Grillowane szparagi owijane szynką
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Szparagi umyj i osusz. Odłam z nich zdrewniałe części. Następnie każde warzywo posmaruj oliwą z oliwek. Plastry szynki przekrój wzdłuż na pół. Każdy szparag owiń połówką plasterka szynki i połóż na ruszcie. Grilluj szparagi, co jakiś czas je obracając, aż szynka się zarumieni. Podawaj z podpieczonym na grillu pieczywem.
Pieczarki faszerowane serem pleśniowym
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 100 g sera pleśniowego
- 1 czerwona papryka
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść pieczarki i odetnij ich nóżki jak najbliżej kapeluszy, pilnując, by ich nie uszkodzić. Ser pleśniowy pokrój w niedużą kostkę, posiekaj natkę pietruszki. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Połącz warzywa i ser w misce, dodaj pokrojone nóżki pieczarek, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Grzyby ułóż spodami do góry i napełnij farszem. Podpiekaj na grillu przez około 20 minut.
Grillowany shish kebab
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W miseczce przygotuj mieszankę przypraw: połącz gyros, kumin, obie papryki oraz sól i pieprz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobniutką kostkę, połącz z mięsem mielonym. Dodaj pietruszkę oraz przyprawy i wyrabiaj masę mięsną dłońmi, by dobrze ją napowietrzyć. Następnie odstaw ją na około 30 minut. Gdy mięso odpocznie, przygotuj patyczki do szaszłyków. Zamaczaj je w wodzie, a następnie przylepiaj do nich mięso, formując podłużne kotlety.
Ruszt na grillu umieść na najwyższej półce. Ułóż na nim kotlety i podsmażaj je przez około 10 minut. Następnie obniż ruszt i piecz, aż mięso mocno się zarumieni. Podawaj z sosem miętowym na bazie jogurtu.
Amerykańskie hot-dogi z grilla
Składniki:
- 6 bułek
- 6 kiełbasek
- 3 plastry wędzonego boczku
- 1 pomidor
- 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 główka sałaty
- sos pomidorowy lub keczup
- cebula prażona
Przygotowanie:
Pomidora i ogórki pokrój w plastry. Wędzony boczek przetnij wzdłuż na pół. Owiń nim każdą kiełbaskę. Ułóż kiełbaski z boczkiem na grillu i piecz, aż boczek się zarumieni. Podłużne bułki do hot-dogów przetnij wzdłuż, ale nie rozcinaj ich na dwie części. Podgrzej na grillu przez kilka minut, by dodać im chrupkości.
Sałatę podziel na liście, umyj i osusz. W każdej bułce umieść liść sałaty, plastry ogórka i pomidora oraz kiełbaskę w boczku. Podawaj z sosem pomidorowym albo kecuzpem, posypane prażoną cebulką.
Gruszka z grilla z serem ricotta i orzechami
Składniki:
- 2 gruszki
- 4 duże łyżki sera ricotta
- 4 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:
Gruszki umyj i osusz. Przetnij wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny i ułóż je na grillu. Gdy zmiękną i nabiorą temperatury, zdejmij gruszki z rusztu. W otwory po gniazdach nasiennych nałóż ser ricotta. Polej miodem i posyp posiekanymi włoskimi orzechami.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements