Ciasto monastyr – co to jest?
Ciasto monastyr znane jest także pod nazwą monastyrska izba czy monastyrska chata. Nieco przypomina ciasta zwane chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi, jednak w odróżnieniu od nich, wymaga pieczenia. Nazwa wzięła się od słowa monastyr, określającego klasztor w kościołach wschodnich.
Na pozór skomplikowaną konstrukcję tworzy się z ruloników z ciasta z nadzieniem wiśniowym. Warto rozplanować sobie pracę na dwa dni – monastyr musi dobrze się schłodzić, by śmietana, będąca spoiwem, odpowiednio zastygła. Bez wątpienia nie jest to deser, który można zrobić w ostatniej chwili, jest także dość ciężki, jednak karnawałowe przyjęcie to dobry moment, by pokusić się o przygotowanie tego wyjątkowego ciasta, które odwdzięczy się swoim nietypowym i zaskakującym wyglądem oraz pysznym smakiem.
Przepis na ciasto monastyr
Składniki:
- 625 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 200 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżka wódki lub koniaku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiki wiśni w soku
do przełożenia:
- 800-900 g gęstej, tłustej śmietany
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta przelej śmietanę, której użyjesz do przełożenia, na sitko wyłożone grubą gazą. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by śmietana odciekła.
Mąkę posiekaj na blacie lub stolnicy z margaryną i cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę i wbij jajko. Wlej łyżkę wybranego alkoholu i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na 15 części. Każdą z nich rozwałkuj w prostokąt o wymiarach ok. 30x10 cm. Na każdym prostokącie układaj wzdłuż dłuższego boku wiśnie, odsączone z soku, jedną przy drugiej. Następnie zwiń prostokąty w ciasne rulony i zaciśnij końce. Piecz je przez ok. 20-30 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. Gdy się zezłocą, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Gdy ruloniki będą chłodne, przygotuj masę do przekładania, mieszając odsączoną śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Teraz możesz przystąpić do składania konstrukcji monastyru. Ułóż ciasno 5 upieczonych rulonów z wiśniami i posmaruj je śmietaną. Na nich ułóż kolejne piętro z 4 rulonów i posmaruj masą śmietanową. Powtarzaj, aż powstanie piramida z 1 rulonem na szczycie. Całość posmaruj pozostałą śmietaną. Odstaw do lodówki na całą noc, by śmietana zastygła, a ruloniki zmiękły. Przed podaniem możesz posypać monastyr np. wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements