Deser-grób z musem czekoladowym
Składniki:
- 60 g oleju kokosowego lub margaryny
- 110 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilka łyżek kakao (najlepiej czarnego)
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- lukrowy pisak lub domowy lukier
Przygotowanie:
Margarynę utrzyj w misce z 30 g cukru pudru. Dodaj mąkę pszenną i szczyptę soli. Dodaj łyżkę kakao i ręcznie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Za pomocą ostrego noża lub foremki wytnij ciasteczka, formując część z nich w kształcie trumien i nagrobków. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj mus czekoladowy. W misce umieść schłodzoną śmietankę, 80 g przesianego cukru pudru i 40 g kakao. Zmiksuj wszystkie składniki, by uzyskać kremową konsystencję.
Ciasteczka w kształcie trumien lub nagrobków udekoruj lukrem i odłóż do dekoracji. Pozostałe drobno pokrusz. Wsyp do przezroczystych szklanek, zapełniając je w 1/3. Następnie umieść w szklankach warstwę musu czekoladowego. Na wierzchu posyp pokruszonymi ciastkami i udekoruj.
Cake pops na Halloween czyli ciasteczka na patyku
Składniki:
- 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
- 120 g serka mascarpone
- 80 g nutelli lub masła orzechowego
- patyczki do szaszłyków lub papierowe słomki (ok. 20 sztuk)
- 200 g białej czekolady
- 1 łyżka oleju
- czarny pisak z lukrem
Przygotowanie:
Wymieszaj mascarpone z nutellą lub masłem orzechowym. Suche ciasto pokrusz na kawałki i dodaj do kremu. Zagnieć wszystko w dużą kulę i schłódź w zamrażarce przez 15 minut. Następnie za pomocą łyżki do lodów odmierz równe porcje masy. Uformuj je w kulki z lekko wyciągniętą górą (kształt podobny do kropli) i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu w każdą kulkę wbij patyczek do szaszłyków lub słomkę i odstaw do zamrażarki jeszcze raz na 15 minut.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej. Każdą kulkę z ciasta zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie i poczekaj, aż nadmiar spłynie. Odstaw, by czekolada zastygła. Na koniec udekoruj za pomocą lukru, rysując duszkom oczy. Przed podaniem przechowuj w lodówce.
Kruche ciasteczka cynamonowe
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła w temp. pokojowej
- 210g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze: czarny i pomarańczowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wymieszaj. W osobnej misce utrzyj mikserem masło, 110 g cukru pudru i cukier waniliowy. Na koniec wbij jajko i ucieraj do połączenia składników. Połącz masę maślaną z mąką i wyrabiaj rękami. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
Po upływie tego czasu ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj. Za pomocą szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w ok. 170 stopniach przez ok. 15 minut. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia. Przygotuj lukier: zalej 100g cukru pudru 2 łyżkami gorącej wody. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy i wymieszaj. Wystudzone ciasteczka dekoruj pomarańczowym lukrem. Za pomocą pisaka lukrowego lub lukru z czarnym barwnikiem narysuj oczy i usta.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements