Kiedy jest sezon na szczaw?
Szczaw to warzywo sezonowe. Choć w ogrodzie możemy go wysiewać i sadzić nawet do jesieni, dziko rosnący pojawia się mniej więcej w maju i to właśnie wtedy najlepiej go zbierać. Później roślina wypuści pędy kwiatostanowe, a jej liście staną się twarde i łykowate. Zbieranie szczawiu można powtórzyć po okresie kwitnienia, czyli we b, jednak pod warunkiem, że zbierzemy tylko młode listki.
Gdzie zbierać szczaw?
W Polsce występuje kilkanaście gatunków szczawiu. Mają one różne upodobania, rosną i w bardziej suchych i w wilgotnych miejscach. Popularny szczaw polny preferuje suche środowisko: można go znaleźć nawet na słabych, piaszczystych glebach. Charakteryzują go liście w kształcie oszczepu lub strzałki. Z kolei szczawiu zwyczajnego warto poszukać na nieco bardziej podmokłych terenach, w tym na łąkach, pastwiskach, a nawet przy drogach. Jednak jeśli znajdziemy szczaw przy ruchliwej trasie, lepiej go nie zbierać ze względu na zanieczyszczenia, pochodzące z samochodowych spalin. Lepszym wyborem na poszukiwanie szczawiu będą sielskie łąki.
Dlaczego zupę szczawiową podaje się z jajkiem?
Najczęściej zupę szczawiową jemy z dodatkiem jajka lub solidnego kleksu śmietany. Okazuje się, że nie chodzi tylko o wzbogacenie smaku! Choć szczaw jest zdrowy – zawiera żelazo, białko oraz witaminy, w tym A, B i C – znajduje się w nim także kwas szczawiowy, który wpływa negatywnie na poziom wapnia i magnezu w organizmie. Jajko, dodane do zupy ze szczawiu, pozwoli częściowo zneutralizować to niepożądane zjawisko a śmietana pozwoli uzupełnić wapń.
Przepis na zupę szczawiową z jajkiem
Składniki:
- 250 g liści szczawiu
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- 5-6 jajek
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaki i cebulę obierz. Cebulę posiekaj drobno. Marchew pokrój w plasterki a ziemniaki w grubszą kostkę. Szczaw umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę i marchew umieść w garnku, lekko podsmaż z odrobiną masła a następnie zalej bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj szczaw i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, posyp koperkiem i zagęść śmietaną. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements