StoryEditorPrawdziwy HIT!

Dżem z cebuli to przysmak, który cię zaskoczy! Poznaj przepis!

Cebula nie kojarzy się z czymś, z czego można zrobić dżem. Jednak to wszechstronne warzywo zaskakuje, bowiem otrzymamy z niego pyszną konfiturę! Jej smak jest nieporównywalny z niczym innym – wystarczy spróbować, by chcieć dodawać dżem z cebuli do wszystkiego. Jak go zrobić?

Do czego używać dżemu z cebuli? 

Dżem z cebuli to nieco mniej typowe zjawisko wśród popularnych przetworów. Choć w smaku jest lekko słodki, trudno uznać go za klasyczny dżem i zjeść z maślanym rogalikiem. Lepiej sprawdzi się w towarzystwie mięs, bowiem podkreśli ich smak. Można go podać zarówno z pasztetem czy wędliną na zimno, jak i na ciepło - ze stekiem, pieczoną kaczką czy gęsią. Konfitura z cebuli to również doskonały dodatek do burgerów: doda słodyczy i przełamie smak. Można podać ją też z deską serów i krakersami. 

Cebulowy dżem nie musi być dodatkiem, może także zagrać w daniu pierwsze skrzypce. Warto przygotować tartę z ciasta francuskiego z dżemem z cebuli i buraczkami oraz serem feta lub z gruszkami i kozim serem. Fani kuchennej awangardy mogą wykorzystać konfiturę cebulową np. jako sos do pizzy albo farsz do pierogów

Przepis na dżem z czerwonej cebuli 

Składniki: 

  • 4 czerwone cebule 
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • pół szklanki wody 
  • 50 ml czerwonego wina 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • do smaku: sól, pieprz i zioła 

Przygotowanie: 

Cebulę obierz i pokrój w plastry o średniej grubości. Podsmaż ją na patelni z oliwą. Gdy cebula się zarumieni, dodaj cukier i wlej wodę. Ustaw średni ogień i mieszaj, aż całość się zagotuje. Gdy woda odparuje, wlej wino i ocet balsamiczny. Dodaj przyprawy i podgrzewaj jeszcze przez ok. 5 minut. Jeżeli chcesz, by konfitura miała gładszą konsystencję, gotuj ją dłużej, by cebula bardziej się rozpadła. 

Dżem z cebuli, podobnie jak inne przetwory, można pasteryzować w słoiku i przechowywać w spiżarni. Otwarty słoik najlepiej schować do lodówki.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 18:50