StoryEditorSzybki deser

Deser na raz czyli szarlotka w kubku lub słoiku

Masz ochotę na szarlotkę, ale przeraża cię konieczność pieczenia całej blachy ciasta? Jest na to sposób! Alternatywą jest szarlotka w kubku lub słoiku. To sposób, by przygotować niewielką porcję ukochanego deseru. Sprawdzi się także, gdy goście wpadną bez zapowiedzi! Jak zrobić taką szarlotkę?

Dlaczego warto zrobić deser w słoiczku? 

Desery w słoiczkach to zwykle takie alternatywy dla tradycyjnych ciast, które nie wymagają pieczenia i przyrządza się je dość szybko. Niekiedy wymagają tylko krótkiego czasu chłodzenia. W dodatku prezentują się bardzo ciekawie, bo jeśli podajemy je w estetycznych naczyniach z przezroczystego szkła, możemy dokładnie widzieć każdą warstwę. Są zatem dobrym rozwiązaniem, gdy chcemy przygotować coś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. 

Jednak jeśli nasza kuchnia nie obfituje w estetyczne słoiczki, można je zastąpić innymi szklanymi naczyniami. Mogą to być np. wysokie szklanki do kawy czy pucharki do lodów. Z kolei do jesiennej aury będą pasowały nawet zwykłe, ceramiczne kubki, kojarzące się z przytulnością i ulubioną herbatą. Takie desery nie tylko nie wymagają więc dużo czasu, ale może je zrobić niemal każdy i niemal wszędzie. 

Jak przygotować szarlotkę w słoiku? 

Składniki: 

  • 200 g ciastek owsianych lub herbatników
  • 5 jabłek 
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki kajmaku 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • łyżka masła 
  • pół łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie: 

Jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kawałki i upraż na maśle z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. W naczyniu ubij śmietankę i wymieszaj ze schłodzonym serkiem mascarpone oraz kajmakiem. Przygotuj kubki lub słoiczki, w których chcesz podać szarlotkę. Pokrusz ciastka owsiane i wsyp na dno naczyń. Następnie wyłóż na ciasteczka warstwę jabłkowego musu i przykryj warstwą śmietanki z mascarpone. Jeśli naczynie jest wysokie, układaj kolejne warstwy w kolejności: ciastka, jabłka, krem. Posyp po wierzchu ciasteczkami i odrobiną cynamonu. 

Uwaga: W cieplejsze dni możesz zastąpić masę ze śmietanki i mascarpone np. lodami waniliowymi. Szarlotkę możesz podawać także np. polaną karmelem lub z dodatkiem bitej śmietany. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 05:24