Klasyczne tzatziki z ogórkami
Składniki:
- 500 ml gęstego jogurtu greckiego
- 1 duży ogórek
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka umyj, przetnij na pół i za pomocą łyżeczki usuń pestki (dzięki temu sałatka nie zrobi się wodnista). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 10-15 minut. Gdy ogórek puści wodę, odlej ją i połącz warzywo z jogurtem. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj i dodaj do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem do smaku, polej oliwą. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę – tzatziki należy podawać schłodzone.
Wiosenna sałatka z arbuzem, fetą i ogórkiem
Składniki:
- 0,5 arbuza
- 1 zielony ogórek
- 200 g sera feta
- 1/2 pęczka mięty
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój arbuza na plastry o średniej grubości i odetnij skórkę. Następnie pokrój w dużą kostkę. Ogórka umyj, osusz i pokrój w grubsze plastry. Fetę pokrój w dużą kostkę, miętę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu.
W szklance lub kubku umieść ocet i rozmieszaj w nim miód. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj. Podawaj prosto z lodówki.
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Składniki:
- 2 bakłażany
- 200 g sera feta
- 8 pomidorków koktajlowych
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy ostrej lub francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany umyj i pokrój w plastry. Następnie posyp solą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę i osusz warzywo. Ułóż plastry bakłażana na grillu i podpiekaj około 10 minut, aż zmiękną. W tym czasie umyj i osusz pomidorki, pokrój je na połówki i umieść w misce. Pietruszkę posiekaj i dodaj do pomidorów. W osobnym naczyniu przygotuj sos: połącz musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Gdy bakłażany będą gotowe, dodaj je do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe.
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 200 g sera feta
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 2 garście miksu sałat
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyj i przekrój na pół. Usuń pestki a następnie pokrój je na ósemki. Grilluj je na ruszcie przez około 3-4 minuty, by złapały dymny posmak. Fetę pokrój w grubą kostkę lub pokrusz. Sałatę umyj i osusz, ciecierzycę odsącz z płynu. W naczyniu połącz ser, sałatę, ciecierzycę i grillowane brzoskwinie. W szklance lub kubku przygotuj sos: wymieszaj razem miód, ocet i oliwę, dopraw pieprzem. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Wiedeńska sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 700g młodych ziemniaków w typie sałatkowym
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oleju
- 1 ogórek kiszony lub garść kaparów
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka musztardy
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj w mundurkach. Odstaw do wystygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w piórka, posiekaj szczypiorek. Jeżeli używasz ogórka kiszonego, pokrój go w grubszą kostkę. W naczyniu przygotuj sos: połącz ocet, olej, cukier i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Ostudzone ziemniaki pokrój na równe części. Umieść w misce, dodaj cebulę, szczypiorek i ogórka lub kapary. Zalej sosem i dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut, by całość się przegryzła.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements