StoryEditorŚniadanie lub przekąska

Celebruj weekendowe śniadanie z przepisem na bananowe pancakes

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i dlatego warto je celebrować. Choć w tygodniu często brak na to czasu, w weekend możemy zasiąść przy stole z całą rodziną. Co wtedy zaserwować? Wypróbuj nasz przepis na placki bananowe z mąki orkiszowej! Jak je zrobić?

Jakiej mąki użyć do placków z banana? 

Przepis na bananowe pancakes jest bardzo łatwy do modyfikowania. Dzięki temu można te małe, pyszne placki przygotować w różnych wersjach, np. dostosowane do diety bezglutenowej. Choć najczęściej w przepisie znajdziemy mąkę pszenną, równie dobrze można zmieszać ją w proporcji pół na pół z mąką kokosową. Osoby na diecie bezglutenowej mogą całkowicie zrezygnować z mąki pszennej i zastąpić ją mąką ryżową. Możemy sięgnąć również po mąkę owsianą, lub, jak w poniższym przepisie, orkiszową. 

Jakie właściwości ma mąka orkiszowa? 

Orkisz jest bardzo bogaty w białko i błonnik. Mąka wykonana z tego ziarna zachowuje te cechy. W smaku jest słodkawa i lekko orzechowa, więc wspaniale połączy się z bananami. W porównaniu z mąką pszenną, orkiszowa ma o wiele mniej glutenu, więc warto włączyć ją do kuchni, gdy staramy się zredukować ilość tej substancji w diecie. 

100 g mąki orkiszowej zawiera ok. 330 kcal, 11g błonnika i 14 g białka. Zaspokaja mniej więcej 34 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę B3, 10 proc. zapotrzebowania na witaminę B6, 34 proc. zapotrzebowania na magnez i 24 proc. zapotrzebowania na żelazo. 

Przepis na śniadaniowe placki bananowe 

Składniki: 

  • 2 dojrzałe banany 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej 
  • 2 jajka 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Przygotowanie: 

Rozbij jajka i w osobnych naczyniach umieść żółtka oraz białka. Banany obierz ze skórki i zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj do nich żółtka i utrzyj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę oraz sodę i wymieszaj do połączenia składników. 

Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z masą z bananów i jajek, delikatnie mieszając, by składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Nakładaj ciasto łyżką, formując niewielkie, okrągłe placki. Smaż na rumiano z obu stron. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć placki z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Kuchenny trik: Placki bananowe świetnie smakują również po wystudzeniu, dlatego jeśli zrobisz ich więcej, możesz zapakować je np. jako przekąskę do szkoły dla dziecka.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 02:03