Triki na najlepszą sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa to królowa świątecznego stołu. Nie wszyscy jednak uznają tę królewską pozycję, narzekając na mdły smak. Warto zastosować kilka trików, które pozwolą przygotować bezbłędną, pełną aromatu sałatkę warzywną.
Osoby, które nie przepadają za sałatką jarzynową ze względu na jej delikatny smak, mogą zrezygnować z gotowania warzyw w wodzie lub używania tych z rosołu. Choć to jeden z babcinych sposobów na kuchnię zero waste, w tym przypadku jarzyny oddają większość swoich aromatów wodzie. Jeżeli chcemy, by sałatka była pełna warzywnego smaku, można ugotować je na parze. Wówczas zachowają one także więcej wartości odżywczych.
Jeżeli martwimy się, że smak sałatki nie sprosta oczekiwaniom, można zrezygnować z dodatku świeżej cebuli. Ten składnik może być zbyt przytłaczający. By sałatka była smaczniejsza, warto też dokładnie odcisnąć ogórki z soku przed dodaniem ich. Dzięki temu całość nie stanie się wodnista i nieapetyczna.
Dobrze zadbać również o to, by warzywa były odpowiednio pokrojone: kostka nie powinna być mniejsza od ziarna zielonego groszku. Dzięki temu smaki odpowiednio się połączą i będą wyczuwalne.
Przepis na klasyczną sałatkę warzywną
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 3 ziemniaki
- 4 jajka
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 250 g zielonego groszku
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, przelej zimną wodą i odstaw, by ostygły. Następnie ugotuj warzywa: oczyść marchewkę, pietruszkę i selera i gotuj je do miękkości - możesz także wykorzystać jarzyny z rosołu lub wywaru. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Ostudź wszystkie warzywa.
Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowane jarzyny, ogórki kiszone oraz jabłko. Cebulę posiekaj drobno. Umieść wszystko w dużej misce. Dodaj groszek - jeżeli używasz konserwowego, odcedź go wcześniej z zalewy. Wymieszaj warzywa i jajka. Dopraw całość majonezem oraz pieprzem i solą do smaku.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements