Czym są fuczki?
Fuczki to regionalne danie kuchni bieszczadzkiej. Jest to kuchnia bardzo prosta, przygotowywana ze składników łatwo dostępnych na wsi i rzadko urozmaicana mięsem, które pojawiało się na stołach tylko na specjalne okazje. Fuczki to placki, które przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane, jednak ich głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Można je zrobić zarówno z surowej kapusty, jak i takiej już ugotowanej. Kluczowe jest, by była jak najlepszej jakości - idealna będzie taka ukiszona samodzielnie!
Z czym podawać fuczki?
Fuczki można traktować w jadłospisie jako dodatek lub samodzielne danie. Jeżeli chcemy zjeść je same, najlepiej podać je po prostu z kwaśną śmietaną. Alternatywnym rozwiązaniem jest sos ziołowy na bazie jogurtu - możemy użyć do niego koperku, czosnku czy szczypiorku.
To bieszczadzkie danie może być także dodatkiem do innej potrawy. Sprawdzą się w towarzystwie dań mięsnych, jednak ponieważ same w sobie są postne, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je do ryby.
Jak zrobić bieszczadzkie fuczki?
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 10 łyżek mleka lub wody
- sól, pieprz, kminek, majeranek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną dobrze odciśnij i posiekaj dość grubo. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W naczyniu przygotuj ciasto jak na naleśniki, mieszając jajko, mąkę i wodę albo mleko. Do masy dodaj przyprawy a następnie połącz ją z kapustą i cebulą. Wymieszaj wszystko. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj ciasto z kapustą za pomocą łyżki, formując placki. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements