StoryEditorHalloweenowe inspiracje

Cukierek albo psikus! Jak przygotować własne słodycze na Halloween?

Święto Halloween, zaczerpnięte z kultury amerykańskiej, staje się w Polsce coraz popularniejsze. Jeśli planujesz imprezę tematyczną w strasznym klimacie, wypróbuj jeden z naszych przepisów na domowe słodkości. Z pewnością skuszą dużych i małych!

Deser-grób z musem czekoladowym 

Składniki: 

  • 60 g oleju kokosowego lub margaryny 
  • 110 g cukru pudru  
  • 100 g mąki pszennej  
  • szczypta soli  
  • kilka łyżek kakao (najlepiej czarnego) 
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%  
  • lukrowy pisak lub domowy lukier 

Przygotowanie: 

Margarynę utrzyj w misce z 30 g cukru pudru. Dodaj mąkę pszenną i szczyptę soli. Dodaj łyżkę kakao i ręcznie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Za pomocą ostrego noża lub foremki wytnij ciasteczka, formując część z nich w kształcie trumien i nagrobków. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Odstaw do wystudzenia. 

Przygotuj mus czekoladowy. W misce umieść schłodzoną śmietankę, 80 g przesianego cukru pudru i 40 g kakao. Zmiksuj wszystkie składniki, by uzyskać kremową konsystencję. 

Ciasteczka w kształcie trumien lub nagrobków udekoruj lukrem i odłóż do dekoracji. Pozostałe drobno pokrusz. Wsyp do przezroczystych szklanek, zapełniając je w 1/3. Następnie umieść w szklankach warstwę musu czekoladowego. Na wierzchu posyp pokruszonymi ciastkami i udekoruj. 

image

Deser w kształcie grobu to zaskakujący i bardzo smaczny pomysł.

FOTO:

Cake pops na Halloween czyli ciasteczka na patyku 

Składniki: 

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.) 
  • 120 g serka mascarpone 
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego 
  • patyczki do szaszłyków lub papierowe słomki (ok. 20 sztuk) 
  • 200 g białej czekolady 
  • 1 łyżka oleju 
  • czarny pisak z lukrem 

Przygotowanie: 

Wymieszaj mascarpone z nutellą lub masłem orzechowym. Suche ciasto pokrusz na kawałki i dodaj do kremu. Zagnieć wszystko w dużą kulę i schłódź w zamrażarce przez 15 minut. Następnie za pomocą łyżki do lodów odmierz równe porcje masy. Uformuj je w kulki z lekko wyciągniętą górą (kształt podobny do kropli) i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu w każdą kulkę wbij patyczek do szaszłyków lub słomkę i odstaw do zamrażarki jeszcze raz na 15 minut. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej. Każdą kulkę z ciasta zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie i poczekaj, aż nadmiar spłynie. Odstaw, by czekolada zastygła. Na koniec udekoruj za pomocą lukru, rysując duszkom oczy. Przed podaniem przechowuj w lodówce. 

image

Uformuj cake popsy w kształcie kropli - dzięki temu będą przypominać duszki.

FOTO:

Kruche ciasteczka cynamonowe 

Składniki: 

  • 400g mąki pszennej  
  • 200g masła w temp. pokojowej 
  • 210g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • barwniki spożywcze: czarny i pomarańczowy 

Przygotowanie: 

Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wymieszaj. W osobnej misce utrzyj mikserem masło, 110 g cukru pudru i cukier waniliowy. Na koniec wbij jajko i ucieraj do połączenia składników. Połącz masę maślaną z mąką i wyrabiaj rękami. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. 

Po upływie tego czasu ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj. Za pomocą szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w ok. 170 stopniach przez ok. 15 minut. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia. Przygotuj lukier: zalej 100g cukru pudru 2 łyżkami gorącej wody. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy i wymieszaj. Wystudzone ciasteczka dekoruj pomarańczowym lukrem. Za pomocą pisaka lukrowego lub lukru z czarnym barwnikiem narysuj oczy i usta. 

image

Kruche ciasteczka to doskonała baza, którą możesz udekorować w dowolny sposób.

FOTO:

 

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 22:57