O czym trzeba wiedzieć, robiąc domową pizzę?
Restauracje serwujące kuchnię włoską, a zwłaszcza te specjalizujące się w pizzy, prześcigają się w oferowaniu swoim klientom kolejnych atrakcji. Domowy piekarnik to z pewnością słaba konkurencja dla kamiennego pieca opalanego drewnem, ale nie oznacza to, że samodzielnie zrobiona pizza będzie niesmaczna! Zadecydują o tym przede wszystkim składniki. Jeżeli użyjemy tych najwyższej jakości, z pewnością cały placek zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Nie ma większego znaczenia, jakich drożdży użyjemy do przygotowania ciasta: świeżych czy w proszku. Najważniejsze, by przygotowany z nich zaczyn “ruszył” - bez tego nie ma szans, że pizza wyrośnie. Warto dodać do zaczynu łyżeczkę cukru – nie zaważy ona na smaku, ale przyspieszy pracę drożdży.
Jaką mąkę wybrać na pizzę?
Fanatycy przygotowywania pizzy spędzają długie godziny, porównując, jakie efekty przynosi stosowanie danego typu mąki. Jeśli nie mamy na to czasu i zależy nam przede wszystkim na szybkim efekcie, możemy wykorzystać po prostu uniwersalną mąkę pszenną (typ 480) lub najpowszechniejszą w domowych spiżarniach mąkę tortową (typ 450). Bardzo popularnym wyborem jest również mąka w typie 00 – ona także świetnie sprawdzi się do ciasta na pizzę.
Jakie dodatki położyć na pizzy?
Klasyczna pizza Margherita to sos pomidorowy, ser i bazylia. Jednak robiąc pizzę w domu możemy nieco zaszaleć. Odtworzenie smaku ulubionego placka z pizzerii nie powinno być trudne, kiedy mamy do dyspozycji np. kilka serów, kilka rodzajów wędlin oraz warzywa. Warto zachęcić najbliższych, by przygotowywali pizzę według własnego uznania. To zadanie szczególnie spodoba się dzieciom, a dorośli unikną przy stole konieczności zdejmowania z pizzy znienawidzonego przez najmłodszych składnika.
Jak zrobić domową pizzę? Przepis na ciasto i pomysł na dodatki
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka,
- 50 g drożdży,
- 6 łyżek oliwy,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 szklanki mąki,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- majeranek,
- czosnek,
- suszona bazylia,
- 1 szklanka startego żółtego sera lub 1 opakowanie sera mozzarella
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu: w garnuszku połącz drożdże, mleko i 2 łyżki mąki. Odstaw na 15 minut. Gdy zaczyn ruszy, umieść go w naczyniu i dodaj resztę mąki, oliwę oraz sól. Zagnieć ciasto, by było jednolite i odstaw na około godzinę. Po tym czasie rękami uformuj je na placki i wyłóż na formę lub blachę.
Kurczaka pokrój w kostkę i podduś na oleju, dodając przyprawy: sól, piepz, paprykę słodką i ostrą, czosnek oraz majeranek. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Sos pomidorowy podgrzej w rondelku, by nieco zgęstniał i dodaj do niego suszoną bazylię. Tak przygotowanym sosem posmaruj pizzę. Ułóż na niej kurczaka, pomidorki i plastry cebuli. Posyp startym serem żółtym lub pokruszoną albo pokrojoną w plastry mozzarellą. Piecz przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements