StoryEditorOdtwórz kulinarny przebój!

HIT jesieni: burger drwala! Jak zrobić go samemu w domu?

Dla jednych nie ma jesieni bez złotych liści, dla innych bez... burgera drwala! Ta kanapka z popularnej sieci fastfoodów zawładnęła sercami wielu osób. I choć najbardziej zagorzali fani z pewnością powiedzą, że tego smaku nie da się odtworzyć, można pokusić się o próbę odwzorowania burgera drwala w domu! Jak to zrobić?

Czym jest kanapka drwala? 

Kanapki, czy też burgera drwala, fanom fastfoodu nie trzeba przedstawiać. Co więcej, nawet ci, którzy na co dzień nie stołują się w takich miejscach, dla tej kanapki robią niekiedy wyjątek. Błyskawicznie zyskała status kultowej. W czym tkwi jej sekret? 

Burger drwala zawiera soczysty kotlet wołowy, chrupiący bekon, serowy placek, warzywa i sos majonezowy. Dodatkową zaletą jest specyficzna bułka bekonowo-serowa, która uzupełnia smak kanapki. 

Taki skład niesie za sobą jedno: to prawdziwa bomba kaloryczna. Jedna porcja to aż 925 kcal w wersji podstawowej. Każda kolejna modyfikacja to dodatkowe kalorie. Z tego powodu lepiej nie jadać kanapki drwala codziennie – chyba że, jak wskazuje nazwa, pracujemy przy wyrębie lasu. 

Jak zrobić domową kanapkę drwala? 

Składniki: 

  • dwie bułki hamburgerowe, 
  • 250 gr mielonej wołowiny, 
  • 4 plasterki wędzonego boczku, 
  • ser camembert lub żółty, 
  • 4 liście sałaty lodowej, 
  • pomidor, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia, 
  • bułka tarta, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki musztardy Dijon, 
  • 1 łyżka keczupu, 
  • 1 łyżka majonezu. 

Przygotowanie

Mięso mielone przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotlety o średnicy większej niż średnica bułki. Usmaż je na gorącym oleju – ok. 3 minuty z każdej strony. Na patelni usmaż także plastry boczku. 

W jednej misce roztrzep jajko, do drugiej wsyp tartą bułkę. Ser pokrój w grube, okrągłe plastry. Każdy plaster obtaczaj w jajku i bułce, smaż na patelni przez ok. 1 minutę z każdej strony. 

Przygotuj sos do burgerów. Wymieszaj w misce musztardę, keczup i majonez. Receptura sosu do oryginalnej kanapki jest tajna, jednak możesz spróbować ją odtworzyć, eksperymentując z wymienionymi składnikami, sosem do hamburgerów czy sosem Worcester. 

Bułki przekrój wzdłuż i umieść w piekarniku na kilka minut, by były ciepłe. Następnie ułóż kanapkę: najpierw panierowany ser, potem liść sałaty, gruby plaster pomidora, dwa plasterki boczku, kotlet wołowy, sos i wierzchnia bułka. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcie poglądowe, envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. maj 2024 19:25