Błyskawiczne placki z bananów
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Banany obierz i połam na mniejsze części. Umieść w misce i rozgnieć je na miazgę za pomocą widelca. Następnie wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko i dodaj proszek do pieczenia. Połącz wszystko, by powstała jednolita masa. Odstaw na 2-3 minuty. W tym czasie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Nakładaj małe porcje ciasta bananowego i smaż na małym ogniu okrągłe placuszki, aż będą złote z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Domowe placki z serka wiejskiego
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu rozbij jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj serek wiejski i połącz składniki. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, by powstała jednolita masa. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoto okrągłe placuszki. Po zdjęciu z patelni odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Puszyste placki z kaszy manny
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zalej kaszę mannę szklanką zimnego mleka i odstaw na 15 minut. W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia. Rozbij jajka, oddziel żółtka i ubij białka na sztywno. Do kaszy z mlekiem wlej ostudzone masło, wsyp cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dodaj żółtka. Połącz wszystkie składniki. Na końcu dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj ciasto i smaż z obu stron, aż placki się zazłocą. Podawaj z ulubioną konfiturą.
Placuszki z kefirem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 400 g kefiru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wlej kefir do miski. Wbij jajka, dodaj olej i połącz składniki. W osobnym naczyniu umieść mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Połącz suche oraz mokre składniki i wymieszaj, by powstała gładka masa. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką ciasto, formuj okrągłe placki i smaż je na złoto z obu stron na niewielkim ogniu.
Białkowe placki na jogurcie typu skyr
Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego typu skyr,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jogurt umieść w misce, wbij jajka, wsyp cukier i łyżką lub rózgą połącz składniki. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszaj, by powstało gładkie ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placki. Smaż je na złoto z obu stron. Podawaj same lub z ulubionymi dodatkami.
Naturalny jogurt typu skyr możesz zastąpić smakowym. W takim przypadku zrezygnuj z dodatku cukru.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements