StoryEditorSmaczne przekąski

Alternatywa dla chipsów: wypróbuj przepis na domowe nachosy!

Nachosy to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Przypominają nieco chipsy, jednak przygotowuje się je bez ziemniaków. Zrobienie nachosów samemu nie jest trudne, a co więcej, domowa wersja tej przekąski będzie o wiele zdrowsza! Co będzie potrzebne?

Jak zrobić nachosy z tortilli? 

Jeżeli często sięgamy po przepisy kuchni meksykańskiej, może się zdarzyć, że po obiedzie lub kolacji zostanie nam kilka niewykorzystanych tortilli. Można je z łatwością przerobić na nachosy! Wystarczy pokroić tortillę na nieduże trójkąty, posmarować je oliwą z dodatkiem przypraw i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Jednak możemy pokusić się również o zrobienie nachosów w całości samodzielnie. 

Z czym podawać nachosy? 

Nachosy, w odróżnieniu od chipsów, bardzo często jada się z sosami i dodatkami. Popularnym wyborem jest guacamole, czyli sos z awokado z dodatkiem limonki i chili oraz np. cebuli, czosnku czy pomidorów. Można także pokusić się o przygotowanie sosu serowego – to zdecydowanie mniej zdrowa wersja, ale równie pyszna. Taki sos powstanie np. z serków topionych i kruchego sera w typie cheddara. 

Najprostszym sposobem serwowania nachosów jest podanie ich z kwaśną śmietaną. Możemy także podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym na bazie jogurtu lub popularnym sosem tysiąca wysp. Nachosy można serwować także w formie zapiekanej, np. z mięsem mielonym, serem, fasolą i pomidorami. 

Jak zrobić domowe nachosy? 

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 1 szklanka gorącej wody 
  • 5 łyżek oleju lub oliwy np. z chili 
  • przyprawy według uznania: mielone chili, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek itp. 

Przygotowanie: 

W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą. Zalej je gorącą wodą, dodaj olej i wybrane przyprawy. Zagnieć wszystkie składniki, by powstało ciasto – zachowaj ostrożność ze względu na gorącą wodę. Następnie odłóż je na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko i pokrój w trójkąty o boku mniej więcej 3 cm. Tak przygotowane trójkąty układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180-200 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż się zarumienią. Podawaj z ulubionymi sosami lub zapieczone.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 09:19