StoryEditorKuchnia europejska

Czeski akcent w kuchni: wypróbuj przepis na knedliki!

Czeskie knedle, zwane popularnie knedlikami, to świetny dodatek do dań obiadowych. Nasi południowi sąsiedzi sięgają po niego bardzo chętnie. Nie trzeba jednak jechać do Czech, by skosztować knedlików - można zrobić je w swojej kuchni! Co będzie potrzebne?

Czym są knedliki? 

Czeskie knedliki nie mają swojego odpowiednika w polskiej kuchni. Są czymś pomiędzy knedlami z ziemniaków a drożdżowymi kluskami na parze – w zależności od tego, z czego zechcemy je zrobić, ponieważ w Czechach popularne są oba rodzaje. Często przygotowuje się je w formie walca, który następnie krojony jest na plastry, ale mogą mieć także formę okrągłych klusek. 

Knedliki bez nadzienia nie występują jako samodzielne danie. Tradycyjnie podaje się je z mięsem w sosie. Dzięki swojej porowatej strukturze, knedliki świetnie wchłaniają sos. Z tego powodu mogą posłużyć jako dodatek do niedzielnego obiadu, gdy przejadły się nam tradycyjne ziemniaki i szukamy oryginalnej alternatywy. 

Przepis na czeskie knedliki z ziemniaków 

Składniki: 

  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 80 g mąki 
  • 80 g kaszy manny 
  • szczypta soli 

Przygotowanie: 

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę. Na stolnicy lub blacie połącz ziemniaki, mąkę i kaszę mannę. Dodaj odrobinę soli i zagnieć ciasto. Formuj z niego walce. W garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wrzucaj knedliki i gotuj każdy ok. 15-20 minut. W czasie gotowania przekręcaj je, by ugotowały się z każdej strony. Gotowe knedliki wyławiaj łyżką cedzakową i pokrój w plastry. 

Knedliki podawaj np. z gulaszem lub mięsem w sosie i dowolną surówką, np. z kiszonej kapusty.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 16:39