StoryEditor

Dekadencka tarta orzechowo-figowa

Choć figi naturalnie nie rosną w Polsce, na przełomie września i października z łatwością kupimy świeże owoce w sklepie i na targowisku. To doskonała okazja, by nieco zaszaleć i przygotować w domu tartę figową z orzechami. Jej dekadenckiego smaku nie da się porównać z niczym! Jak ją zrobić?

Co warto wiedzieć o figach? 

Jeżeli nie dysponujemy domkiem letniskowym w rejonie Morza Śródziemnego, raczej nie możemy liczyć na świeże figi prosto z ogródka. Jednak gdy pojawią się w sklepach i na targowiskach, warto się na nie skusić. Te owoce są bardzo zdrowe: zawierają błonnik, dają uczucie sytości, mogą wpłynąć na obniżenie cholesterolu i wesprzeć pracę układu krwionośnego. Figi do swojej diety powinny włączyć osoby cierpiące na nadciśnienie - są dobrym źródłem potasu i pomagają wyregulować ciśnienie krwi. Z kolei osoby, które zmagają się z bólami głowy i migreną, powinny raczej zrezygnować z tych owoców - zawarte w nich białko może nasilać objawy. 

Czy figi są kaloryczne? 

Kaloryczność fig różni się w zależności od tego, czy wybierzemy okazy świeże czy suszone. W sezonie warto sięgać po świeże figi: ich kaloryczność to 74 kcal w 100 g owoców. Z kolei figi suszone mają aż 290 kcal w 100 g owoców - warto zatem włączyć je do diety w rozsądny sposób. 

Przepis na bogatą tartę orzechowo-figową 

Składniki

  • 250 g mąki  
  • 150 g zimnego masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietanki 30 proc. 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • 300 g masła orzechowego niesolonego 
  • 2-3 świeże figi 

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło i posiekaj szybko. Dodaj sól i cukier oraz jajko i zagnieć całość na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę. 

W czasie chłodzenia ciasta przygotuj krem. Umieść w naczyniu zimny serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder, ubij wszystkie składniki na puszystą masę. Gdy będzie gotowa, dodaj masło orzechowe i zmiksuj lub wymieszaj, by całość się połączyła. Odstaw w chłodne miejsce. 

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż na blachę do tarty, wysmarowaną masłem. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 25-30 minut. Wyjmij i ostudź. 

Figi umyj i pokrój w plastry. Na ostudzony spód wyłóż krem orzechowy. Na kremie ułóż figi. Przed podaniem możesz udekorować ciasto np. listkami mięty lub świeżymi orzechami włoskimi.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 12:36