Z czego się robi bajaderki?
Bajaderki niekiedy bywają nazywane także kartofelkami lub kulami rumowymi. Wielu z nas pamięta je z przyjęć w dzieciństwie - były gwiazdami spotkań towarzyskich za czasów PRL! Zyskały ten status dzięki temu, że można je przygotować z resztek: skrawków ciasta, ciasteczek, nawet zakalca! W ciężkich czasach PRL taka możliwość była na wagę złota. Wystarczyło trochę alkoholu, bakalii, polewy czekoladowej i nieudany wypiek przemieniał się w rarytas niczym Kopciuszek przed balem! Dziś, gdy chętnie wracamy nie tylko do smaków z dzieciństwa, ale też do sprytnych przepisów, które pozwolą nam nie marnować jedzenia, warto przypomnieć sobie recepturę na bajaderki.
Przepis na bajaderki
Składniki:
- 300 g herbatników,
- 300 g suchego ciasta bez kremu,
- 100 g orzechów,
- 100 g rodzynek,
- 150 ml mleka,
- 5 łyżek dżemu,
- 50 ml rumu lub olejek rumowy,
- 3 łyżki kakao,
- 100 g czekolady,
- 15 łyżek śmietanki 30 proc.
- wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek
Przygotowanie:
Herbatniki oraz suche ciasto pokrusz w dłoniach lub w foliowym woreczku przy użyciu wałka kuchennego. Umieść okruchy w misce. Podgrzej mleko z dodatkiem 3 łyżek kakao (możesz pominąć ten składnik, jeżeli używasz kakaowego ciasta) i gdy będzie ciepłe, wlej je do ciasta. Orzechy posiekaj i dodaj do miski wraz z rodzynkami oraz dżemem. Wlej rum lub aromat rumowy i połącz wszystkie składniki. Z tak powstałej masy odrywaj niewielkie kawałki i formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Podgrzej śmietanę, rozpuść w niej czekoladę i w tak przygotowanej polewie maczaj bajaderki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych lub posyp orzechami. Jeżeli chcesz podać je jako cake pops, każdą kulkę nadziej na patyczek.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements