na blasze. Piecz przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Uwaga – chipsy z buraków powinny zachować swój kolor, jeżeli robią się brązowe to znak, że są przypalone.
Jabłkowe chipsy z piekarnika
Alternatywą dla warzywnych chipsów są chrupki owocowe. Najłatwiej zrobić je z jabłek. Świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak i ze szczyptą cynamonu!
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka umyj i osusz, opcjonalnie możesz obrać je ze skórki. Wytnij gniazda nasienne. Pokrój jabłka na cienkie plastry. Umieść je w misce i posyp cynamonem. Obtocz jabłka w przyprawie i układaj je na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę, po tym czasie przełóż chipsy na drugą stronę za pomocą łopatki i piecz jeszcze około 1,5 godziny. Po wystudzeniu przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika, by chrupki nie zmiękły.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements