StoryEditorZdrowe zamienniki

5 przepisów na domowe zdrowe chipsy

Chipsy to słabość nie tylko dzieci, ale też wielu dorosłych. Kto nie lubi pochrupać słonej przekąski podczas oglądania ulubionego serialu? Niestety, ta przyjemność nie wpływa najlepiej na nasze zdrowie. Z tego powodu lepiej zamienić sklepowe chipsy na domową alternatywę - zdrowe chrupki z warzyw lub owoców! Jak i z czego je zrobić?

Tradycyjne chipsy z ziemniaków - jak je zrobić w domu? 

Dla wszystkich, którzy najbardziej cenią sobie klasykę, doskonałym rozwiązaniem będą domowe chipsy ziemniaczane. Wystarczą 3 składniki, by je wyczarować, a przepis można łatwo modyfikować, np. dodając ulubione przyprawy - suszoną paprykę w proszku, szczypiorek, czosnek i tak dalej. 

Składniki

  • 5 ziemniaków 
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój je na jak najcieńsze plasterki. Umieść plastry w misce i obtocz je dokładnie w oleju rzepakowym. Następnie rozłóż pojedynczo na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz przez około 10 minut. Po wyjęciu posyp solą lub ulubionymi przyprawami.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na chipsy z jarmużu 

Chipsy z jarmużu to popularna i lubiana alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych przekąsek. Szczególnie dobrze smakują jesienią, kiedy przypada sezon na to warzywo. 

Składniki

  • 5 sporych liści jarmużu 
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego 
  • suszona papryka w proszku 
  • sól

Przygotowanie

Umyj liście jarmużu, osusz je i wytnij twarde łodygi. Następnie pokrój liście na mniejsze części. Wrzuć do miski i polej olejem rzepakowym, a następnie posyp przyprawami i dokładnie obtocz w tej mieszance. Tak przygotowane liście rozłóż na blasze do pieczenia tak, by się nie stykały. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 5-10 minut, aż staną się chrupkie. 

image
FOTO: Envato Elements

Domowe chipsy z marchwi 

Marchew to bardzo popularne warzywo, które łatwo kupić o każdej porze roku. Przygotowane z niego chipsy z pewnością ucieszą również dzieci, kusząc je kolorem, ale też słodkawym smakiem. By go podbić, do przyprawienia marchewkowych chipsów można użyć cynamonu. 

Składniki

  • 3-4 marchewki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • sól 

Przygotowanie

Marchewki obierz lub dokładnie wyszoruj. Pokrój na cienkie plasterki i umieść w misce. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj, a następnie posyp przyprawami i dokładnie obtocz w nich wszystkie plastry marchwi. Rozłóż je na blaszce tak, by się nie stykały. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić chipsy z buraka? 

Buraczane chipsy to kolejna przekąska, która przyciąga ze względu na swój piękny kolor. Warto je przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe, a przy tym smaczne! Warto uzupełnić podstawowy przepis o ulubioną przyprawę, np. czosnek lub rozmaryn.

Składniki

  • 3 średnie buraki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Buraki obierz, umyj i pokrój na jak najcieńsze plastry. By było to łatwiejsze, większe warzywa możesz najpierw podzielić na części. Plastry buraka umieść w misce, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj a następnie rozłóż chipsy na blasze. Piecz przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Uwaga – chipsy z buraków powinny zachować swój kolor, jeżeli robią się brązowe to znak, że są przypalone. 

image
FOTO: Envato Elements

Jabłkowe chipsy z piekarnika 

Alternatywą dla warzywnych chipsów są chrupki owocowe. Najłatwiej zrobić je z jabłek. Świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak i ze szczyptą cynamonu

Składniki

  • 4-5 jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie

Jabłka umyj i osusz, opcjonalnie możesz obrać je ze skórki. Wytnij gniazda nasienne. Pokrój jabłka na cienkie plastry. Umieść je w misce i posyp cynamonem. Obtocz jabłka w przyprawie i układaj je na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę, po tym czasie przełóż chipsy na drugą stronę za pomocą łopatki i piecz jeszcze około 1,5 godziny. Po wystudzeniu przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika, by chrupki nie zmiękły. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 14:06