Co warto wiedzieć o figach?
Jeżeli nie dysponujemy domkiem letniskowym w rejonie Morza Śródziemnego, raczej nie możemy liczyć na świeże figi prosto z ogródka. Jednak gdy pojawią się w sklepach i na targowiskach, warto się na nie skusić. Te owoce są bardzo zdrowe: zawierają błonnik, dają uczucie sytości, mogą wpłynąć na obniżenie cholesterolu i wesprzeć pracę układu krwionośnego. Figi do swojej diety powinny włączyć osoby cierpiące na nadciśnienie - są dobrym źródłem potasu i pomagają wyregulować ciśnienie krwi. Z kolei osoby, które zmagają się z bólami głowy i migreną, powinny raczej zrezygnować z tych owoców - zawarte w nich białko może nasilać objawy.
Czy figi są kaloryczne?
Kaloryczność fig różni się w zależności od tego, czy wybierzemy okazy świeże czy suszone. W sezonie warto sięgać po świeże figi: ich kaloryczność to 74 kcal w 100 g owoców. Z kolei figi suszone mają aż 290 kcal w 100 g owoców - warto zatem włączyć je do diety w rozsądny sposób.
Przepis na bogatą tartę orzechowo-figową
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 300 g masła orzechowego niesolonego
- 2-3 świeże figi
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło i posiekaj szybko. Dodaj sól i cukier oraz jajko i zagnieć całość na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę.
W czasie chłodzenia ciasta przygotuj krem. Umieść w naczyniu zimny serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder, ubij wszystkie składniki na puszystą masę. Gdy będzie gotowa, dodaj masło orzechowe i zmiksuj lub wymieszaj, by całość się połączyła. Odstaw w chłodne miejsce.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż na blachę do tarty, wysmarowaną masłem. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 25-30 minut. Wyjmij i ostudź.
Figi umyj i pokrój w plastry. Na ostudzony spód wyłóż krem orzechowy. Na kremie ułóż figi. Przed podaniem możesz udekorować ciasto np. listkami mięty lub świeżymi orzechami włoskimi.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements