Dlaczego warto zrobić deser w słoiczku?
Desery w słoiczkach to zwykle takie alternatywy dla tradycyjnych ciast, które nie wymagają pieczenia i przyrządza się je dość szybko. Niekiedy wymagają tylko krótkiego czasu chłodzenia. W dodatku prezentują się bardzo ciekawie, bo jeśli podajemy je w estetycznych naczyniach z przezroczystego szkła, możemy dokładnie widzieć każdą warstwę. Są zatem dobrym rozwiązaniem, gdy chcemy przygotować coś słodkiego, a nie mamy dużo czasu.
Jednak jeśli nasza kuchnia nie obfituje w estetyczne słoiczki, można je zastąpić innymi szklanymi naczyniami. Mogą to być np. wysokie szklanki do kawy czy pucharki do lodów. Z kolei do jesiennej aury będą pasowały nawet zwykłe, ceramiczne kubki, kojarzące się z przytulnością i ulubioną herbatą. Takie desery nie tylko nie wymagają więc dużo czasu, ale może je zrobić niemal każdy i niemal wszędzie.
Jak przygotować szarlotkę w słoiku?
Składniki:
- 200 g ciastek owsianych lub herbatników
- 5 jabłek
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki kajmaku
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka masła
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kawałki i upraż na maśle z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. W naczyniu ubij śmietankę i wymieszaj ze schłodzonym serkiem mascarpone oraz kajmakiem. Przygotuj kubki lub słoiczki, w których chcesz podać szarlotkę. Pokrusz ciastka owsiane i wsyp na dno naczyń. Następnie wyłóż na ciasteczka warstwę jabłkowego musu i przykryj warstwą śmietanki z mascarpone. Jeśli naczynie jest wysokie, układaj kolejne warstwy w kolejności: ciastka, jabłka, krem. Posyp po wierzchu ciasteczkami i odrobiną cynamonu.
Uwaga: W cieplejsze dni możesz zastąpić masę ze śmietanki i mascarpone np. lodami waniliowymi. Szarlotkę możesz podawać także np. polaną karmelem lub z dodatkiem bitej śmietany.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements