StoryEditorOdmienią każde danie

6 niesamowitych przepisów na masła smakowe nie tylko na grilla

Masła smakowe to nieocenione detale, które są w stanie odmienić smak wielu potraw. Doskonale pasują do dań z grilla, ale urozmaicą też zwykłe kanapki. Ich zrobienie jest w większości przypadków banalnie proste. Kluczowe jest dobrej jakości masło oraz aromatyczne przyprawy. Poznaj nasze typy!

Masło z czosnkiem niedźwiedzim 

Składniki

  • 100 g masła 
  • 30 listków czosnku niedźwiedziego 
  • 1 łyżka oliwy 

Przygotowanie

Liście czosnku dokładnie umyj i osusz. Następnie posiekaj je drobno i umieść w blenderze. Wlej łyżkę oliwy i zmiksuj całość. Przełóż masę z czosnku do naczynia, dodaj masło (najlepiej, by było miękkie) i połącz składniki razem. Uformuj w osełkę, owiń folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by masło stwardniało. 

image
FOTO: Pixabay

Masło musztardowe 

Składniki

  • 200 g masła 
  • 2 łyżki dowolnej musztardy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

W miseczce umieść miękkie masło. Dodaj musztardę i ucieraj przez chwilę. Następnie wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do masła wraz z solą. Utrzyj razem wszystkie składniki. Uformuj masło w osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by stwardniało. 

Masło paprykowe z chili 

Składniki

  • 100 g masła 
  • 1 papryka czerwona
  • szczypta chili w proszku 

Przygotowanie

Paprykę umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobniutką kostkę. Następnie dodaj ją do miękkiego masła i dopraw szczyptą chili w proszku. Połącz składniki, uformuj z nich osełkę, owiń folią lub papierem i odłóż do lodówki, by masło stwardniało.

image
FOTO: Envato Elements

Masło z solą i pieprzem 

Składniki

  • 200 g masła 
  • 2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 

Przygotowanie

Sól morską rozdrobnij w moździerzu. Masło umieść w miseczce, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Utrzyj wszystkie składniki razem, by się połączyły. Tak przygotowane masło uformuj w osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by stwardniało. 

Masło czosnkowe z oliwkami 

Składniki

  • 200 g masła 
  • 5 czarnych oliwek 
  • 5 zielonych oliwek 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • szczypta soli 
  • szczypta mielonej papryki 

Przygotowanie

Czosnek posiekaj z solą. Oliwki pokrój bardzo drobno. Umieść w naczyniu miękkie masło, oliwki, czosnek, sól i paprykę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z przygotowanego w ten sposób masła uformuj osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by stwardniało.

image
FOTO: Pixabay

Masło ziołowe z bazylią 

Składniki: 

  • 200 g masła 
  • garść świeżych liści bazylii 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Liście bazylii umieść w moździerzu i potłucz dokładnie lub zblenduj. Umieść w naczyniu razem z miękkim masłem. Dodaj sól i wymieszaj całość. Uformuj osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by masło stwardniało.

image
FOTO: Envato Elements

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements, pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. maj 2024 00:34