StoryEditorZdrowy deser

Bezglutenowe ciasto jaglane z jabłkami i burakiem na jesień i zimę

Nie ulega wątpliwościom, że późna jesień i zima to pory roku, które nie rozpieszczają nas pod względem świeżych warzyw i owoców. To jednak doskonały moment na skorzystanie z tego, co udało się wcześniej zebrać. Sprytnym sposobem na przemycenie warzyw i owoców do diety jest upieczenie z nich ciasta! Poznaj naszą propozycję.

Czy warto piec ciasta warzywne? 

Ciasta kojarzą nam się ze słodyczą i owocami. Jednak miłośnicy mniej typowych połączeń smakowych oraz zdrowej kuchni doskonale wiedzą, że równie pyszne desery można stworzyć z warzyw! Króluje tu przede wszystkim dynia, z którą chętnie pieczemy tarty, ciasta i babeczki. Popularna jest także marchew - chyba każdy miał okazję skosztować marchewkowego ciasta. Ciekawy deser można zaserwować również z użyciem cukinii czy buraków - to bardzo uniwersalne warzywa, których smak świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Warto pokusić się o użycie również takich warzyw, jak szpinak, batat czy pomidory – na pierwszy rzut oka nie pasują do ciasta, a jednak da się z nich wyczarować prawdziwe cuda! 

Przepis na ciasto z burakiem i jabłkiem 

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 80 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki oleju 
  • 50 ml mleka 
  • 50 g białej czekolady 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 duży ugotowany burak 
  • 200 g jabłek 
  • sól 

Przygotowanie

Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Podziel ją na dwie części. Do pierwszej części kaszy dodaj mniej więcej połowę cukru, połowę mleka i szczyptę soli. Zmiksuj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtko, 1 łyżkę oleju i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Ponownie zmiksuj. Białą czekoladę posiekaj na kawałki i połącz z ciastem. 

Drugą połowę kaszy połącz z pozostałym cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ugotowanego buraka oraz jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj. 

Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. Na spód wylej masę z pierwszej miski. Wyrównaj ciasto i na wierzch wylej masę z kaszy z dodatkiem jabłka i buraka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. lipiec 2024 12:54