StoryEditorZachwycą widokiem i smakiem!

Bułeczki dyniowe w kształcie dyni - doskonałe nie tylko na Halloween!

Jeżeli szukasz pomysłu na proste danie o spektakularnym wyglądzie, nie możesz przejść obojętnie wobec bułeczek w kształcie dyni! Będą doskonałą bazą do przekąsek na imprezę halloweenową, zarówno tę dla dzieci, jak i tę dla dorosłych. Ich wykonanie jest proste i nie wymaga specjalnych przyrządów. Jak zrobić te bułeczki?

Jakie są właściwości zdrowotne dyni? 

Dynia to ważny element zrównoważonej diety. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C, E, B6 oraz minerały - między innymi niacynę, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas. Warzywo to wpływa korzystnie na wzrok, układy trawienny i krwionośny, a także, dzięki zawartości witaminy C, układ odpornościowy. Co więcej, dynia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, zatem nie tylko reguluje trawienie, ale daje uczucie sytości i pozwala kontrolować wagę. Warto zatem włączyć to warzywo do swojego jadłospisu - jest niezwykle uniwersalne i da się z niego wyczarować niemal wszystko! 

Przepis na drożdżowe bułeczki-dynie 

Składniki

  • 180 g puree z dyni 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 180 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 40 g roztopionego masła 
  • 50 g cukru 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 7g drożdży w proszku 
  • orzechy włoskie lub pekan (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia puree z dyni: pokrój warzywo na mniejsze części i upiecz w piekarniku, aż stanie się miękkie. Następnie umieść miąższ dyni w naczyniu i zblenduj na gładką masę. 

W osobnym naczyniu połącz mąkę, ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło, jajko, cukier, sól i drożdże. Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, zacznij od zrobienia rozczynu, w przypadku drożdży sproszkowanych nie ma takiej konieczności. Na koniec dodaj ostudzone puree z dyni i całość zagnieć na gładkie ciasto. Następnie przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, by masa podwoiła objętość. 

Po upływie godziny podziel wyrośnięte ciasto na niewielkie kulki. Każdą z nich obwiąż sznurkiem kuchennym, jednak niezbyt ciasno – sznurek powinien przylegać do ciasta, ale nie wbijać się w nie. Tak przygotowane bułeczki układaj na blasze w sporych odstępach. Odstaw jeszcze na 20-30 minut, by ponownie wyrosły. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do niego wyrośnięte bułki i piecz około 20-25 minut, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika przetnij sznurek i usuń go, a w środek każdej bułeczki wbij obrany ze skorupki orzech włoski, który będzie imitował ogonek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Uwaga: zamiast obwiązywać bułeczki sznurkiem, możesz naciąć je za pomocą karty w typie karty kredytowej lub zrobić to delikatnie nożem. Z kolei ogonek z orzecha możesz zastąpić takim ulepionym z ciasta. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. maj 2024 16:56