StoryEditorGrillowanie

Czas rozpalić grilla! 5 przepisów na grillowane dania

Długi weekend majowy to dla wielu Polaków doskonała okazja, by po raz pierwszy w sezonie rozpalić pod grillem. Choć większość zadowoli się tradycyjną grillowaną kiełbasą, na niej świat dań z rusztu bynajmniej się nie kończy! Co jeszcze można z łatwością przygotować na grillu?

Grillowane szparagi owijane szynką 

Składniki: 

  • 1 pęczek zielonych szparagów 
  • 100 g szynki parmeńskiej 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • pieprz, sól 
  • oliwa z oliwek 

Przygotowanie: 

Szparagi umyj i osusz. Odłam z nich zdrewniałe części. Następnie każde warzywo posmaruj oliwą z oliwek. Plastry szynki przekrój wzdłuż na pół. Każdy szparag owiń połówką plasterka szynki i połóż na ruszcie. Grilluj szparagi, co jakiś czas je obracając, aż szynka się zarumieni. Podawaj z podpieczonym na grillu pieczywem.

image
FOTO: Envato Elements

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym 

Składniki

  • 200 g pieczarek 
  • 100 g sera pleśniowego 
  • 1 czerwona papryka 
  • pęczek natki pietruszki 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Oczyść pieczarki i odetnij ich nóżki jak najbliżej kapeluszy, pilnując, by ich nie uszkodzić. Ser pleśniowy pokrój w niedużą kostkę, posiekaj natkę pietruszki. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Połącz warzywa i ser w misce, dodaj pokrojone nóżki pieczarek, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Grzyby ułóż spodami do góry i napełnij farszem. Podpiekaj na grillu przez około 20 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Grillowany shish kebab 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego z wołowiny 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros 
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • 0,5 łyżeczki kuminu 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

W miseczce przygotuj mieszankę przypraw: połącz gyros, kumin, obie papryki oraz sól i pieprz. Cebulę i czosnek posiekaj w drobniutką kostkę, połącz z mięsem mielonym. Dodaj pietruszkę oraz przyprawy i wyrabiaj masę mięsną dłońmi, by dobrze ją napowietrzyć. Następnie odstaw ją na około 30 minut. Gdy mięso odpocznie, przygotuj patyczki do szaszłyków. Zamaczaj je w wodzie, a następnie przylepiaj do nich mięso, formując podłużne kotlety. 

Ruszt na grillu umieść na najwyższej półce. Ułóż na nim kotlety i podsmażaj je przez około 10 minut. Następnie obniż ruszt i piecz, aż mięso mocno się zarumieni. Podawaj z sosem miętowym na bazie jogurtu.

image
FOTO: Envato Elements

Amerykańskie hot-dogi z grilla 

Składniki: 

  • 6 bułek 
  • 6 kiełbasek 
  • 3 plastry wędzonego boczku 
  • 1 pomidor 
  • 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 
  • 1 główka sałaty 
  • sos pomidorowy lub keczup 
  • cebula prażona 

Przygotowanie: 

Pomidora i ogórki pokrój w plastry. Wędzony boczek przetnij wzdłuż na pół. Owiń nim każdą kiełbaskę. Ułóż kiełbaski z boczkiem na grillu i piecz, aż boczek się zarumieni. Podłużne bułki do hot-dogów przetnij wzdłuż, ale nie rozcinaj ich na dwie części. Podgrzej na grillu przez kilka minut, by dodać im chrupkości. 

Sałatę podziel na liście, umyj i osusz. W każdej bułce umieść liść sałaty, plastry ogórka i pomidora oraz kiełbaskę w boczku. Podawaj z sosem pomidorowym albo kecuzpem, posypane prażoną cebulką.

image
FOTO: Envato Elements

Gruszka z grilla z serem ricotta i orzechami 

Składniki: 

  • 2 gruszki 
  • 4 duże łyżki sera ricotta 
  • 4 łyżeczki miodu 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • orzechy włoskie do posypania 

Przygotowanie: 

Gruszki umyj i osusz. Przetnij wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny i ułóż je na grillu. Gdy zmiękną i nabiorą temperatury, zdejmij gruszki z rusztu. W otwory po gniazdach nasiennych nałóż ser ricotta. Polej miodem i posyp posiekanymi włoskimi orzechami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:37