Czy warto piec ciasta warzywne?
Ciasta kojarzą nam się ze słodyczą i owocami. Jednak miłośnicy mniej typowych połączeń smakowych oraz zdrowej kuchni doskonale wiedzą, że równie pyszne desery można stworzyć z warzyw! Króluje tu przede wszystkim dynia, z którą chętnie pieczemy tarty, ciasta i babeczki. Popularna jest także marchew - chyba każdy miał okazję skosztować marchewkowego ciasta. Ciekawy deser można zaserwować również z użyciem cukinii czy buraków - to bardzo uniwersalne warzywa, których smak świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Warto pokusić się o użycie również takich warzyw, jak szpinak, batat czy pomidory – na pierwszy rzut oka nie pasują do ciasta, a jednak da się z nich wyczarować prawdziwe cuda!
Przepis na ciasto z burakiem i jabłkiem
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 50 ml mleka
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży ugotowany burak
- 200 g jabłek
- sól
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Podziel ją na dwie części. Do pierwszej części kaszy dodaj mniej więcej połowę cukru, połowę mleka i szczyptę soli. Zmiksuj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtko, 1 łyżkę oleju i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Ponownie zmiksuj. Białą czekoladę posiekaj na kawałki i połącz z ciastem.
Drugą połowę kaszy połącz z pozostałym cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ugotowanego buraka oraz jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. Na spód wylej masę z pierwszej miski. Wyrównaj ciasto i na wierzch wylej masę z kaszy z dodatkiem jabłka i buraka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements