StoryEditorDodatki do grilla

5 sałatek idealnych do potraw z grilla

Mięso z grilla samo w sobie smakuje świetnie, jednak prawdziwą doskonałość osiąga w towarzystwie pysznej, świeżej sałatki. Idealna będzie taka przygotowana z sezonowych wiosennych składników. Poznaj nasze propozycje na sałatki idealne do potraw z grilla!

Klasyczne tzatziki z ogórkami 

Składniki

  • 500 ml gęstego jogurtu greckiego 
  • 1 duży ogórek 
  • 3 -4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • kilka gałązek koperku 
  • sól, pieprz  

Przygotowanie

Ogórka umyj, przetnij na pół i za pomocą łyżeczki usuń pestki (dzięki temu sałatka nie zrobi się wodnista). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 10-15 minut. Gdy ogórek puści wodę, odlej ją i połącz warzywo z jogurtem. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj i dodaj do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem do smaku, polej oliwą. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę – tzatziki należy podawać schłodzone.

image
FOTO: Envato Elements

Wiosenna sałatka z arbuzem, fetą i ogórkiem 

Składniki

  • 0,5 arbuza 
  • 1 zielony ogórek 
  • 200 g sera feta 
  • 1/2 pęczka mięty 
  • 3 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Pokrój arbuza na plastry o średniej grubości i odetnij skórkę. Następnie pokrój w dużą kostkę. Ogórka umyj, osusz i pokrój w grubsze plastry. Fetę pokrój w dużą kostkę, miętę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu. 

W szklance lub kubku umieść ocet i rozmieszaj w nim miód. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj. Podawaj prosto z lodówki.

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka z grillowanym bakłażanem 

Składniki

  • 2 bakłażany 
  • 200 g sera feta 
  • 8 pomidorków koktajlowych 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej lub francuskiej 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Bakłażany umyj i pokrój w plastry. Następnie posyp solą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę i osusz warzywo. Ułóż plastry bakłażana na grillu i podpiekaj około 10 minut, aż zmiękną. W tym czasie umyj i osusz pomidorki, pokrój je na połówki i umieść w misce. Pietruszkę posiekaj i dodaj do pomidorów. W osobnym naczyniu przygotuj sos: połącz musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Gdy bakłażany będą gotowe, dodaj je do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe.

image
FOTO: Envato Elements

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami 

Składniki

  • 2 brzoskwinie 
  • 200 g sera feta 
  • 200 g ciecierzycy z puszki 
  • 2 garście miksu sałat 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie

Brzoskwinie umyj i przekrój na pół. Usuń pestki a następnie pokrój je na ósemki. Grilluj je na ruszcie przez około 3-4 minuty, by złapały dymny posmak. Fetę pokrój w grubą kostkę lub pokrusz. Sałatę umyj i osusz, ciecierzycę odsącz z płynu. W naczyniu połącz ser, sałatę, ciecierzycę i grillowane brzoskwinie. W szklance lub kubku przygotuj sos: wymieszaj razem miód, ocet i oliwę, dopraw pieprzem. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

image
FOTO: Envato Elements

Wiedeńska sałatka ziemniaczana 

Składniki

  • 700g młodych ziemniaków w typie sałatkowym 
  • 1 czerwona cebula 
  • 3 łyżki octu winnego 
  • 5 łyżek oleju 
  • 1 ogórek kiszony lub garść kaparów 
  • płaska łyżeczka cukru 
  • płaska łyżeczka musztardy 
  • mały pęczek szczypiorku  
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj w mundurkach. Odstaw do wystygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w piórka, posiekaj szczypiorek. Jeżeli używasz ogórka kiszonego, pokrój go w grubszą kostkę. W naczyniu przygotuj sos: połącz ocet, olej, cukier i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Ostudzone ziemniaki pokrój na równe części. Umieść w misce, dodaj cebulę, szczypiorek i ogórka lub kapary. Zalej sosem i dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut, by całość się przegryzła. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 11:34