Jak rozpoznać świeże szparagi?
Kluczowa dla pysznych szparagów jest ich świeżość. Aby mogły ją zachować, powinny być zanurzone w wodzie. Jeżeli widzimy, że w sklepie czy na targowisku szparagi trzymane są np. w skrzynkach z otworami, powinien to być sygnał ostrzegawczy, że mogą być stare. Świeże szparagi powinny być jędrne, niezwiędnięte oraz mało zdrewniałe. Ich główki powinny wyróżniać się lekkim połyskiem i zwartością. Warto dokładnie przyjrzeć się warzywom przed zakupem - jeśli białe szparagi mają zielonkawe przebarwienia, lepiej z nich zrezygnować. W przypadku szparagów lepiej nie wybierać najgrubszego pęczka: jest większe prawdopodobieństwo, że grube warzywa będą zdrewniałe.
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Białe szparagi przed gotowaniem należy obrać. Można to zrobić za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Zaczynamy od odcięcia zdrewniałej końcówki, a następnie obieramy cienką skórkę, kierując się od dołu ku główce szparaga.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Wystarczy pozbyć się zdrewniałej części, mocno wyginając każde warzywo – szparagi same pękną w odpowiednim miejscu.
Jak ugotować miękkie szparagi w zwykłym garnku?
Do gotowania szparagów stworzono specjalne garnki. Wyróżnia je to, że są wysokie i wąskie, dzięki czemu warzywa mogą w nich stać pionowo. Jednak chcąc zjeść pyszne szparagi, nie musimy inwestować w taki garnek. Równie dobrze można je bowiem przyrządzić w zwykłym naczyniu. Najlepiej będzie użyć najwyższego garnka, jakim dysponujemy. By mieć pewność, że miękkie główki szparagów się nie rozgotują, warto luźno związać warzywa naturalną nicią i ustawić je pionowo w taki sposób, by końcówki wystawały nad wodę - ugotują się na parze. Podczas gotowania należy przykryć garnek. Zielone szparagi ugotują się w około 10 minut, białe mogą potrzebować około 15 minut.
Co dodać do gotujących się szparagów?
Aby podkreślić wyjątkowy smak szparagów, można dodać do wody np.:
- sól (tylko do zielonych);
- cukier;
- kilka kropel soku z cytryny;
- łyżeczkę masła;
- kilka kropel mleka.
Ten ostatni dodatek może się wydawać zaskakujący, jednak tak naprawdę kryje się w nim kulinarny trik. Dodatek mleka do gotujących się szparagów sprawi, że nie będą one gorzkie. Warto zastosować tę sztuczkę szczególnie w przypadku odmiany białej - zielona zwykle nie ma goryczki.
Przepis na śniadanie: szparagi z jajkiem w koszulce
Składniki:
- pęczek świeżych zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- sól i czarny pieprz
- ocet
Przygotowanie:
Zielone szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie zwiąż je luźno naturalną nicią i umieść w wysokim garnku z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj przez około 10 minut.
W osobnym garnku umieść 2 litry wody i 70 ml octu. Posól i podgrzej płyn. Każde jajko wbij do osobnego, niedużego naczynia. Gdy woda zacznie się gotować, łyżką zrób w niej niewielki wir i wlej do niego jajka po jednym. Gotuj przez około 2-3 minuty a następnie wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Jajko ze szparagami podawaj na talerzu lub potnij warzywa na mniejsze kawałki i przygotuj kanapkę.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements