Masło z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 100 g masła
- 30 listków czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Liście czosnku dokładnie umyj i osusz. Następnie posiekaj je drobno i umieść w blenderze. Wlej łyżkę oliwy i zmiksuj całość. Przełóż masę z czosnku do naczynia, dodaj masło (najlepiej, by było miękkie) i połącz składniki razem. Uformuj w osełkę, owiń folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by masło stwardniało.
Masło musztardowe
Składniki:
- 200 g masła
- 2 łyżki dowolnej musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
W miseczce umieść miękkie masło. Dodaj musztardę i ucieraj przez chwilę. Następnie wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do masła wraz z solą. Utrzyj razem wszystkie składniki. Uformuj masło w osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by stwardniało.
Masło paprykowe z chili
Składniki:
- 100 g masła
- 1 papryka czerwona
- szczypta chili w proszku
Przygotowanie:
Paprykę umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobniutką kostkę. Następnie dodaj ją do miękkiego masła i dopraw szczyptą chili w proszku. Połącz składniki, uformuj z nich osełkę, owiń folią lub papierem i odłóż do lodówki, by masło stwardniało.
Masło z solą i pieprzem
Składniki:
- 200 g masła
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Sól morską rozdrobnij w moździerzu. Masło umieść w miseczce, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Utrzyj wszystkie składniki razem, by się połączyły. Tak przygotowane masło uformuj w osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by stwardniało.
Masło czosnkowe z oliwkami
Składniki:
- 200 g masła
- 5 czarnych oliwek
- 5 zielonych oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta mielonej papryki
Przygotowanie:
Czosnek posiekaj z solą. Oliwki pokrój bardzo drobno. Umieść w naczyniu miękkie masło, oliwki, czosnek, sól i paprykę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z przygotowanego w ten sposób masła uformuj osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by stwardniało.
Masło ziołowe z bazylią
Składniki:
- 200 g masła
- garść świeżych liści bazylii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Liście bazylii umieść w moździerzu i potłucz dokładnie lub zblenduj. Umieść w naczyniu razem z miękkim masłem. Dodaj sól i wymieszaj całość. Uformuj osełkę, owiń folią lub papierem śniadaniowym i odłóż do lodówki, by masło stwardniało.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements, pixabay